Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Fanta szelet egyszerűen recept
Fanta szelet egyszerűen
Kaszinótojás franciasalátával recept
Kaszinótojás franciasalátával
Forralt bor egyszerűen recept
Forralt bor egyszerűen
A tökéletes linzer (alaprecept) recept
A tökéletes linzer (alaprecept)
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Elronthatatlan sajtos pogácsa recept
Elronthatatlan sajtos pogácsa
30 perces sajtos rúd recept
30 perces sajtos rúd
A legfinomabb gesztenyekrémleves recept
A legfinomabb gesztenyekrémleves
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Lilahagymás-majonézes krumplisaláta recept
Lilahagymás-majonézes krumplisaláta
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Tárkonyos csirkeraguleves gazdagon recept
Tárkonyos csirkeraguleves gazdagon
A tökéletes flódni recept
A tökéletes flódni
Zserbó – az eredeti recept recept
Zserbó – az eredeti recept
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Klasszikus kocsonya recept
Klasszikus kocsonya
Lencsefőzelék recept
Lencsefőzelék
Pihe-puha mézeskalács recept
Pihe-puha mézeskalács
Karácsony

Így lesz tökéletes a kocsonya – ezekre figyelj, és isteni finom lesz a végeredmény!

Kocsonya egykor minden konyhában készült karácsony és újév környékén. Megosztó étel: vagy imádni, vagy utálni lehet, köztes állapot nincs. Elkészítése nem bonyolult, te is megpróbálkozhatsz vele, akár még az ünnep előtt. Segítünk, hogy tökéletes legyen!

A kocsonya egy hagyományos, minden európai nép konyhájában fellelhető hideg étel, amely sajátos „kocsonyás” állagát a megdermedt, zselatint tartalmazó levének köszönheti. Az első, kocsonyával kapcsolatos magyar írásos emlék 1544-ből való, azóta rendületlenül készülnek a finomabbnál finomabb kocsonyák szerte az országban.

Van, aki a hús mellé zöldséget is tesz / Fotó: MME
Van, aki a hús mellé zöldséget is tesz / Fotó: MME

Az biztos, hogy a tiszta, szinte áttetsző, finoman rezgő kocsonya az igazi, de hogy mi kerüljön bele, arról már megoszlanak a vélemények. Van, aki szerint csakis füstölt hússal az igazi, de akad, aki zöldségek nélkül nem is nyúlna hozzá – és még nem beszéltünk a babos változatról, ami egyre népszerűbb az elmúlt években, vagy a tojásos kocsonyáról, ami sokak kedvence. Nincs kőbe vésett recept, hogyan is kell elkészíteni, egyszerűen csak figyelni kell néhány dologra.

1) Magas kollagéntartalmú sertésdarabok nélkül biztos a kudarc

Minél több, változatosabb, annál jobb: a hús mellett mehet bele a malac füle, farka, csülök, köröm, bőrkedarabok, hiszen ezeknek a kollagéntartalma miatt zselésedik meg a kocsonya. Ezek hiányában a lé nem dermed meg, hiába próbálkozol.

2) Szánj időt a főzésre!

A kocsonyafőzés nem gyors munka! Csak akkor lesz jó, ha legalább 4-5 órán keresztül, lassú tűzön főzöd. Miközben gyöngyözve, lassan fő, a bőrös húsokból a zselésítőanyag kifő, és biztosan meg fog dermedni a lé. Ha sokáig főzöd, a kocsonya leve szép tiszta lesz.

A tökéletes kocsonya áttetsző, érintésre lágyan rezgő / Fotó: Shutterstock
A tökéletes kocsonya áttetsző, érintésre lágyan rezgő / Fotó: Shutterstock

3) Fokhagyma kerüljön bele mindenképp!

Hozzáértők szerint fokhagyma nélkül semmit sem ér az egész: ez a fűszer a kocsonya szíve és lelke. Ne sajnáld, adj hozzá bőven – a legjobb, ha ne fokhagymanyomón préseled, hanem vékony cikkekre vágod.

Kocsonya alaprecept

Hozzávalók:

  • 4 kg bőrös, csontos hús
  • 1 kg csülök
  • 5 tk. só
  • 3 tk. szemes bors
  • 2 fej fokhagyma
  • 5 liter víz

Elkészítése:

  1. Alaposan tisztítsuk meg a hozzávalókat, a húsokat mossuk meg.
  2. Egy nagy lábasban, lassú tűzön tegyük fel hideg vízben a csontos-bőrös húsokat főni; időnként szedjük le a habját. Ha már nem képződik több hab, mehetnek bele a fűszerek és a fokhagyma.
  3. Gyöngyözve főzzük 4-5 órán keresztül. Akkor van készen, ha leválik a hús a csontról.
  4. Merjük tányérokba, mélyebb edényekbe, és tegyük hűvös helyre. Ha megdermedt, fogyasztható.

/Forrás: ripost.hu/

(Nyitókép: Mindmegette)


Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.