Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Tojásos nokedli fejes salátával
Kapros tökfőzelék virslivel
Finomfőzelék
Vadas marha
Klasszikus grízgaluska leves
Kínai szezámmagos csirke
Káposztás tészta egyszerűen
Krémes spenótfőzelék
Klasszikus kuglóf
Zsemlegombóc
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Klasszikus stíriai metélt
Dubarry-csirkemell
Dödölle - az eredeti recept
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Rakott zöldbab darált hússal
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Mézes-mustáros csirkemell
Karácsony

Villámgyors tiramisugolyó karácsonyra: pillanatok alatt elkészül a mennyei desszert

Ha szeretnéd a tiramisu különleges ízét élvezni karácsonykor, de nincs időd a klasszikus változatra, akkor jó hírünk van! A tiramisugolyó ugyanolyan finom, de akkor is bátran nekiállhatsz, ha csak fél órád van összedobni egy desszertet! Mutatjuk a receptet!

A tiramisu az egyik legfinomabb krémes desszert, ami a karácsonyi asztalon is tökéletesen megállja a helyét. Népszerűségét jól mutatja, hogy az eredeti recept mellett többféle változatban is gyakran készítik, például nutellával, pisztáciakrémmel, de nem ritka a gyümölcsös variáció sem. A különböző tiramisukban közös, hogy puha babapiskóta és édes mascarponekrém rétegezésével jön létre a mennyei finom és igazán esztétikus édesség. Azonban előfordulhat, hogy nincs időnk (vagy a karácsonyi időszakban akár energiaszűkében is lehetünk) elkészíteni az autentikus tiramisut, ilyenkor jön jól az egyszerűsített változata: a tiramisugolyó.

tiramisugolyó
A tiramisugolyó pofonegyszerűen elkészíthető, mégis mennyei finom /Fotó: Vidék íze magazin

Villámgyors tiramisugolyó

Hozzávalók:  

  • 24 db babapiskóta 
  • 2 tk. porcukor 
  • 20 dkg mascarpone 
  • 6 tk. eszpresszó  
  • 2 tk. rum (vagy 1 tk. rumaroma) – ízlés szerint elhagyható
  • 20 dkg étcsokoládé 
  • 1 ek. vaj 

Elkészítése:

  1. A babapiskótát késes aprítóban morzsásra daráljuk. Három evőkanálnyit félreteszünk a díszítéshez, a többit pedig egy tálba rakjuk.
  2. Hozzáadjuk a cukrot, és elkeverjük. A szoba-hőmérsékletű mascarponét robotgéppel habosra keverjük, beledolgozzuk a kávét és a rumot, majd összeforgatjuk a babapiskótával. Legalább egy órára a hűtőbe tesszük, de ha nincs ennyi időnk, a mélyhűtőben 10-15 perc alatt is szépen megdermed. 
  3. A masszából golyókat formázunk, amiket egy tálcára rakunk, és ismét a mélyhűtőbe tesszük, amíg elkészítjük a csokimázt. 
  4. Az étcsokoládét megolvasztjuk a vajjal. A golyókat a csokoládéba mártjuk, végül megszórjuk a tetejüket a félretett darált babapiskótával, és tálalásig a hűtőszekrénybe tesszük a tiramisugolyókat

A tiramisu rövid története

A tiramisu hagyományos olasz desszert. Az eredeti receptben csupán babapiskóta, feketekávé, cukor, tojássárgája, mascarpone és kakaópor szerepel. Az első tiramisut 1969 decemberében az olaszországi Trevisóban készítette el Ado Campeol, a Le Beccherie étterem tulajdonosa. A desszert megalkotásában Ado felesége és az étterem séfje, Roberto Linguanottodas is segédkezett. A tiramisu 1972-ben került fel az étterem étlapjára, majd egyre szélesebb körben elterjedt. Az édességet ma már nem csak Olaszországban, hanem a világ minden táján készítik és szeretik. 

A villámgyors tiramisugolyó elkészítését videón is megnézheted!

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.