A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Puncstorta  recept
Puncstorta
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Az igencsak alacsony hőmérsékletű őszi napokat követő estéken nem ritka, hogy fáradtan, kimerülten ér haza az ember a munkából. Ez bizony nem a hosszadalmas és bonyolult konyhai ténykedések ideje.

Mégis jólesik leülni a frissen tálalt meleg vacsorához, ami visszaadja a nap közben elveszített lendületet. Kevés energia-befektetéssel is tálalhatók olyan friss ételek, amelyeknek már az elkészítésük örömet okoz.

Az alábbi - jórészt szezonális hozzávalók felhasználásával készült - kétfogásos vacsora ízei különleges kalandot ígérnek, érdemes kipróbálni! A fűszeresen illatozó krémleves ragyogó sárga színei, valamint az életteli narancsszínű tölteléket rejtő, ropogósra sült rétesszeletek már a látványukkal is energiát hoznak az estébe.

Napsütés a vacsoraasztalnál – forrón tálalt lencseleves
Napsütés a vacsoraasztalnál – forrón tálalt lencseleves

A leves fő fűszerei a curry és a citrom
A leves fő fűszerei a curry és a citrom

Bár a vörös lencse évszaktól függetlenül megtalálható az üzletek polcain, ha friss póréhagymával, némi burgonyával, kevés fokhagymával és karakteres fűszerekkel, no meg frissen facsart citromlével találkozik a leveses fazékban, olyan illatozó előétel kerekedik belőle, hogy a legborúsabb őszi esték melankóliáját is feledteti!

Currys-citromos lencseleves

Currys-citromos lencseleves a csészében
Currys-citromos lencseleves a csészében

Hozzávalók 4 személyre:
1 szál póréhagyma
1-2 gerezd fokhagyma
1,5 dl vörös lencse
1 közepes méretű lisztes burgonya (pl. Ella, kb. 15 dkg)
1,5 teáskanál currypor
1 csapott teáskanál kurkuma
1 kávéskanál római kömény
1/2 kávéskanál cayenne bors (vagy chili)
1 citrom leve + 1 karikákra vágva a tálaláshoz
1 evőkanál olaj (dió-, földimogyoró vagy napraforgó)
víz
ízlés szerint: só

Elkészítés: A vörös lencsét szűrőbe helyezem, folyó víz alatt alaposan átmosom. A póréhagymát megtisztítom, hosszában félbevágom, majd kb. 1/2 cm-es félkörökre szeletelem. A fokhagymát megtisztítom, kis kockákra vágom. A krumplit meghámozom, a póréval azonos méretűre darabolom.

Egy 1,5 l-es fazékban felmelegítem az olajat, rádobom a kétféle hagymát, fedő alatt megfonnyasztom, hozzáadom a lencsét, a krumplit, a só kivételével valamennyi fűszert. Annyi vízzel öntöm fel, hogy legalább 2 ujjnyival ellepje a fazék tartalmát. Fedő alatt, közepes tűzön nagyjából 20 perc alatt puhára főzöm. A sót csak a végén adom hozzá, ellenkező esetben a lencse nem puhul meg. Ha elkészült, leveszem a tűzről, belefacsarom a citrom levét, összeturmixolom. Ha túlságosan sűrűnek bizonyulna, kevés víz hozzáadásával elérhető a kívánt állag.

Karakteres, enyhén csípős, a citromtól savanykás, frissítő krémleves, melyben megmarad az ilyenkor fokozottan jótékony C-vitamintartalom is!

A curry ínycsiklandó illatával nem lehet betelni…
A curry ínycsiklandó illatával nem lehet betelni…

Melegen a legjobb, de remekül tárolható, másnapra kissé sűrűbb lesz az állaga, az ízei még inkább összeérnek. Ha valaki enyhébb ízekre vágyik, a cayenne-t nyugodtan elhagyhatja, sőt 1 dl tejszínnel is fokozhatja a selymességét. Egy szelet friss kenyérrel tálalva tartalmas, mégsem nehéz előétel.

A sütőtök olyan csodás zöldség, melynek szezonja az ősz elején kezdetét veszi, és szinte a tél végéig tart. Számos fajtája ismert. Ehhez a fogáshoz, az élénk narancsszínű hokkaido vagy kanadai sütőtökként kínáltak a legmegfelelőbbek.

Kitűnő őszi csemege a sütőtök!
Kitűnő őszi csemege a sütőtök!

Ha egyszerre nagyobb mennyiséget sikerül megsütni, a maradék jól záródó dobozban tárolható a hűtőszekrényben, különböző ételekhez használható (pl. remek apró sütőtökös gombócok is készülhetnek belőle).

A sokféle módon felhasználható sütőtökből, enyhén pirított héj nélküli tökmagból készülhet rétes, ami ropogós állagával, enyhén édeskés, selymes ízeivel nagyszerű kiegészítője a fűszeres lencselevesnek!

A sütőtökös rétes töltelékében enyhén pirított tökmagok, a tetején sütés közben megpirult szezámmagok fokozzák az ízélményt!
A sütőtökös rétes töltelékében enyhén pirított tökmagok, a tetején sütés közben megpirult szezámmagok fokozzák az ízélményt!
Sütőtökös rétes pirított tökmaggal

Hozzávalók 2 rúdhoz:
20 dkg réteslap vagy leveles tészta
1/2 kg előzetesen megütött sütőtök
3-4 dkg héj nélküli tökmag
1 evőkanálnyi szezámmag
1 egész tojás kissé felverve a rétesek kenéséhez

szerecsendió
frissen őrölt színes borskeverék

Elkészítés: A sütőtököt kevés sóval és a frissen reszelt szerecsendióval (nagyjából 1 kávéskanálnyi sót és 1/6 szerecsendiót használtam) botmixerrel pürésítem. A sütőtök jellegzetes ízvilága ebben az ételben nem igényli a markánsabb fűszereket.

A tökmagot zsiradék nélküli serpenyőben enyhén megpirítom, kissé hűlni hagyom, majd egy nylonzacskóba teszem, konyharuhába csomagolom a zacskót, és húsklopfolóval durvára töröm. Nem baj, ha nem törik szét minden mag! Tálba teszem.

A szerecsendiós tökpüré a magokkal – nem csupán finomak, de nagyon egészségesek is!
A szerecsendiós tökpüré a magokkal – nem csupán finomak, de nagyon egészségesek is!

A réteslapokból 1 rúdhoz 4 lapot, a leveles tésztából kb. 10 dkg-nyit használok. A réteslapokat úgy fektetem egymásra, hogy minden réteget alaposan megkenek olajjal, azt a réteget, amire a töltelék kerül, vékonyan tojással kenem át. Ha leveles tésztából készül, vékony téglalap alakúra nyújtom, majd tojással bevonom a felszínét. Erre szórom a tökmag felét úgy, hogy a peremén kb. 1,5 cm-t üresen hagyok. A tökmagra halmozom a tökpüré felét.

Készül az első rúd: a töltelék már a leveles tésztán!
Készül az első rúd: a töltelék már a leveles tésztán!

Szorosan feltekerem, sütőpapírral borított tepsibe helyezem. A maradék tésztával és töltelékkel hasonlóan járok el. A rétesrudak tetejét óvatosan megkenem a maradék tojással úgy, hogy a rudak alá ne folyjon. Előbb ráőrlöm a borskeveréket, majd megszórom szezámmaggal. 180 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt ropogósra sütöm.

20-25 perc elteltével gyönyörű ropogósra sült!
20-25 perc elteltével gyönyörű ropogósra sült!

Langyosan az igazi, de ha marad belőle másnapra, sütőben, mikróban remekül melegíthető!

A szerecsendiótól kissé pikáns tökpüré és az enyhén pirított magok zamatai a friss rétes szeletekben teljesednek ki igazán nagyszerű harmóniát alkotva a ropogósra sült tésztaburokkal.

Az illata és ízei egyaránt nagyszerűek!
Az illata és ízei egyaránt nagyszerűek!

A napsütést idéző sárga és narancsszínek, a gazdag ízek a tányéron egy hétköznapi vacsorát is valóságos ízkalanddá és sokféle energiát adó élménnyé varázsolnak.


Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.