Főzés során sok mindenre szükségünk lehet, a legtöbb konyhában azonban számos olyan dolog megtalálható, melyeket már évek óta nem használtunk. Kezdjük tehát a rendrakást a konyhaszekrények alapos átkutatásával, és szanáljunk ki mindent, amire már egyáltalán nincs szükségünk. Van, akinél a poharak gyűlnek fel, másnál a sosem használt étkészletek okozzák a problémát, vagy a használaton kívüli – örökölt vagy ajándékba kapott – serpenyők foglalják a helyet, esetleg soha nem használt muffinformák, tésztaszűrők és megunt konyhai robotgépek kerülnek elő a szekrény mélyéről.
Ha valamely eszköznek eszmei értéke van, esetleg a későbbiekben még szeretnénk használni, keressünk neki helyet egy beépített szekrény mélyén vagy a padláson, azt azonban, amit biztosan soha nem fogunk elővenni, inkább adományozzuk el. Ha így teszünk, segíthetünk egy rászoruló családon is, így könnyebb lehet megválni a feleslegessé vált konyhai kiegészítőktől.
Ha sikerült megszabadulnunk a felesleges konyhai eszközöktől, a munkát folytassuk azzal, hogy mindennek megtaláljuk a maga helyét. Először is gondoljuk át, hogy melyik alapanyagot, tálat vagy evőeszközt pontosan hogyan használjuk, ennek megfelelően próbáljuk rendszerezni azokat. Kinevezhetünk egy polcot a poharaknak, egyet a tányéroknak vagy éppen a sütéshez használt eszközöknek; a fűszereket, az olajat és egyéb zsiradékot tárolhatjuk a főzőlap közelében, az éles evőeszközöket pedig – a könnyebb és biztonságos elpakolás érdekében – a mosogatógép mellett.
Figyeljünk arra, hogy a rendszeresen használt dolgok legyenek elsősorban kéznél, azok a robotgépek vagy tálalóedények pedig, melyeket csak nagyon ritkán, esetleg ünnepi alkalmakkor veszünk elő, kerülhetnek a magasabban lévő vagy egyébként nehezen elérhető szekrényekben.
Az sem mindegy, hogy a konyhaszekrények belsejében hogyan tároljuk a kisebb tárgyakat. Ezek ugyan nincsenek szem előtt, ha azonban itt eluralkodik a káosz, és semminek nem találjuk a helyét, az gyorsan meglátszik majd a konyhapulton is. Használjunk átlátszó, felcímkézett tárolókat a száraz élelmiszereknek és a fűszereknek, így nem kell a zacskók között kutatnunk és amellett, hogy mindig megtaláljuk, amire szükségünk van, még azt is azonnal látjuk, ha valamiből újat kell vásárolni. A fiókokban válasszuk el egymástól a különböző evőeszközöket, legyen külön helye a fakanalaknak, műanyag spatuláknak, hámozóknak, reszelőknek és minden egyéb apróságnak. Ha nem férünk el a szekrényekben, akár a falra is felszerelhetünk különböző polcokat, kampókat vagy mágneseket, melyek a funkcionalitáson felül dekorációs elemként is szolgálhatnak.
A konyha tisztán tartása természetesen akkor a legnehezebb, ha egyszerre többféle ételt készítünk. Ilyenkor sok kisebb-nagyobb eszközt használunk, melyek gyorsan felhalmozódnak, evés után pedig érthető módon nem lesz kedvünk még a rendrakáshoz is. Ezért ha főzés közben felszabadul néhány percünk – például amíg felforr a víz vagy átsül a hús egyik oldala – ezt használjuk ki arra, hogy gyorsan visszapakoljunk a hűtőbe vagy elmosogassuk azt, amire már nincs szükségünk. Ha így teszünk, elkerülhetjük a kaotikus állapot kialakulását akkor is, ha egy nagyobb társaság számára készítünk éppen vacsorát.
A legtöbb családban a főzésért ugyanaz a személy felel, ez azonban nem jelenti azt, hogy a konyha összepakolása is kizárólag az ő dolga lenne. Vonjuk be a munkába a családtagokat is: tanítsuk meg a gyerekeknek, hogy a szennyes edényeket tegyék a mosogatóba, a pultot pedig töröljék le maguk után. Ezek olyan apró feladatok, melyeket már a kicsik is el tudnak végezni, a mi dolgunkat azonban jelentős mértékben megkönnyítheti.
Ha odafigyelünk arra, hogy főzés közben is fenntartsuk a rendet, máris egy nagy lépést tettünk előre. A következő legyen az, hogy rendszert viszünk a takarításba: lefekvés előtt szánjunk néhány percet arra, hogy kipakoljuk a mosogatógépet, eltegyük az elöl hagyott edényeket, letöröljük a pultot, megtisztítsuk a főzőlapot vagy éppen szennyesbe dobjuk a konyharuhát. Ha reggel egy rendezett, tiszta konyhába lépünk be, a napunk is sokkal jobban indul majd, ezt az apró áldozatot tehát érdemes minden nap meghozni.
A konyhát naponta többször használjuk, itt ráadásul minden tevékenység természetes módon együtt jár egy kis felfordulással. A helyiség rendben tartása tehát nem mindig egyszerű, egy kis tudatossággal és odafigyeléssel azonban egyáltalán nem lehetetlen. Figyeljünk arra, hogy mindennek legyen meg a maga helye, ezt pedig a család minden tagja ismerje meg; lehetőleg mindenki pakoljon el maga után, és ne hagyjuk, hogy a káosz eluralkodjon. Ha naponta néhány extra percet a konyhára áldozunk, sikerülhet a rend folyamatos fenntartása.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.