Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Puncstorta  recept
Puncstorta
Mivel nincs tengerünk, a különféle kagylókat, rákokat, tengeri herkentyűket csak lassacskán fedezzük fel. Leginkább étteremben, mert fogalmunk sincs, hogyan készíthetnénk el otthon. Ahhoz pedig egy picit drága, hogy saját szakállunkra kísérletezzünk.

A következőkben - olvasói kérésre, és mert mi magunk is egészen odavagyunk értük - néhány egyszerű, különleges rákos receptet szeretnénk megosztani veletek. Olyat, amivel biztosan sikert arattok!



Spenótos-ráktorta

Hozzávalók 6 személynek:


50 dkg friss, leforrázott spenót (mélyhűtött is lehet)


1 pohár natúr joghurt


20 dkg garnélarák


1 csomag mélyhűtött leveles tészta


15 dkg reszelt emmentáli


1 evőkanál liszt


Elkészítés: Nyújtsuk ki a tésztát, és béleljünk ki vele egy kerek tortaformát. Alját szurkáljuk meg villával, majd hintsük meg liszttel. A garnélarákot olvasszuk ki vagy ha friss, enyhén sós vízben forraljuk két percig, szűrjük le. A leforrázott és leszűrt spenótot aprítsuk össze késsel, keverjük össze a joghurttal, a garnélarákkal és a sajt felével. Sózzuk, borsozzuk, majd öntsük a keveréket a tésztára. Szórjuk meg a maradék sajttal, és előmelegített sütőben 250 fokon 30 percig süssük.


Az ínyencebbek felcserélhetik a joghurtot egy felvert tojással és egy kevés tejszínnel: krémesebb, lágyabb lesz.




Garnélarákos tagliatelle

Hozzávalók 4 személyre:


50 dkg (friss) tagliatelle


30 dkg tisztított garnélarák


2,5 dl főzőtejszín


1 fej hagyma


2 csipet sáfrány


kis bors


kis só


kevés liszt


kevés olívaolaj


Elkészítése: Tegyünk fel főzővizet egy kevés sóval a tésztának. Aprítsuk fel a hagymát, fonnyasszuk meg egy kevés olívaolajon. Dobjuk rá a garnélarákot, adjuk hozzá a sáfrányt, majd a tejszínt, és egy kevés lisztet, hogy besűrűsödjön a szószunk. Közben főzzük meg a tésztát. Ha kész, szűrjük le, forgassuk össze a szósszal, és azonnal tálaljuk. Száraz fehérbor vagy rosé illik hozzá.




Curry-s garnélaspagetti

Hozzávalók 4 személynek:


50 dkg spagetti


30 dkg tisztított garnélarák


1 gerezd fokhagyma


1 kávéskanál curry


kevés chili, harissa vagy tabasco – ízlés szerint


kevés olívaolaj


1 csokor snidling


Elkészítése: Forrósítsunk fel kevés olívaolajat, majd dobjuk bele a rákokat, és 2-3 percig pirítsuk. Adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, a curry-t és a csípőset, majd kevergetve pirítsuk 1-2 percig. Ezután keverjük bele a felaprított snidlinget, és húzzuk le a tűzről. Közben főzzük meg a tésztát sós vízben. Keverjük össze a tésztát és a szószt, és máris tálalhatjuk. Gyors, egyszerű, ízletes, sőt: különleges is.


Elkészítési idő: 20 perc




Garnélás zöldségcurry

Hozzávalók 4 személynek:


1 csokor koriander


1 piros és 1 zöld húsú paprika


10 dkg bambuszrügy (konzerv )


20 dkg szójacsíra


5 dkg fafülgomba


5 dl kókusztej


50 dkg tisztított garnélarák


1 fej hagyma


3 szál sárgarépa


curry ízlés szerint



bors


olívaolaj


Elkészítése: A hagymát felaprítjuk, és egy kicsit megpirítjuk olívaolajon. Hozzáadjuk a gyufára vágott répát, a felcsíkozott paprikát, a bambuszrügyet és a sszójacsírát, végül az előzőleg forró vízbe áztatott fafülgombát. Összeforgatjuk, majd 10 percig fedő alatt pároljuk. Amikor a zöldségek megfőttek, öntsük bele a kókusztejet, a garnélarákot és a felaprított koriandert. Ízesítsük curry-vel, sóval, borssal. Lassú tűzön főzzük még 10 percet, majd rizzsel tálaljuk.




Zöldborsos-garnélás burgonya

Hozzávalók 4 személyre:


80 dkg aprószemű krumpli


40 dkg tisztított garnélarák


1 evőkanál durvára darált zöldbors


4 fehérhagyma


1 gerezd fokhagyma


1 csipet kakukkfű


4 evőkanál olívaolaj



Elkészítés: A megtisztított garnélát tegyük egy tálba, adjunk hozzá 2 evőkanál olajat, a zúzott fokhagymát, a kakukkfüvet, a zöldborsot, keverjük össze, és pihentessük 30 percig. Közben mossuk meg a krumplit, szárítsuk meg, és vágjuk félbe. Szeleteljük fel a hagymát. A maradék olajon pirítsuk meg a krumplit, adjuk hozzá a hagymát, és hagyjuk a tűzön 5 percig. Ezután öntsük hozzá a bepácolt garnélát, sózzuk, és összepároljuk.




Rákocskával töltött burgonyacsónakok

Hozzávalók 6 személyre:


5 nagyobb burgonya


3 dkg vaj


2 dkg liszt


2,5 dl tej


2 evőkanál reszelt emmentáli



bors


szerecsendió


2 evőkanál főzőtejszín


30 dkg tisztított garnélarák


6 tojás


Elkészítése: Mossuk meg a burgonyákat, és sütőben süssük egyben 1 órát. Olvasszuk fel a vajat, keverjük bele a lisztet, majd hígítsuk a tejjel, és folyamatosan kevergetve a tűzön sűrűsítsük be. Adjuk hozzá a tejszínt, a sajtot és a fűszereket, legvégül a rákokat. A burgonyák belsejét vájjuk ki, és töltsük a helyére a rákos keveréket. A tojásokat 3 percig buggyantsuk enyhén sós vízben 3 percig, majd szűrjük le, és minden burgonyára tegyünk egyet. A maradék szósszal öntsük le, majd toljuk vissza a sütőbe néhány percre.




Gyümölcsös rák-curry

Hozzávalók 2 személyre:


40 dkg garnélarák


3 evőkanál olaj


1 zöldcitrom (lime)


1 banán


1 alma


1 evőkanál darált mandula


2 dl kókusztej


1 dl tejszín


friss gyömbér (3 cm)



bors


1 gerezd fokhagyma


1 evőkanál curry


4 mentalevél


Elkészítése: A megtisztított rákot a zúzott fokhagymával, a curry-vel, a sóval és a borssal az olajon 2 percig kevergetve pirítjuk. Hozzáadjuk a felkockázott vagy –karikázott gyümölcsöket, a citrom levét, a kókusztejet és a reszelt gyömbért, és 10 percig főzzük. Ezután jön a mandula és a tejszín, majd tovább főzzük még 5 percig. Azonnal tálaljuk párolt rizzsel vagy mazsolás rizzsel.



Fokhagymával pirított garnélarák

Hozzávalók 4 személyre:


35 dkg tisztított garnélarák


3 gerezd fokhagyma


3 evőkanál olívaolaj


1 kávéskanál pirospaprika


2 evőkanál konyak



bors


néhány bazsalikomlevél


Elkészítése: Zúzzuk össze a fokhagymát, majd pirítsuk meg kissé az olajban, dobjuk rá a rákot, és folyamatosan keverve süssük 3 percig. Szórjuk meg paprikával, sóval, borssal. Ezután öntsük rá a konyakot, flambírozzuk. Felaprított bazsalikomlevéllel díszítve azonnal tálaljuk.



Sáfrányos rákleves

Hozzávalók 4 személyre:


30 dkg tisztított koktélrák


2 vékony vagy egy vastag póréhagyma


3 dkg vaj


3 dkg liszt


1 dl tejszín


1 dl fehérbor


2 csipet sáfrány



bors


Elkészítése: Tisztítsuk meg a pórét, karikázzuk fel, és sós vízben pároljuk meg. Szűrjük le, de őrizzük meg a főzővizet. A vajat olvasszuk meg, forgassuk meg rajta a rákot, öntsük fel 2 dl főzőlével és a borral. A tejszínben keverjük el a lisztet, öntsük a leveshez, majd adjuk hozzá a sáfrányt. Főzzük 10 percig, közben ízesítsük sóval, borssal. Végül adjuk hozzá a pórékarikákat és tálaljuk.


Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.