Az építészetből ismert kupolaszerkezet például igazán egyszerűen és biztonságosan rekonstruálható egy jól átgondolt finomságban.
A csokoládés desszerteket ugyan elsősorban nem a színviláguk teszi ellenállhatatlanná, de viszonylag kézenfekvő megoldással a csokoládés héjszerkezethez társuló hófehér töltelék szemnek-szájnak egyaránt igen kívánatos konstrukcióvá varázsolható.
A tejszínes mascarponekrémmel töltött kupola valódi télbúcsúztató édesség, de akár ünnepi desszertként is derekasan helytáll.
A megalkotásához az ötletet valóban az épületeket koronázó kupola adta, a tervezés persze a konyhapulton alakult valódi örömteli játékká. A kivitelezési munka nagy részét a hűtőszekrény végezte el, a végső simítások pedig mindössze néhány percbe teltek.
A logisztika ugyan itt is szerepet játszik, csakúgy, mint az építkezések esetében, de itt csupán egy nappal kell előre gondolkodni: a rugalmas tésztacsíkok borította krémes desszertet érdemes egy éjszakán át pihentetni a frizsiderben.
Hozzávalók a 18 cm átmérőjű desszerthez:
A tésztához:
3 db közepes méretű egész tojás
5 dkg rétesliszt
3 dkg őrölt mandula
3 dkg cukrozatlan holland kakaópor
2 dkg puha vaj
7 ½ dkg porcukor + 1 evőkanál a kisült tésztalap meghintéséhez
2 evőkanál hideg víz
csipetnyi só
A töltelékhez:
50 dkg mascarpone
2 dl hideg habtejszín
10 dkg porcukor
1 teáskanál vanília-kivonat
1 csomag zselatin (vagy 4 lapzselatin)
1 evőkanál narancslikőr (elhagyható)
2 evőkanál szeletelt mandula
A tetejére:
1 ½ evőkanál cukrozatlan holland kakaópor
1 evőkanál átszitált porcukor
Elkészítés: A sütőt 175 fokra előmelegítem, egy nagy gáztepsit sütőpapírral bélelek. A tojásokat szétválasztom, a fehérjét csipetnyi sóval egy nagyobb keverőtálban kemény habbá verem. A tojások sárgáját 2 evőkanál vízzel és a cukorral egy másik tálban 4-5 perc alatt elektromos habverővel fehéredésig keverem, majd hozzáadom a vajat, mikor tökéletesen elkeveredett, fokozatosan belekanalazom előbb a mandulát, majd a kakaóport, végül a lisztet.
Hablapát segítségével határozott mozdulatokkal hozzákeverem a fehérjehabot, ügyelve arra, hogy ne törjön össze. A tésztát egyenletesen elosztom az előkészített tepsiben. 6-8 perc alatt vékony lappá sütöm.
Közben előkészítem a formát. Egy 18-20 cm átmérőjű félgömb alakú, mély üvegtálat frissen tartó fóliával kibélelek úgy, hogy legalább 10 cm-rel túllógjon a tál peremén. Egy ív sütőpapírt a konyhai rácsra terítek, egy evőkanál porcukorral meghintem, erre borítom a tésztát, hűlni hagyom.
Közben elkészítem a krémet. Ehhez a hideg habtejszínt kemény habbá verem. A mascarponét egy másik tálban a vanília-kivonattal, cukorral és narancslikőrrel krémesre keverem. A zselatint a tasakon található előírásnak megfelelően 4 evőkanál hideg vízben elkeverem, kis edényben felmelegítem. A már nem tűzforró zselatint belekeverem a mascarponés krémbe, végül óvatosan beleforgatom a tejszínhabot.
A tésztát 1½ cm-es csíkokra vágom. Az előkészített kupolaformát kibélelem: középről indulva párhuzamosan rakosgatom szorosan egymás mellé a rugalmas tésztacsíkokat.
Ebbe kanalazom a krém harmadát, a maradék tésztacsíkokból néhányat ráhelyezek (ezek lesznek a „tartógerendák”), majd újabb krémréteg, néhány tésztacsík következik, végül az utolsó harmadot is egyenletesen elosztom a kupolában, a maradék tésztacsíkot X alakban ráhelyezem, megszórom mandulalapokkal.
A kilógó fóliaszélek segítségével összefogom a még üresen kikandikáló tésztaszéleket, az egész desszerten középen összecsavarom a fóliát. Egy közepes méretű lapostányért nehezékként ráhelyezek, és egy éjszakán át pihentetem a hűtőszekrényben.
Másnap a kakaóport a cukorral elkeverem.
A lapostányért eltávolítom, a fóliát kibontom. Egy tányért helyezek a tál aljára, erre borítom a már megszilárdult kupolát. A fóliát eltávolítom, az egészet az előkészített kakaóporral meghintem.
Mivel a puha tésztakupola alatt komoly krémes töltelék található, ennél súlyosabb bevonatot nem igényel.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.