Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Minestrone recept
Minestrone
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Mákos guba  recept
Mákos guba
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Karácsony

Így lesz tökéletes a kocsonya – ezekre figyelj, és isteni finom lesz a végeredmény!

Kocsonya egykor minden konyhában készült karácsony és újév környékén. Megosztó étel: vagy imádni, vagy utálni lehet, köztes állapot nincs. Elkészítése nem bonyolult, te is megpróbálkozhatsz vele, akár még az ünnep előtt. Segítünk, hogy tökéletes legyen!

A kocsonya egy hagyományos, minden európai nép konyhájában fellelhető hideg étel, amely sajátos „kocsonyás” állagát a megdermedt, zselatint tartalmazó levének köszönheti. Az első, kocsonyával kapcsolatos magyar írásos emlék 1544-ből való, azóta rendületlenül készülnek a finomabbnál finomabb kocsonyák szerte az országban.

Van, aki a hús mellé zöldséget is tesz / Fotó: MME
Van, aki a hús mellé zöldséget is tesz / Fotó: MME

Az biztos, hogy a tiszta, szinte áttetsző, finoman rezgő kocsonya az igazi, de hogy mi kerüljön bele, arról már megoszlanak a vélemények. Van, aki szerint csakis füstölt hússal az igazi, de akad, aki zöldségek nélkül nem is nyúlna hozzá – és még nem beszéltünk a babos változatról, ami egyre népszerűbb az elmúlt években, vagy a tojásos kocsonyáról, ami sokak kedvence. Nincs kőbe vésett recept, hogyan is kell elkészíteni, egyszerűen csak figyelni kell néhány dologra.

Magas kollagéntartalmú sertésdarabok nélkül biztos a kudarc

Minél több, változatosabb, annál jobb: a hús mellett mehet bele a malac füle, farka, csülök, köröm, bőrkedarabok, hiszen ezeknek a kollagéntartalma miatt zselésedik meg a kocsonya. Ezek hiányában a lé nem dermed meg, hiába próbálkozol.

Szánj időt a főzésre!

A kocsonyafőzés nem gyors munka! Csak akkor lesz jó, ha legalább 4-5 órán keresztül, lassú tűzön főzöd. Miközben gyöngyözve, lassan fő, a bőrös húsokból a zselésítőanyag kifő, és biztosan meg fog dermedni a lé. Ha sokáig főzöd, a kocsonya leve szép tiszta lesz.

A tökéletes kocsonya áttetsző, érintésre lágyan rezgő / Fotó: Shutterstock
A tökéletes kocsonya áttetsző, érintésre lágyan rezgő / Fotó: Shutterstock

Fokhagyma kerüljön bele mindenképp!

Hozzáértők szerint fokhagyma nélkül semmit sem ér az egész: ez a fűszer a kocsonya szíve és lelke. Ne sajnáld, adj hozzá bőven – a legjobb, ha ne fokhagymanyomón préseled, hanem vékony cikkekre vágod.

Kocsonya alaprecept

Hozzávalók:

  • 4 kg bőrös, csontos hús
  • 1 kg csülök
  • 5 tk. só
  • 3 tk. szemes bors
  • 2 fej fokhagyma
  • 5 liter víz

Elkészítése:

  1. Alaposan tisztítsuk meg a hozzávalókat, a húsokat mossuk meg.
  2. Egy nagy lábasban, lassú tűzön tegyük fel hideg vízben a csontos-bőrös húsokat főni; időnként szedjük le a habját. Ha már nem képződik több hab, mehetnek bele a fűszerek és a fokhagyma.
  3. Gyöngyözve főzzük 4-5 órán keresztül. Akkor van készen, ha leválik a hús a csontról.
  4. Merjük tányérokba, mélyebb edényekbe, és tegyük hűvös helyre. Ha megdermedt, fogyasztható.

 

(Forrás: ripost.hu)
(Nyitókép: Mindmegette)

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.