15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Mákos guba  recept
Mákos guba
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Az óév utolsó napjából az újévbe szinte észrevétlenül, többnyire kisebb-nagyobb társaságban táncol-beszélget át majd’ mindenki. A szilveszteri mulatságokhoz hozzátartoznak a sós és édes ropogtatnivalók, a sültekkel, hidegtálakkal, salátákkal rakott asztalok, a virsli – no és persze éjfélkor kinyílnak a pezsgős palackok is, előkerülnek a lencsés fazekak, hogy gazdag legyen az esztendő.

A különböző kanapék, lepények alapjai már jó előre elkészíthetők. A nyár végén, ősz elején üvegbe zárt ajvár pl. remek tölteléke a kis kerek italkorcsolyáknak (kanapék délvidéki stílusban). Bár a mediterrán zöldségek szezonja már a múlté, a piacon még mindig szép a kínálat padlizsánból, paradicsomból. A padlizsános gombócok némi sajttal és egy színes, petrezselymes paradicsomsalátával nem csupán a szilveszteri mulatságon esnek jól, az újévi asztalok bármelyikén is helye lehet.

Ezt a salátát a balzsamecetből készült koncentrátum teszi különlegessé és ünnepivé:

Csillogó paradicsomsaláta balzsamecet-sziruppal

Paradicsomsaláta – ünnepi csillogásban
Paradicsomsaláta – ünnepi csillogásban

Hozzávalók 4 személyre:
8 közepes méretű, kemény paradicsom
2 nagy csokor petrezselyemzöld
2 nagyobbacska salottahagyma
2 evőkanál fehérborecet
2 evőkanál extraszűz olívaolaj
ízlés szerint: só, frissen őrölt bors, balzsamecet-koncentrátum

Elkészítés: A dresszinghez a petrezselymet nagyon finomra vágom, a hagymákat apróra kockázom. Az olajat, ecetet a sóval, borssal kis üvegben összerázom, majd a petrezselyemhez és hagymához adom. Alaposan összekeverem.

A petrezselymes öntet kész!
A petrezselymes öntet kész!

A paradicsomok héját kereszt alakban bemetszem, 1 percre lobogva forró vízbe mártom, majd jeges vízbe dobom, meghámozom. A paradicsomokat kisebb szeletekre vágom, tálba halmozom. A petrezselymes öntettel alaposan átforgatom – tálalás előtt legalább 10 percig állni hagyom. Mikor asztalra teszem, balzsamecet-sziruppal locsolom meg a kész salátát.

A petrezselymes öntet előre is elkészíthető, hűtőszekrényben tárolható. Gyakorlatilag a kétféle „öntetnek” köszönhetően különlegesen selymes saláta az eredmény, mely hús- és padlizsángombócok, sültek, hidegen szeletelt hús- és tojásételek remek kísérője lehet, de előételként is fogyasztható!

A balzsamecet-szirup nem csupán a látványnak kedvez…
A balzsamecet-szirup nem csupán a látványnak kedvez…

Ha pedig a szilveszteri mulatság jócskán átnyúlik az újév első napjára, hogy kerek legyen az esztendő, érdemes folytatni a kerekségek sorát, és egyszerűen elkészíthető, gyomorkímélő meleg étellel köszönteni az évet (kinek ebédre, kinek vacsorára).

Burgonyagombócot nagyon sokféle méretben és módon lehet készíteni. A Habliliom Könnyed Konyhájában készülő apró gombócok rendkívül könnyűek, ami részben a liszt helyett alkalmazott keményítőnek, a hozzáadott tojássárgájának, valamint annak köszönhető, hogy nem vízben főtt krumplit, hanem héjastól egészben sültet használok hozzá. Így nemcsak az ízek lesznek koncentráltabbak, hanem a felesleges nedvességtartalmat sem kell liszt hozzáadásával kompenzálni. Egyszerűen elkészíthető, bármely meleg mártással tálalt étel kísérője lehet. Ezúttal vegyes gombaragu kísérőjeként kerül asztalra.

Apró burgonyagombócok tejszínes gombaraguval

Kímélő újévi fogás lehet a könnyű burgonyagombóccal tálalt gombaragu
Kímélő újévi fogás lehet a könnyű burgonyagombóccal tálalt gombaragu

Hozzávalók 4 személyre:

A burgonyagombócokhoz:
kb. 60 dkg lisztes burgonya (pl. Ella)
2 tojás sárgája
kb. 2 evőkanál kukoricakeményítő
3 dkg puha vaj
ízlés szerint: frissen reszelt szerecsendió, só, bors
+ a tálcára kb. 1 evőkanálnyi kukoricakeményítő
A gombócok főzéséhez:
kb. 1,5 l víz
1 teáskanál só

A gombaraguhoz:
30 dkg aprószemű, friss csiperke
4 dkg szárított apró szemű shiitake gomba
1 salottahagyma
1 gerezd fokhagyma
1 evőkanál olívaolaj
kb. 3 dl zöldségleves
2 dl főzőtejszín
2 teáskanálnyi kukoricakeményítő
1 evőkanálnyi metélőhagyma apróra vágva
1 kávékanálnyi őrölt rozmaring
1 kávéskanálnyi őrölt kakukkfű
1 teáskanálnyi frissen préselt citromlé
ízlés szerint: frissen őrölt bors, só

A tálaláshoz:
1 csokor apróra vágott petrezselyemzöld

Elkészítés: A shiitake gombákat langyos vízbe áztatom, hogy megpuhuljanak.

A burgonyát alapos mosás, sikálás után kb. 40-45 perc alatt 180 fokra előmelegített sütőben megsütöm. Még forrón meghámozom, alaposan áttöröm.

A jó minőségű lisztes burgonyát érdemes kétszer is áttörni, hogy egynemű legyen!
A jó minőségű lisztes burgonyát érdemes kétszer is áttörni, hogy egynemű legyen!

Míg az áttört burgonya hűl, 1 evőkanálnyi keményítővel meghintek egy tálcát. A már langyos burgonyamasszához adom a tojások sárgáját, a vajat, 2 evőkanálnyi keményítőt, sót, borsot, szerecsendiót.

A hozzávalók már egy helyen várják a további műveleteket
A hozzávalók már egy helyen várják a további műveleteket

Gyors mozdulatokkal összedolgozom, nedves kézzel diónyi gombócokat formázok a masszából. Az előkészített tálcára sorakoztatom őket. Felhasználásig frissen tartó fóliával fedem le.

A csiperkéket és a megpuhult shiitake gombákat vastagabb szeletekre vágom. A hagymát finomra kockázom, a metélőhagymát és a petrezselymet finomra vágom. A zöldséglevest felforralom.

A hagymát az olajon üvegesre pirítom, rádobom a gombaszeleteteket, sózom, borsozom, fűszerezem. Mikor a gombák levet engedtek, felöntöm a zöldséglevessel, felforralom. Közben a keményítőt elkeverem a tejszínben, a gombákhoz adom, besűrítem. Ha szükséges, továbbfűszerezem, citromlével teszem pikánsabbá. A már szinte kész raguba keverem a metélőhagymát és a petrezselyem kb. felét. A kétféle gombának köszönhetően, mély és gazdag ragu ízeit a frissítő citromlé és a zöldfűszerek élénkítik.

Indulhatnak a forrásban lévő vízbe!
Indulhatnak a forrásban lévő vízbe!

Egy méretes lábosban vizet forralok, sózom. A lobogva forró vízbe teszem a gombócokat. Ha feljönnek a víz felszínére, még 1-2 percet főzöm, majd szűrőkanállal kiemelem, tálra szedem, petrezselyemzölddel díszítve, azonnal tálalom.

Tálalás!
Tálalás!

Ha úgy alakul, hogy nagyobb mennyiség elkészítésére van kapacitás, a megformázott gombócok mélyhűtő tasakban remekül fagyaszthatók, ha szükség van rájuk, forró vízben a fent leírtak szerint pár perc alatt kifőzhetők.

A gombaragu kerek tálban – a gombócok szögletesben, jó étvágyat kívánok!
A gombaragu kerek tálban – a gombócok szögletesben, jó étvágyat kívánok!

Újévre, de egyéb alkalmakra is készülhetnek gombócok vagy más, a teljességet szimbolizáló kerek ételek. Ilyenkor azonban a feltálalt fogásokban is megnyilvánuló szokások, babonák, szerencsekívánságok sokféleségével nem árt bebiztosítanunk magunkat a jövőre tekintve – a teljesség örömének megéléséhez mindenkinek sikerekben, szerencsében és jó ételekben egyaránt gazdag, boldog újévet kívánok!


A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.