A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Csikós tokány recept
Csikós tokány
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Talán egyike a mindenkori toplistás villásreggeli-fogásoknak, de gazdag változatai könnyű ebédként vagy vacsoraként is igen kedveltek – húsvét közeledtével pedig sok terített asztalon lehet helye az omlettnek vagy másként: tojáslepénynek.

Elkészítése nem igényel komoly konyhai jártasságot, kezdők számára is szinte az egyik alap „melegétel”. Nem véletlen, hogy minden földrész konyhájában megtalálhatók különböző ínycsiklandó változatai. Legfontosabb hozzávalója a friss tojás, melyre nem csak húsvét táján érdemes figyelmet fordítani.

A friss tojás nem csupán az omletthez elengedhetetlen…
A friss tojás nem csupán az omletthez elengedhetetlen…

Történetét tekintve az omlett igen jelentős múlttal rendelkezik. Minden valószínűség szerint az ókori Közel-Keletről indulva hódította meg a világ konyháit. Az egyik legnevezetesebb omletthez köthető történet nem is olyan régmúltból, a 19. századból maradt ránk. Napóleon csapataival húsvétkor épp Dél-Franciaországban, Bessières város közelében tartózkodott, ahol a helyi fogadós omlettel vendégelte meg. Annyira ízlett neki az étel, hogy a legenda szerint másnapra a helyiek a környék minden tojását összeszedték, és óriási omlettet sütöttek már nem csupán Napóleon, de egész serege számára. Azt nem tartja számon az emlékezet, hogy pontosan hány tojásból is készült ez a gigantikus méretű omlett-lakoma, de extrém méretű tojáslepényeket azóta is számon tartanak. A rekordok könyvébe a legnagyobb „területtel”: 128,2 nm-rel egy 1994-es yokohamai omlett, míg legnagyobb tömeggel egy Kanadában, 2002-ben sütött 2950 kg-os óriás került be.

A zöldfűszerek az egyszerű omlettet is illatos, ínycsiklandó finomsággá alakítják
A zöldfűszerek az egyszerű omlettet is illatos, ínycsiklandó finomsággá alakítják

Étvágytól, egyéni ízléstől és az asztalhoz ülők számától erősen függ, hogy odahaza mekkora serpenyőben sül, valamint az is, hogy a tojásokon kívül milyen egyéb finomságok gazdagítják. Kerülhet bele burgonya, mint a spanyol tortillába, készülhet vastagabb lepényként sok zöldséggel, mint az olaszok frittatája, de lehet légiesen könnyű, mint a franciák omlettje. Bármely felfogásban vagy recept alapján is készül, akár sonka, szalonna, hagyma vagy zöldborsó, paradicsom vagy paprika színesíti, a friss zöldfűszerek sokaságának is helye lehet egy jó omlettben – csak a fantázia és természetesen az egyéni ízlés szab határt egy jó omlett-lakomának.

Tölthető is persze sajttal, zöldségekkel, gombával, hús- vagy halfélékkel, de magában egy szelet friss kenyérrel, péksüteménnyel vagy salátával is remek fogás.

Különleges, mégis könnyű finomság a következő gazdag, ínycsiklandó saláta – omlettel. Előételként vagy könnyű főfogásként változatosságot visz a kora tavaszi mindennapokba, de az ünnepi asztalon is helye lehet.

Gazdag tavaszi saláta omlettkockákkal

Ez a gazdag saláta akár a főétkezés része is lehet
Ez a gazdag saláta akár a főétkezés része is lehet

Hozzávalók 4 személyre:

A salátához:
kb. 15-20 dkg aprított salátalevél (pl. jégsaláta)
½ cékla vékonyra csíkozva
4 db paradicsom
20 dkg párolt zöldspárga

Az omletthez:
4 egész tojás
½ dl tej
2-3 medvehagyma vagy snidling finomra vágva
2 dkg vaj
ízlés szerint: só, frissen őrölt bors

Az öntethez:
2 evőkanál vörösborecet
2 evőkanál dió- vagy olívaolaj
1 teáskanál jó minőségű mustár
nagy csipet só

Elkészítés: Az öntet hozzávalóit kis üvegbe kanalazom, alaposan összerázom, és felhasználásig hűtőszekrényben tartom.

A spárgát tisztítás után sós-citromos vízben kb. 10 perc alatt roppanósra főzöm, jeges vízbe dobom.

A salátaleveleket alaposan megmosom, falatnyi darabokra tépkedem. A céklát meghámozom, julienne-vágóval (vagy reszelővel) vékony csíkokra vágom. (Mindez megspórolható, ha készen kapható salátakeverék az alap.) A paradicsomokat ½ percre forró vízbe mártom, héjukat eltávolítom, kis gerezdekre darabolom.

Az omletthez a tojásokat nagyobb tálba ütöm, beleteszem az aprított medvehagymát (snidlinget), hozzáadom a tejet, sózom, borsozom, kissé felverem. Egy nagy serpenyőben felforrósítom a vaj felét, és ráöntöm a tojás felét. Vékony omlettet sütök – ahogy szilárdulni kezd a teteje, gyorsan megfordítom, ½ percig sütöm a másik oldalát, tányérra csúsztatom. Hasonlóan járok el a maradék vajjal és tojásos keverékkel. Mindkét omlettet kb. 1,5 cm-es kockákra vágom.

A jégsalátát és a céklát kanállal összeforgatom egy salátástálban, ráhelyezem a spárgákat, majd a paradicsomokat, végül az omlettkockákat: a zöld, piros, sárga színek mindenütt láthatók lesznek. Tálalás előtt kb. 10 percre hűtőszekrénybe helyezem. Az öntetet közvetlenül tálaláskor adom a salátához.

Már csak az öntetre vár a tál!
Már csak az öntetre vár a tál!

Színes, szemnek-szájnak egyaránt igen vonzó tavaszi fogás – és valóban egyszerűen, gyorsan kivitelezhető. Természetesen, aki vastagabb omlettet szeretne, nyugodtan növelheti a felhasznált tojások számát, miként a saláta összetevőinek mennyiségét is, ha bőséges ételre vágyik.

Jó étvágyat kívánok – és izgalmas húsvéti előkészületeket!

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.