A mandarin nemcsak finom, hanem gazdag tápanyagtartalmának és jótékony hatású vegyületeinek köszönhetően nagyon egészséges, így érdemes rendszeresen fogyasztani – és ha már veszed és eszed, a héját se dobd ki.
Ha eddig a kukában végzete a mandarin héja, itt az idő, hogy ezen változtass. Mutatjuk, hogy mire használhatod ennek a finom és értékes gyümölcsnek a héját!
A konyhai takarításhoz mindig jól jön a mandarinhéj, ugyanis segítségével eltávolíthatók a vízlerakódások, a kávé- és teafoltok. A mandarinhéj illóolajokat, különösen limonént tartalmaz, amely kiváló zsíroldó hatással bír. Ez alkalmassá teszi a konyhai zsírfoltok, sütők, edények és pultok tisztítására. Elég a héjjal áttörölni a foltot, és máris tiszta lesz a felület.
A szemetest is érdemes áttörölni mandarinhéjjal: nemcsak a foltokat tünteti el, hanem a szagok semlegesítésében is segít. Ráadásul a mandarin illóolajai antimikrobiális tulajdonságokkal bírnak, így héj a baktériumok, gombák és penész eltávolításában is hatékony. Próbáld ki a vágódeszkák tisztítására is!
Áztasd a mandarinhéjat ecetben 1-2 hétig, majd szűrd le. Az így kapott citrusos ecet kiváló univerzális tisztítószer.
A mandarinhéj segíthet megszabadulni a konyhában megbújó molyoktól. Tedd a héjat kis tálkákba, majd tedd a konyhába több helyre: a pultra, az asztalra, és a kamrába. A molyok utálják a citrusos illatokat, így menekülőre fogják.
A mandarinhéjat teheted a szárítógépbe, közvetlenül a ruhák közé. Gyümölcsös, friss illatúak lesznek a textíliák.
A savanyú földet kedvelő virágokat megtrágyázhatod mandarinhéjból készült pasztával. Egy maréknyi héjat keverj el 150 ml vízzel konyhai robotgépben, és az így kapott krémes masszát öntsed a virág földjére – értékes tápanyagokhoz juttathatod így a növényeidet.
(Kiemelt kép: Shutterstock)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.