Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Minestrone recept
Minestrone
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Az egyik legtavaszibb friss és fanyar íze a sóskának van. Zsenge levelei kertben, réten a tavaszt hirdetik. Készülhet belőle a klasszikus főzelék, de levesnek sem rossz egy gazdag betéttel.

Sóska: kedvenc vagy rém?

Európában szinte mindenhol terem a magas C-vitamin tartalmú sóska. Nyersen is fogyasztható, zsenge levelei miskulancia salátával keverve ízletesek. Lehet leves, főzelék, saláta, töltelék, halakhoz, csigához, sajtokhoz, tojáshoz is illik.

A menzák rémének is nevezik a gyerekek. Bár azt is írják róla, hogy a fiatal hajtásai a gyermekek kedvence, de ezt én kétlem. A spenót csak a második a sorban, le sem tagadhatják, hogy rokonok. Vetőmagját be lehet szerezni, így érdemes otthon termeszteni. Szereti, ha bőven megöntözik, és az sem árt neki, ha nincs egész nap a tűző napon vagy az árnyékban. Aki bio sóskát szeretne, az keresheti a réteken is (réti sóska).

 

Tavaszi leves - sajtos omlettel
Tavaszi leves - sajtos omlettel

 

A fagyasztott változatát hyper-super-mega-giga áruházakban is lehet kapni, bár igazi zöld színét elvesztette, így én nem találom túl gusztusosnak. Tudják, ha frissen vágják, az a legjobb, ha forrázni akarják, akkor mehet egy kis szódabikarbóna a vízbe, utána pedig sokkoljuk le jéghideg vízzel. Ha pedig túl savanyúnak találjuk, használjunk nyugodtan mézet cukor helyet.

Vigyázzunk azért, a mézet (is) hamisítják. A közelmúltban az egyik nagyáruházban antibiotikum maradványokat találtak egy termelői mézben, ami nagyon veszélyes lehet. Az olcsó méz gyanús lehet. Amelyik hűvös helyen nem dermed meg, az gyanús, a jó méz ugyanis kristályosodik. Be lehet szerezni különleges mézeket is, remek pl.: a medvehagyma, a kakukkfű, a facélia, a somkóró, az aranyvessző vagy a gesztenye virágméz.

Sóskaleves camembert-es omlettel

 

Friss sóskából az igazi!
Friss sóskából az igazi!

Hozzávalók:
5 dkg vaj
1 szál zöldhagyma finomra vágva
1 dl fehérbor
30 dkg friss sóska (vagy 50 dkg fagyasztott)
3 dl tej
1 dl tejszín
só 
bors
méz
Az omletthez:
4 tojás
1 púpozott evőkanál tejföl

10 dkg camembert vagy brie
2 evőkanál olaj
A tálaláshoz:
tejföl

Elkészítés: A vajon megfuttatjuk a finomra vágott zöldhagymát, felöntjük a fehérborral, felforraljuk. Hozzáadjuk a friss sóskát, megfonnyasztjuk, felöntjük a tejjel és a tejszínnel, fűszerezzük sóval, borssal, mézzel, késhegynyi szódabikarbónát is adunk hozzá, hogy megőrizze a színét, és pár percig főzzük, majd leturmixoljuk.

Az omletthez teflon serpenyőben felhevítjük az olajat. A tejföllel és sóval felvert tojást beleöntjük, csökkentjük a hőmérsékletet, és lassan sütjük, amíg a széle megkeményedik, de a közepe még folyós. Rárakjuk a sajtszeleteket, tányérra csúsztatjuk, és felgöngyöljük. Aki nem szereti folyékonyan a tojást, 180 fokos sütőbe rakhatja még 2 percre.

A levest tálba merjük, a tejföllel és a felszeletelt omlettel tálaljuk.

Az omlettről

Az omlett lényege a jó minőségű friss tojás, amihez egy kis tejszínt keverünk. A jó serpenyő ehhez teflonos, közepesen magas oldalú, amiben szépen össze lehet forgatni az omlettet. Fontos az is, hogy ne süssük szárazra, a közepe maradjon lágy. Legjobb frissen készíteni.

Ha ezeket az alapszabályokat betartjuk, biztos, hogy jól sikerül.

Brillat-Savarin, aki egy azok közül, kinek nevét még most is sűrűn emlegetik, így szerette elkészíteni: szalonkából és szarvasgombából szalpikont készítünk, amit szalmimártással kötünk meg, ezzel töltjük az omlettet, leöntjük szalonkamártással, és bőségesen reszelünk rá szarvasgombát.

 

Dunszt Zsolt
Dunszt Zsolt

Burgundiában vajban párolt csigahússal töltik, és friss petrezselyemzöldet kevernek a tojáshoz. Ha Spanyolországban rendeljük, akkor kockázott paradicsomot és olívabogyót kevés fokhagymával átforrósítanak, ezzel töltik az omlettet, körülöntik paradicsompürével és szardellapasztával ízesített fehérmártással. Egyszerűen megéhezik az ember, miközben olvassa ezeket a nagyszerű módozatokat.

Én is így jártam. Épp most készítettem egy hagymakrémlevest, amibe halkockákat főztem, majd parmezános omlettet, kis mozzarellát és bazsalikomot is tettem. JÓ ÉTVÁGYAT!

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.