Mákos guba  recept
Mákos guba
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Szeretem az ízek, a különböző alkotóelemek és a formák összhangját a konyhai kalandozások során. Különösen így van ez, ha olyan desszertet tálalok, amelynek már a készítése is játék, szinte olyan, mint egy makett felépítése.

Az építészetből ismert kupolaszerkezet például igazán egyszerűen és biztonságosan rekonstruálható egy jól átgondolt finomságban.

A csokoládés desszerteket ugyan elsősorban nem a színviláguk teszi ellenállhatatlanná, de viszonylag kézenfekvő megoldással a csokoládés héjszerkezethez társuló hófehér töltelék szemnek-szájnak egyaránt igen kívánatos konstrukcióvá varázsolható.

A tejszínes mascarponekrémmel töltött kupola valódi télbúcsúztató édesség, de akár ünnepi desszertként is derekasan helytáll.

Félgömb alakú, puha kupola – ínycsiklandó krémmel töltve
Félgömb alakú, puha kupola – ínycsiklandó krémmel töltve

A megalkotásához az ötletet valóban az épületeket koronázó kupola adta, a tervezés persze a konyhapulton alakult valódi örömteli játékká. A kivitelezési munka nagy részét a hűtőszekrény végezte el, a végső simítások pedig mindössze néhány percbe teltek.

A logisztika ugyan itt is szerepet játszik, csakúgy, mint az építkezések esetében, de itt csupán egy nappal kell előre gondolkodni: a rugalmas tésztacsíkok borította krémes desszertet érdemes egy éjszakán át pihentetni a frizsiderben.

Mascarponés kupola

Kupolaszelet kakaóporral meghintve
Kupolaszelet kakaóporral meghintve

Hozzávalók a 18 cm átmérőjű desszerthez:

A tésztához:
3 db közepes méretű egész tojás
5 dkg rétesliszt
3 dkg őrölt mandula
3 dkg cukrozatlan holland kakaópor
2 dkg puha vaj
7 ½ dkg porcukor + 1 evőkanál a kisült tésztalap meghintéséhez
2 evőkanál hideg víz
csipetnyi só

A töltelékhez:
50 dkg mascarpone
2 dl hideg habtejszín
10 dkg porcukor
1 teáskanál vanília-kivonat
1 csomag zselatin (vagy 4 lapzselatin)
1 evőkanál narancslikőr (elhagyható)
2 evőkanál szeletelt mandula

A tetejére:
1 ½ evőkanál cukrozatlan holland kakaópor
1 evőkanál átszitált porcukor

Elkészítés: A sütőt 175 fokra előmelegítem, egy nagy gáztepsit sütőpapírral bélelek. A tojásokat szétválasztom, a fehérjét csipetnyi sóval egy nagyobb keverőtálban kemény habbá verem. A tojások sárgáját 2 evőkanál vízzel és a cukorral egy másik tálban 4-5 perc alatt elektromos habverővel fehéredésig keverem, majd hozzáadom a vajat, mikor tökéletesen elkeveredett, fokozatosan belekanalazom előbb a mandulát, majd a kakaóport, végül a lisztet.
Hablapát segítségével határozott mozdulatokkal hozzákeverem a fehérjehabot, ügyelve arra, hogy ne törjön össze. A tésztát egyenletesen elosztom az előkészített tepsiben. 6-8 perc alatt vékony lappá sütöm.

Közben előkészítem a formát. Egy 18-20 cm átmérőjű félgömb alakú, mély üvegtálat frissen tartó fóliával kibélelek úgy, hogy legalább 10 cm-rel túllógjon a tál peremén. Egy ív sütőpapírt a konyhai rácsra terítek, egy evőkanál porcukorral meghintem, erre borítom a tésztát, hűlni hagyom.

Közben elkészítem a krémet. Ehhez a hideg habtejszínt kemény habbá verem. A mascarponét egy másik tálban a vanília-kivonattal, cukorral és narancslikőrrel krémesre keverem. A zselatint a tasakon található előírásnak megfelelően 4 evőkanál hideg vízben elkeverem, kis edényben felmelegítem. A már nem tűzforró zselatint belekeverem a mascarponés krémbe, végül óvatosan beleforgatom a tejszínhabot.

A tésztát 1½ cm-es csíkokra vágom. Az előkészített kupolaformát kibélelem: középről indulva párhuzamosan rakosgatom szorosan egymás mellé a rugalmas tésztacsíkokat.

A héjszerkezet elkészült, az első töltelékréteg a helyén!
A héjszerkezet elkészült, az első töltelékréteg a helyén!

Ebbe kanalazom a krém harmadát, a maradék tésztacsíkokból néhányat ráhelyezek (ezek lesznek a „tartógerendák”), majd újabb krémréteg, néhány tésztacsík következik, végül az utolsó harmadot is egyenletesen elosztom a kupolában, a maradék tésztacsíkot X alakban ráhelyezem, megszórom mandulalapokkal.

Az építkezés érdemi része ezzel befejezettnek tekinthető
Az építkezés érdemi része ezzel befejezettnek tekinthető

A kilógó fóliaszélek segítségével összefogom a még üresen kikandikáló tésztaszéleket, az egész desszerten középen összecsavarom a fóliát. Egy közepes méretű lapostányért nehezékként ráhelyezek, és egy éjszakán át pihentetem a hűtőszekrényben.

Másnap, a kakaóréteg felvitelét megelőző pillanatban
Másnap, a kakaóréteg felvitelét megelőző pillanatban

Másnap a kakaóport a cukorral elkeverem.

A lapostányért eltávolítom, a fóliát kibontom. Egy tányért helyezek a tál aljára, erre borítom a már megszilárdult kupolát. A fóliát eltávolítom, az egészet az előkészített kakaóporral meghintem.

A többi szelet már el is tűnt a tányérokról…
A többi szelet már el is tűnt a tányérokról…

Mivel a puha tésztakupola alatt komoly krémes töltelék található, ennél súlyosabb bevonatot nem igényel.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.