Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Minestrone recept
Minestrone
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Mákos guba  recept
Mákos guba
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Szívesen készítek olyan fogásokat, amelyek azon melegében épp olyan ízletesek, mint alaposan lehűtve. Igaz, hogy teljesen más tulajdonságai érvényesülnek, de mindkét esetben tökéletesek!

Az igazán bőséges tavaszi piaci kínálat valósággal megszédíti az embert! Egy kis zsenge spenót, egy jókora csokor petrezselyemzöld szinte mindig kerül a kosaramba. Ezen a héten a francia konyhából jól ismert, sokféle módon készíthető lepénybe, a quiche-be kerültek a friss zöldségfélék, de nem csupán a töltelékbe, hanem a tésztába is! A quiche tésztája egyike a legegyszerűbben összeállítható tésztáknak. Alapesetben lisztet, vajat, némi sót, kevés jéghideg vizet tartalmaz csupán. Kifejezetten izgalmas quiche-t lehet azonban sütni, ha az ember némi zöldfűszerrel is feldobja ezt az egyszerű tésztát! Most petrezselyemzöld került bele, de készítettem már kaporral, bazsalikommal is – a töltelék összetételétől függően.

Már a tésztába is került némi tavaszi frissesség petrezselyemzöld formájában
Már a tésztába is került némi tavaszi frissesség petrezselyemzöld formájában

A hagyományosnak tekinthető tejszín vagy tejföl és tojás, no meg sajt elegyéhez is jutott a zöld levelesekből, sőt némi friss csiperkéből, meg fűszerekből is.

Mivel a tészta mennyisége szinte minden esetben kissé több, mint amennyivel kényelmesen kibélelheti az ember a piteformát, a maradékból apró kiszúró formával tavaszi virágokat is biggyesztettem a már megtöltött lepény tetejére, amelyeket parmezánnal hintettem meg – így lettek igazán ropogósak.

Sajttal szórt virágokkal díszítettem a tetejét
Sajttal szórt virágokkal díszítettem a tetejét

Ezt a lepényt melegen és hidegen egyaránt lehet tálalni, sőt hidegen piknikre is ideális!

Petrezselymes-spenótos quiche gombával és kétféle sajttal

Melegen és hidegen egyaránt pompás tavaszi fogás
Melegen és hidegen egyaránt pompás tavaszi fogás

Hozzávalók egy 24 cm átmérőjű, levehető peremű piteformához:
A tésztához:

12 dkg süteményliszt
6 dkg hideg vaj
1-2 evőkanál jéghideg víz
1 nagy csipet só
½ csokor friss petrezselyemzöld egészen finomra aprítva
1 púpozott teáskanál finomra reszelt parmezán vagy pecorino sajt
A töltelékhez:
25 dkg friss, leveles spenót
20 dkg friss csiperke
1 evőkanál olívaolaj
½ csokor friss petrezselyemzöld
2 dl sűrű tejföl
2 db közepes méretű tojás
10 dkg ementáli típusú sajt
1 evőkanál parmezán vagy pecorino sajt + 1 szűk teáskanálnyi a tetejére
Ízlés szerinti mennyiségben: frissen őrölt bors, szárított rozmaring

Elkészítés: A piteforma alját sütőpapírral szépen kibéleltem.
A tésztához a lisztet tálba szitáltam, hozzáadtam a sót, majd nagylyukú reszelőn belereszeltem a jéghideg vajat. Gyors mozdulatokkal összemorzsoltam. Ezután hozzáadtam a teáskanálnyi reszelt parmezánt, a finomra vágott petrezselyemzöldet, majd 1 evőkanál jéghideg vizet. Szintén gyors mozdulatokkal tésztává kezdtem formálni (ha szükséges, a hozzáadott víz mennyisége növelhető, én ezúttal csak egy nagyon kevéssel toldottam meg az evőkanálnyit).
A sima felületű tésztát szilikonlapra helyeztem, és egészen vékony, nagyjából 3 mm vastag körlappá nyújtottam. Nyújtófa segítségével belehelyeztem az előkészített formába. A peremen túllógó részeket lemetszettem, összegyúrtam, és ismét vékonyra nyújtottam. Ebből a tésztából 1,5 cm átmérőjű formával kis virágokat szúrtam ki. A piteformába helyezett tésztát a kis tésztavirágokkal azonnal betettem a hűtőszekrénybe.
Amíg pihent, elkészítettem a tölteléket. A gombát tisztítást követően nagylyukú reszelőn lereszeltem, a petrezselymet finomra aprítottam. A spenótleveleket nagyon alaposan megmostam, lecsepegtettem, a vastag szárakat lecsipkedtem, a leveleket gorombára vagdostam – ez nagyjából 1-1,5 cm-es darabokat jelent. Egy kisebb serpenyőben felhevítettem az olajat, rádobtam a gombacsíkokat, sóztam, borsoztam, rozmaringgal fűszereztem, és pirítani kezdtem, mikor levet engedett, hozzádobtam a spenótleveleket is, amelyeket épp csak megfonnyasztottam, hogy minél kevesebbet veszítsenek színűkből. Hűlni hagytam.

A sajtos és a spenótos töltelékrész hamarosan találkozik egymással
A sajtos és a spenótos töltelékrész hamarosan találkozik egymással

Egy nagyobb tálkában a tojást a tejföllel, kevés sóval alaposan elkevertem, majd hozzáadtam a kétféle reszelt sajtot. Végül a töltelék két komponensét gondosan elkevertem.
A tészta nagyjából 20 percet pihent a hűtőszekrényben, mikor kivettem, villával alaposan megszurkáltam, és 6-8 percre betettem a 175 fokra előmelegített sütőbe. Ezzel a módszerrel egyszerűsíteni lehet az elősütést, a tészta nem púposodik fel, és kissé megpirul.
Az elősütött tésztára halmoztam a tölteléket, majd a tetejére helyeztem a kis tésztavirágokat, amelyek tetejét parmezánnal szórtam. Visszatettem a sütőbe, és további 35-40 perc alatt készre sütöttem. A sütési idő függ a sütő teljesítményétől, ezért érdemes ellenőrizni, hogy a tészta ropogósra sült-e, a töltelék pedig kellően szilárd. Nem baj, ha kissé rezeg, de folynia nem szabad.
A kész quiche-t melegen tálaltam, de ami megmaradt, hidegen, másnap is mennyei volt!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.