Fanta szelet egyszerűen recept
Fanta szelet egyszerűen
Lencsés-húsos hasé recept
Lencsés-húsos hasé
A legfinomabb gesztenyekrémleves recept
A legfinomabb gesztenyekrémleves
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Kaszinótojás franciasalátával recept
Kaszinótojás franciasalátával
Kókuszgolyó pofonegyszerűen recept
Kókuszgolyó pofonegyszerűen
Klasszikus töltött káposzta recept
Klasszikus töltött káposzta
Lilahagymás-majonézes krumplisaláta recept
Lilahagymás-majonézes krumplisaláta
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Elronthatatlan sajtos pogácsa recept
Elronthatatlan sajtos pogácsa
Tiramisu egyszerűen recept
Tiramisu egyszerűen
Klasszikus kocsonya recept
Klasszikus kocsonya
Mézes-sörös sült oldalas recept
Mézes-sörös sült oldalas
Pihe-puha mézeskalács recept
Pihe-puha mézeskalács
Kozáksapka recept
Kozáksapka
A tökéletes flódni recept
A tökéletes flódni
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Karácsonyi bejgli recept
Karácsonyi bejgli
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Alapételek

Ezerszer jobb, mint a bolti! Így lesz tökéletes a házi tortilla

Csirkehúsos fajitas
Az aztékok óta ismert, kukoricaliszt, víz és só felhasználásával készült lapos palacsinta a mexikói konyha specialitása, amelyet változatosan megtöltve, félbehajtva vagy feltekerve, rendszerint csípős szószokkal (salsákkal) fogyasztanak.

A boltokban hatosával-nyolcasával csomagolva kapható tortillalap kényelmes megoldás, de össze sem hasonlítható a frissen készített házival. A rugalmas tészta gyúrása, formázása és sütése igazán nem ördöngösség, és minél többet gyakorlod, annál jobban sikerül.

Tortilla hozzávalók

Mexikóban a házi tortillához teljes egészében vagy felerészben fehér kukoricalisztet használnak. Ehhez a kukoricát őrlés előtt egy nixtamalizációnak nevezett eljárással előkezelik, ami leoldja a szemek héját. Mexikói kukoricaliszthez (harina de maiz nixtamalizado) magyar webáruházakban és delikáteszboltokban is hozzájuthatsz. Ha ilyet nem kapsz, használj nyugodtan sima vagy teljes kiőrlésű búzalisztet. Hazai kukoricaliszttel ne kísérletezz, mert más tulajdonságú, mint a mexikói!

A liszten kívül a tortillába csupán sütőpor, némi olaj vagy olvasztott vaj és só kell.

A tortilla gyúrása, nyújtása

A tortilla alaprecept hozzávalóit alaposan dolgozd össze! A tészta kezdetben kemény, de minél tovább gyúrod, annál puhább és rugalmasabb lesz. Érzéssel meleg vizet is adhatsz hozzá, hogy jobban összeálljon. Kb. 10 perc erőteljes gyúrás után paskold meg: ha már nem ragad, akkor lisztezett kézzel formázd cipóvá vagy több gombóccá, majd letakarva hagyd pihenni 10-20 percig. A búzalisztesnek kevesebb, a kukoricásnak hosszabb idő kell.

Végül a tésztát lisztezett felületen sodrófával kerekre nyújthatod vagy egy félbevágott nagy mélyhűtőzacskón, esetleg tiszta reklámszatyordarabon kézzel vékonyra lapogathatod. (A folpack nem jó, mert túlságosan a tésztára tapad.)

Tortillasütés

A kilapított palacsintához hasonló házi tortilla lapot megsütheted felforrósított száraz serpenyőben (legjobb az öntöttvas), vagy beteheted a közepes hőfokra előmelegített sütőbe.

Sütés közben természetes, hogy a tészta hólyagokat vet, ezeket az ujjaddal lenyomkodhatod, ha zavarónak találod.

Időnként a serpenyőben és a sütőben is fordítsd meg a tortillákat, az elkészült darabokat pedig tedd egy lapostányérra vagy tálra, és bugyoláld nedves konyharuhába. Így nem száradnak ki, és könnyen tudod hajtogatni őket.

Melyik mit jelent? Tortilla-kisokos

A megtöltött tortilla elnevezése a tészta, illetve a töltelék fajtájától és a hajtogatás módjától függ.

Burrito

Nagyméretű tortilla búzalisztből, amit például sült darált marhahússal, rizzsel, pirított fekete babbal, sajttal és csípős szósszal töltenek meg, majd felcsavarva tálalják.

Enchilada

A tésztát szigorúan kukorica lisztből készítik. Belecsavarják a hozzávalókat (sült hús, bab, friss zöldségek, krumpli, sajt), csilis-paradicsomos szósszal nyakon öntik, és sütőben sütik meg.

Quesadilla

Búzalisztből készült tortillára sajtot, húst, zöldségeket halmoznak , majd beborítják egy másikkal, és megsütik. A megolvadó sajt egybefogja az összetevőket. Általában negyedelve tálalják.

Sajtos tortilla (Quesadillas) >>>
Sajtos tortilla (Quesadillas) >>>

Taco

Puha változatánál a tölteléket (salátát, avokádót, paradicsomot, fűszeres sertéshúst, vagyis carnitát ) belecsavarják a kukoricalisztből készülő tortillába. Az USA-ból elterjedt kemény tacóhoz a félbehajtott tortillát forró olajban U formájúra megsütik, és így pakolják meg.

Mi illik a tacóba?

A mexikóiba sült vagy darált marhahúst töltenek, amit sóznak, borsoznak. A Texasra és Arizonára jellemző tex-mex konyha csirkét és sertést is használ, amelyeket előszeretettel fűszerez füstölt paprikával, őrölt koriandermaggal és római köménnyel.

Az elmaradhatatlan salsa alapja Mexikóban friss zöldség (paradicsom, hagyma, jalapeño paprika), korianderzöld és lime. Az USA-ban általában kész üveges szószokba forgatnak némi felkockázott paradicsomot.

A mexikói taco tetejére hagyma és friss korianderzöld dukál, a tex-mex változatnál sajt, paradicsom, saláta és tejföl is jöhet.

Fajita

A tacótól eltérően mindig puha tésztából készül. Tipikus hozzávalói a sült vagy grillezett zöldségek, csirke-, marha- vagy sertéscsíkok, valamint a grillezett rák.

GYORS ÉS EGYSZERŰ FOGÁSOK TORTILLÁBÓL>>>
PRÓBÁLD KI A BANÁNOS-MOGYORÓKRÉMES TORTILLÁT>>>
TACO CSILIS BABBAL>>>
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.