Hozzávalók:
10 dkg friss gyömbérgyökér
150-175 g barna kandiscukor
1/4 liter tiszta alkohol
3,5 dl víz
Egy fél citrom héja és leve
Elkészítés: A felaprított gyömbért a citrom héjával együtt 15 percig a 3,5 dl vízben gyenge tűzön főzzük. Ezután hozzáadjuk a kandis cukrot és a citrom levét, és addig főzzük, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik. Ekkor az egészet gézen vagy szűrőn átszűrjük, majd a tiszta léhez hozzáadjuk az alkoholt. Legalább egy hétig állni hagyjuk, ha szükséges még egyszer átszűrjük, hogy szép tiszta legyen a likőr.
Narancsos bor
Hozzávalók:
4 darab lédús narancs
25 darab kockacukor
Egy narancs héja
1 liter vörösbor
1 pohárka tiszta alkohol
Elkészítés: A narancsokat meghámozzuk, majd apró darabokra felvágjuk őket. A narancsdarabokat és a bort egy nagy (1,5 literes), lehetőleg öblös üvegbe töltjük. Jól lezárjuk és körülbelül 10 napig hagyjuk összeérni. Minden nap meg kell keverni, és a kilencedik napon hozzá kell adni a narancshéjat is. A tizedik napon szűrjük át a folyadékot. A leszűrt lében oldjuk fel a kockacukrot, majd öntsük hozzá az alkoholt is. Töltsük szép üvegekbe a narancsborunkat, még egy hétig hagyjuk pihenni, érni, aztán már lehet is kínálgatni.
Hozzávalók:
25 dkg cukor
6 db tojássárgája
6 db tojásfehérje
Egy nagy narancs leve
7,5 dl vörösbor
4 darab szegfűszeg
1 rúd fahéj
Elkészítés: A tojássárgájákat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a narancs levét. Közben a bort a fahéjrúddal és a szegfűszeggel felforraljuk. A tojásfehérjét nagyon keményre felverjük, és hozzákeverjük a tojássárgájához. Aztán a bort leszűrjük, és szintén hozzákeverjük a tojásos masszához. Még forrón kínáljuk, és élvezzük.
Farizeus
Előmelegített kávéscsészébe rakjunk egy csipet csokoládéreszeléket, 1 teáskanál cukrot és egy likőröspohárnyi rumot. Jó alaposan keverjük össze, és töltsük fel erős, forró kávéval. A tetejére keményre felvert tejszínhabot halmozzunk. Rum helyett kerülhet bele whisky vagy konyak is.
Kávé grog
Hőálló pohárba rakjunk egy teáskanál vajat, egy darabka citromhéjat és egy darabka narancshéjat, 4 cl fehér rumot és 2 cl édes, felveretlen tejszínt. Ez öntsük fel forró kávéval, és ízlés szerint édesítsük.
Kozákvér
Egy fazékban forraljunk fel 3/8 liter vizet, két evőkanál cukorral és egy felvágott vaníliarúddal. Húzzuk le a tűzről, adjunk hozzá 4 púpozott evőkanál porkávét, forrósítsuk fel, de ne forraljuk. A poharakat, vagy csészéket, amikbe az italt tölteni szeretnénk, öblítsük át forró vízzel, majd mindegyikbe tegyünk egy-egy kis pohárka vodkát. A kozákkávéból vegyük ki a vanília rudat, majd osszuk szét a csészékben. Minden csésze, vagy pohár szélét díszítsük egy-egy narancskarikával.
Narancsos kávépuncs
Egy edényben 3 púpozott evőkanál barna kandiscukrot, egy szelet naranccsal, 6 likőrös pohár rummal és fél liter vízzel felforrósítunk. 4 kávéscsészébe csészénként egy teáskanál porkávét teszünk. Ezt felöntjük a cukros-rumos vízzel (a narancsot előtte kiszedjük), az egészet összekeverjük, a tetejét keményre vert tejszínhabbal, és reszelt narancshéjjal díszítjük.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.