Hozzávalók (4 személyre):
A krémhez:
2 dl cukrozatlan habtejszín
25 dkg mascarpone
10 dkg darált dió
1 tasak vaníliás cukor
1 ek porcukor
A díszítéshez:
7,5 dkg dióbél
2-3 db aszalt sárgabarack
3 dkg étcsokoládé
4 ek sárgabaracklekvár
Elkészítés:
1. A krémhez a tejszínt kemény habbá verjük. Óvatosan összeforgatjuk a mascarponéval, a darált dióval és a kétféle cukorral.
2. A díszítéshez a dióbelet durvára aprítjuk. Az aszalt sárgabarackot kisebb kockákra vágjuk, az étcsokoládét lereszeljük.
3. A krémből egy keveset a 4 db mutatós desszertespohár aljába teszünk. Erre kerül egy réteg lekvár, majd egy kevés durvára tört dió. Ismételjük meg még egyszer a rétegezést. A pohárkrémet aszaltsárgabarack-kockákkal, és az étcsokoládéval díszítjük, és legalább 1 órára a hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen.
Elkészítési idő: 30 perc + hűtés
Fanny-tanács
A krém adagolásához érdemes habzsákot használni, hogy ne maszatolja össze a poharat.
Hozzávalók (6 személyre):
9 dl tej
18 dkg kristálycukor
25 dkg cukrozatlan darált mák
só
½ tasak reszelt citromhéj
10 dkg mákos fehér csoki
20 dkg mascarpone
8 db szikkadt kifli
2 dl cukrozatlan habtejszín
Elkészítés:
1. A tejet felfőzzük a cukorral, a mákkal és 1 csipet sóval. Beletesszük a reszelt citromhéjat, és lehúzzuk a tűzről. A fehér csokoládé felét felkockázzuk, és belekeverjük a tejbe. Hagyjuk langyosra hűlni, majd hozzákeverjük a mascarponét is.
2. A kifliket felkarikázzuk, és beleforgatjuk a mákos tejbe. 5 percig állni hagyjujk, aztán az egészet egy 18 cm átmérőjű, kapcsos tortaformába kanalazzuk, és hűtőbe tesszük 3 órára.
3. A tortakarimát eltávolítjuk. A felvert tejszínhabot ráhalmozzuk a torta tetejére, és nagy lyukú reszelőn ráreszeljük rá a maradék fehér csokoládét vagy megszórjuk mákkal.
Elkészítési idő: 45 perc + hűtés
Hozzávalók (35 darabhoz):
62,5 dkg liszt + a nyújtáshoz
1 tasak sütőpor
2 tasak Bourbon-vaníliás cukor
18 dkg porcukor + a szóráshoz
45 dkg vaj
5 db tojássárgája
½ tasak reszelt citromhéj
2, 5 dkg keserű kakaópor
20 dkg sárgabaracklekvár
Elkészítés:
1. Egy nagyobb tálba szitáljuk a 60 dkg lisztet a sütőporral, a vaníliás és a porcukorral. Hozzáadjuk a szoba-hőmérsékletű vajat, a tojássárgáját és a citromhéjat. A hozzávalókból omlós tésztá gyúrunkt. Két egyenlő részre osztjuk, majd az egyikbe belegyúrjuk a kakaóport, a másikba pedig a maradék 2,5 dkg lisztet. Mindkettőt a hűtőbe tesszük 30 percre.
2. Enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk a tésztákat 3-4 mm vékonyra, és mindkettőből 5-35 db teli és lyukas formát szaggatunk ki. A kekszeket sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük, és 170 fokra előmelegített sütőben 6-7 perc alatt megsütjük.
3. Ha a kekszek kihűltek, a telieket megkenjük baracklekvárral, és mindegyikre egy lyukas darabot illesztünk. Porcukorral megszórva kínáljuk.
Elkészítési idő: 45 perc + hűtés
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.