Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Mákos guba  recept
Mákos guba
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
A pástétomok általában gazdag, laktató fogások. Rendszerint valamilyen sütőformában, olykor tésztába burkolva sütik, gőzölik, és nem is ritkán bőséges zsiradékkal kínálják. Lehet-e könnyű pástétomot készíteni, ami őrzi a pástétom jellegét, mégsem nehéz, se nem zöldség, se nem hús? Hát persze!

Jóllehet a hüvelyesek és zöldségfélék kombinációjából is igen változatos pástétomok készülhetnek, ezeknél nagyon figyelni kell az összetevők fűszerezésére és társítására, hogy se túl domináns ne legyen egyik vagy másik összetevő, se túlságosan szárazra ne sikerüljön a végeredmény. A leghíresebb pástétom persze minden kétséget kizáróan a nagy hagyományú foi gras – magyar megfelelője: a libamáj zsírjában. Igencsak masszív eledel, nem is minden esetben jelent homogén pástétomot.

A pástétom, készüljön bármiből, struktúrájából adódóan alkalmas a szeletelésre, de arra is, hogy kenyérre kenve fogyasszuk. A kellemes, egyszerre szeletelhető, igény szerint kenyérre kenhető állagot azonban nem csupán szárnyasmájból készült pástétom esetében lehet elérni – még akkor sem, ha a végeredmény megszólalásig (ez esetben: kóstolásig) hasonlít rá. Arra gondoltam, készüljön ezen a héten pástétom gombából! Nem akármilyen csemege lett. Aki még nem kóstolta, de kedveli a különleges, mégis könnyű fogásokat, feltétlenül próbálja ki!

A csiperkepástétomhoz nem kell sok összetevő, de az arányok fontosak
A csiperkepástétomhoz nem kell sok összetevő, de az arányok fontosak

Régóta foglalkoztatott, miként is lehetne olyan pástétomot kínálni, ami egyszerre karakteres, viszonylag gyorsan elkészíthető, de nélkülözi a nehéz zsiradékokat, és még azok sem panaszkodnak rá, akik húskedvelők, de a húsfogyasztástól tartózkodók is örömüket lelik benne. Az igazi átváltozó művészként is működő fehér csiperke remek alapanyag könnyű, de mégis rafinált pástétom készítéséhez. Az eredmény sem maradt el a várakozásoktól! Nem is túlzás, hogy pompás lett – még ha nem is a legfotogénebb „ételmodell”.

Fontos, hogy a pástétomhoz a gombát előzetesen meg kell pirítani, és hozzá illő fűszerekkel finomítani. A többit szinte elvégzi a sütő.

A pirított, de nem túlpirított gomba a legfőbb hozzávaló
A pirított, de nem túlpirított gomba a legfőbb hozzávaló

Hogy a kellemesen fűszerezett, mégis puha pástétom tökéletes ízélményt jelentsen, egy kevés aranyló morzsával is meghintettem, így némi ropogós réteggel is gazdagodott. A tálaláshoz sem kell semmi különös, némi friss, reszelt sárgarépával, valamint csemege uborkával kínáltam.

Bármilyen meglepő, a csiperkepástétom megszólalásig emlékeztet egy májpástétomra, de tényleg csupán első ránézésre. Az ízei egészen új dimenziókat jelentenek. Langyosan, hidegen egyaránt pompás!

Csiperkepástétom aranyló morzsával

Nem csalás, nem ámítás, ez bizony gombapástétom!
Nem csalás, nem ámítás, ez bizony gombapástétom!

Hozzávalók:
1 kisebb vagy ½ fej nagyobb vöröshagyma
30 dkg csiperkegomba
1 teáskanál őrölt pirospaprika
1 teáskanál mediterrán fűszerkeverék
½ mokkáskanál cayenne-i bors
1 teáskanál porrá őrölt rozmaring
1 db szikkadt zsemle
1 db nagyméretű tojás
1 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál szarvasgombás olívaolaj (elhagyható)
ízlés szerint: só, bors
A morzsához:
2-3 púpozott evőkanál zsemlemorzsa
2 dkg vaj
A tálaláshoz:
bármilyen saláta vagy csemegeuborka

Elkészítés: A hagymát apróra kockázom, a csiperkét felszeletelem. A zsemlét vízbe áztatom, majd kinyomkodom. Az olajon üvegesre pirítom a hagymát, majd hozzáadom a csiperkét, a fűszereket, és néhány perc alatt megpirítom. A kinyomkodott zsemlét a pirított gombával, a szarvasgombás olívaolajjal és a tojással keverőtálba kanalazom. Botmixerrel pürésítem.
Egy pástétom- vagy felfújtformát sütőpapírral bélelek. Ebbe kanalazom a pástétomot, 175 fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt megsütöm. Ez a mennyiség nagyjából 1 l űrtartalmú formában sül tökéletesre.
Mikor elkészült, néhány percet a formában hagyom. Közben a vajon aranyszínűre pirítom a morzsát. Egy kevéssel meghintem a még meleg pástétom alját, majd tálra fordítom, és a tetejét, oldalát is meghintem a morzsával.

Aranyló morzsával megszórva, hogy a ropogós és lágy, omlós állag is érvényesüljön
Aranyló morzsával megszórva, hogy a ropogós és lágy, omlós állag is érvényesüljön

A kellemes fűszerezésnek és persze a szarvasgomba-olajnak is köszönhetően nem mindennapi fogás, mégsem bonyolult az elkészítése.

Langyosan, hidegen tálalom. Salátával vagy csemege uborkával is remek, könnyű előétel, vacsorafogás.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.