Belátom, számtalan esetben jelent szórakoztató kihívást megszokott összetevőket kicsit átformálni, újrakomponálni, és ezáltal valami ínycsiklandó fogással előrukkolni, most azonban a sok grillezésnek, frissen sült zöldségeknek van itt az ideje. Nem mindig nyílik azonban lehetőség arra, hogy az ember szabadtűzön, kerti grillen készítse el az ebédet vagy vacsorát, olyankor érdemes azért rövid időre igénybe venni a sütő szolgálatait.
A sült padlizsán – készüljön szabad ég alatt vagy a konyhában, megunhatatlan nyári zöldség. Valósággal magához vonzza az ízeket, fűszereket, és ha az ilyenkor már mindenütt fellelhető szabadföldi paradicsom is társul hozzá, szinte el is készült a mediterrán jellegű vacsora. Majdnem csupán ebből a két újvilági alapanyagból teljes menüsort lehetne összeállítani – persze néhány fűszer, sajt vagy más kiegészítő nem árt hozzá!
Nyár van, a könnyű fogások ideje. Egy olyan egyszerű, de mégis különösen ízletes lepény készült hát a konyhában ezúttal, amiben a tésztának mindössze annyi szerep jutott, hogy kissé összefogja a zöldségféléket, a lényeg a gazdag, zamatos rakományban rejlik.
Hozzávalók egy közepes méretű tepsihez:
1 csomag leveles tészta (275 gr)
1 db közepes méretű padlizsán (kb. 30-35 dkg)
3-4 db zamatos paradicsom (kb. 40 dkg)
1 db mozzarella golyó
1 evőkanál reszelt parmezán sajt (vagy más hasonló típusú)
1 szűk maréknyi friss bazsalikomlevél
1 teáskanál szárított oregánó
1 evőkanál olívaolaj
vegyes, színes bors
só – ízlés szerint
Elkészítés: A tepsit sütőpapírral béleltem. A sütőt 180 fokra előmelegítettem. A padlizsánt nagyjából 1 cm vastagra szeleteltem. Az olaj felével megkentem a sütőpapírt, rárakosgattam a padlizsánkarikákat, a maradék olajjal megkentem a tetejüket, kissé sóztam, és nagyjából 10 perc alatt megsütöttem. Hűlni hagytam.
A paradicsomokat forró vízbe mártva meghámoztam, ½ cm vékonyra karikáztam. A mozzarellát kis darabokra tépkedtem.
A leveles tésztát egy tiszta sütőpapírral borított tepsire terítettem úgy, hogy kis pereme is maradjon. Villával kissé megszurkáltam, majd tetőcserépszerűen megpakoltam padlizsánnal és paradicsommal – szabályosan váltakoztatva a két zöldségfélét. Megszórtam a mozzarelladarabokkal, sóztam, oregánóval, borssal fűszereztem, meghintettem a reszelt parmezánnal, valamint az apróra tépkedett bazsalikomlevelekkel.
A 175 fokra mérsékelt sütőben 35-40 perc alatt ropogósra sütöttem. Azonnal tálaltam.
A tészta vékony és ropogós, a zöldségek puhák, a sajt kissé megpirult, az egyszerű fűszerezés ellenére is pompás lakoma lett, amiben dominálnak a zöldségek. Bikiniszezonra legalább annyira tökéletes, mint hétvégi nagyobb társasági összejövetelre!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.