A tejet langyosítjuk testhőmérsékletűre, majd a cukorral és élesztővel elkeverjük és hagyjuk 20 percig, hogy elszaporodjanak az élesztőgombák a tejben.
A lisztet, sót és vajat elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a tejet és a tojássárgáját és simára dolgozzuk.
A mákos/diós töltelék elkészítése:
A diót / mákot ledaráljuk, a többi hozzávalót erős lángon felforraljuk, majd hozzáadjuk.
5 percig erős lángon főzzük, majd levesszük a tűzről.
A bejgli összeállítása:
3 db 25 dkg-os tésztára és 3-szor 25 dkg-os töltelékekre osztjuk a hozzávalóinkat.
Lisztezett felületen kinyújtjuk a tésztát, megkenjük a töltelékekkel és felcsavarjuk.
Tojással lekenjük, a diósra egész diókat helyezünk díszítésnek, majd 10 perc pihentetés után hurkapálcikával megszúrjuk 6-7 helyen egészen az aljáig.
Éjszakára fedetlenül hűtőbe tesszük, hogy a tojás megszáradjon rajta és szép márványos legyen az elkészült bejglink.
Másnap 170 fokra előmelegített sütőbe tesszük és 45-50 perc alatt készre sütjük.
Ha kihűlt, folpackba csavarjuk és szobahőmérsékleten kettő, de akár három hétig is tárolhatjuk.
Nézd meg videón, hogyan készül a repedésmentes diós és mákos bejgli!
Megjegyzés
Ez a bejgli nem reped meg. A tészta hozzávalói szobahőmérsékletűek legyenek.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.