Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Talán egyike a mindenkori toplistás villásreggeli-fogásoknak, de gazdag változatai könnyű ebédként vagy vacsoraként is igen kedveltek – húsvét közeledtével pedig sok terített asztalon lehet helye az omlettnek vagy másként: tojáslepénynek.

Elkészítése nem igényel komoly konyhai jártasságot, kezdők számára is szinte az egyik alap „melegétel”. Nem véletlen, hogy minden földrész konyhájában megtalálhatók különböző ínycsiklandó változatai. Legfontosabb hozzávalója a friss tojás, melyre nem csak húsvét táján érdemes figyelmet fordítani.

 

A friss tojás nem csupán az omletthez elengedhetetlen…
A friss tojás nem csupán az omletthez elengedhetetlen…

 

Történetét tekintve az omlett igen jelentős múlttal rendelkezik. Minden valószínűség szerint az ókori Közel-Keletről indulva hódította meg a világ konyháit. Az egyik legnevezetesebb omletthez köthető történet nem is olyan régmúltból, a 19. századból maradt ránk. Napóleon csapataival húsvétkor épp Dél-Franciaországban, Bessières város közelében tartózkodott, ahol a helyi fogadós omlettel vendégelte meg. Annyira ízlett neki az étel, hogy a legenda szerint másnapra a helyiek a környék minden tojását összeszedték, és óriási omlettet sütöttek már nem csupán Napóleon, de egész serege számára. Azt nem tartja számon az emlékezet, hogy pontosan hány tojásból is készült ez a gigantikus méretű omlett-lakoma, de extrém méretű tojáslepényeket azóta is számon tartanak. A rekordok könyvébe a legnagyobb „területtel”: 128,2 nm-rel egy 1994-es yokohamai omlett, míg legnagyobb tömeggel egy Kanadában, 2002-ben sütött 2950 kg-os óriás került be.

 

A zöldfűszerek az egyszerű omlettet is illatos, ínycsiklandó finomsággá alakítják
A zöldfűszerek az egyszerű omlettet is illatos, ínycsiklandó finomsággá alakítják

 

Étvágytól, egyéni ízléstől és az asztalhoz ülők számától erősen függ, hogy odahaza mekkora serpenyőben sül, valamint az is, hogy a tojásokon kívül milyen egyéb finomságok gazdagítják. Kerülhet bele burgonya, mint a spanyol tortillába, készülhet vastagabb lepényként sok zöldséggel, mint az olaszok frittatája, de lehet légiesen könnyű, mint a franciák omlettje. Bármely felfogásban vagy recept alapján is készül, akár sonka, szalonna, hagyma vagy zöldborsó, paradicsom vagy paprika színesíti, a friss zöldfűszerek sokaságának is helye lehet egy jó omlettben – csak a fantázia és természetesen az egyéni ízlés szab határt egy jó omlett-lakomának.

Tölthető is persze sajttal, zöldségekkel, gombával, hús- vagy halfélékkel, de magában egy szelet friss kenyérrel, péksüteménnyel vagy salátával is remek fogás.

Különleges, mégis könnyű finomság a következő gazdag, ínycsiklandó saláta – omlettel. Előételként vagy könnyű főfogásként változatosságot visz a kora tavaszi mindennapokba, de az ünnepi asztalon is helye lehet.

Gazdag tavaszi saláta omlettkockákkal

 

Ez a gazdag saláta akár a főétkezés része is lehet
Ez a gazdag saláta akár a főétkezés része is lehet

 

Hozzávalók 4 személyre:

A salátához:
kb. 15-20 dkg aprított salátalevél (pl. jégsaláta)
½ cékla vékonyra csíkozva
4 db paradicsom
20 dkg párolt zöldspárga

Az omletthez:
4 egész tojás
½ dl tej
2-3 medvehagyma vagy snidling finomra vágva
2 dkg vaj
ízlés szerint: só, frissen őrölt bors

Az öntethez:
2 evőkanál vörösborecet
2 evőkanál dió- vagy olívaolaj
1 teáskanál jó minőségű mustár
nagy csipet só

Elkészítés: Az öntet hozzávalóit kis üvegbe kanalazom, alaposan összerázom, és felhasználásig hűtőszekrényben tartom.

A spárgát tisztítás után sós-citromos vízben kb. 10 perc alatt roppanósra főzöm, jeges vízbe dobom.

A salátaleveleket alaposan megmosom, falatnyi darabokra tépkedem. A céklát meghámozom, julienne-vágóval (vagy reszelővel) vékony csíkokra vágom. (Mindez megspórolható, ha készen kapható salátakeverék az alap.) A paradicsomokat ½ percre forró vízbe mártom, héjukat eltávolítom, kis gerezdekre darabolom.

Az omletthez a tojásokat nagyobb tálba ütöm, beleteszem az aprított medvehagymát (snidlinget), hozzáadom a tejet, sózom, borsozom, kissé felverem. Egy nagy serpenyőben felforrósítom a vaj felét, és ráöntöm a tojás felét. Vékony omlettet sütök – ahogy szilárdulni kezd a teteje, gyorsan megfordítom, ½ percig sütöm a másik oldalát, tányérra csúsztatom. Hasonlóan járok el a maradék vajjal és tojásos keverékkel. Mindkét omlettet kb. 1,5 cm-es kockákra vágom.

A jégsalátát és a céklát kanállal összeforgatom egy salátástálban, ráhelyezem a spárgákat, majd a paradicsomokat, végül az omlettkockákat: a zöld, piros, sárga színek mindenütt láthatók lesznek. Tálalás előtt kb. 10 percre hűtőszekrénybe helyezem. Az öntetet közvetlenül tálaláskor adom a salátához.

 

Már csak az öntetre vár a tál!
Már csak az öntetre vár a tál!

 

Színes, szemnek-szájnak egyaránt igen vonzó tavaszi fogás – és valóban egyszerűen, gyorsan kivitelezhető. Természetesen, aki vastagabb omlettet szeretne, nyugodtan növelheti a felhasznált tojások számát, miként a saláta összetevőinek mennyiségét is, ha bőséges ételre vágyik.

Jó étvágyat kívánok – és izgalmas húsvéti előkészületeket!

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.