Klasszikus grízgaluska leves
Klasszikus kuglóf
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Mákos guba
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Mézes-mustáros csirkemell
Kapros tökfőzelék virslivel
Epres blondie
Dubarry-csirkemell
Zsemlegombóc
Rakott zöldbab darált hússal
Kijevi csirkemell rizibizivel
Dödölle - az eredeti recept
Vadas marha
Tojásos nokedli fejes salátával
Tárkonyos csirkeraguleves
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Babgulyás
Klasszikus stíriai metélt
Hagymás rostélyos
Desszert

Az ősz egyik legfinomabb uzsonnája: sütőtökös csigakalács

A kelt tésztás finomságok mindig nagyon népszerűek a gyerekek körében. Pár falat ezekből a laktató, de nem túl édes desszertekből, és vacsoráig mindenki kibírja. Mutatjuk a receptet!

A sütőtök nemcsak önmagában finom, hanem isteni sütiket is készíthetsz belőle, legyen szó muffinról vagy éppen banánkenyérről. Mikor próbálnád ki, ha nem most, hogy milyen egy omlós, lágy kelt tésztába tekerni az édes, fűszeres sütőtökkrémet, megsütni és porcukorral meghintve tálalni?

Sütőtökös csigakalács / Recept és fotó: Vidék íze magazin
  • Előkészítés: 40 perc
  • Kelesztés: 1 óra
  • Sütés: 25 perc 
  • 1 adag: 180 kcal 

Hozzávalók: 

  • 10 dkg vaj 
  • 35 dkg liszt 
  • 1,5 dkg friss élesztő 
  • 1 tojássárgája 
  • 1 dl tej 
  • 1 dl tejszín 
  • 2 evőkanál cukor 
  • 1 csomag vaníliás cukor 
  • 1 csipet só 
  • 15 dkg sült tök 
  • 2 kávéskanál őrölt fahéj 
  • porcukor a tetejére 
  • zsír a forma kenéséhez 

Elkészítés:

  1. Pici langyos, cukros tejbe morzsoljuk az élesztőt. A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, a közepébe kis mélyedést vájunk. Ide öntjük a szoba-hőmérsékletű tojássárgáját. Hozzáadjuk a maradék cukrot és a vaníliás cukor felét, a csipet sót. Ráöntjük a felhabzott élesztőt, a maradék tejet és az egy deci langyos tejszínt. Kézzel vagy elektromos dagasztóval szépen kidolgozzuk a tésztát. Ha kell, pici lisztet adhatunk még hozzá, de ne legyen túl kemény a tészta. Ha már elválik az edény falától, akkor hozzádagasztunk 6 dkg felolvasztott, langyos vajat.. Cipót formázunk a tésztából, letakarjuk, és meleg helyen hagyjuk kelni.
  2. Kizsírozunk egy közepes méretű kerek, kapcsos tortaformát.
  3. Ha megkelt a tészta, lisztezett deszkán vékonyra kinyújtjuk, és csíkokra felvágjuk.
  4. A sült tököt ízesítjük a fahéjjal, a megmaradt vaníliás cukorral és esetleg porcukorral, ha szükséges (ez a tök édességétől függ). Botmixerrel pürésítjük, közben hozzáadjuk a maradék 4 dkg vajat is. Megkenjük vele a csíkokat. Egy tepsire sütőpapírt fektetünk. Egy csíkot felcsavarunk, a forma közepre állítjuk, majd a többit is köré tekerjük. Köré rakunk egy tortagyűrűt. Letakarva ismét kelesztjük, majd 180 fokra előmelegített sütőben pirosra sütjük.
  5. Rácson langyosra hűtjük. Porcukorral meghintjük, tortaszerűen szeleteljük. 

(Kiemelt kép: Vidék íze magazin)

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (1)

LegfrissebbTörlés
M

Mariann_1981

2024. 12. 03. | 11:05
Nagyon tetszik a csigakalács receptje, de azt nem értem a tepsi hogy jön képbe: "Egy tepsire sütőpapírt fektetünk." Utána már nem is esik szó a tepsiről, hiszen ("...egy közepes méretű kerek, kapcsos") tortaformát használunk a sütéshez...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.