Különben bánt ez a kuglóf-ügy, talán ezért is emlegetem ennyit. Anya ötszörösen fonott, kőedényben sült (utánozhatatlan) házi kalácsban utazik, a barátnőim egyáltalán nem sütnek kuglófot, a szakácskönyvek pedig pongyolán fogalmaznak. "Aranybarnára sütjük". De milyen fokozaton? Középen, alul? Mennyi idő alatt? Válasz meg sehol.
Különleges napra virradtunk: Ká és én újra hónapfordulót ültünk, megismerkedésünk emlékére. Kaptam tőle egy álomszép, vörös rózsát. Minden hónap elején egyszer beülünk valahova: egy salátabárba, egy étterembe, egy pizzériába, kínai étterembe vagy a ligetbe egy kispadra és "ünnepélyesen" megvacsorázunk. Ez a mi napunk, amit, ha esik, ha fúj, megtartunk.
Sosem fogom elfelejteni az estét, amikor először megpillantottam Ká-t. Azelőtt nem hittem abban, hogy a nők megérzik, amikor megtalálják a társukat. Sőt, nem egyszer azt gondoltam, hogy Anya az ex-barátaimat látva csak bosszantani akart ezzel a szöveggel. Ká aznap világoskék inget, grafit-szürke szövetnadrágot és egy egészen sötétszürke kardigánt viselt. Fiatal férfiakon korábban sohasem láttam kardigánt, a bátyám is mindig kikészült, ha Anya bepróbálkozott a "kisfiam, olyan fess lennél ebben a kardigánban" című műsorral. De Ká nagyszerűen festett benne. A haja rövid, kócos és nagyon ősz volt, hatalmas világoskék szemei pedig szabályosan kivilágítottak sápadt arcából. Földbe gyökerezett a lábam, amikor megláttam, és mondtam is a barátnőmnek, Petrának, meglátod, az a fiú lesz egy napon a férjem, a gyermekeim apja, a szerelmem, a mindenem. Remélem, az Istennek is kedves a kapcsolatunk (bár a jelek ezt igazolják), egy napon áldását adja a frigyünkre, és gyerekekkel koronázza meg házasságunkat.
Hétvégenként mindig az ágyban reggelizünk. Külön e célra vásároltunk egy közös tálcát, amelyre felpakolom a szendvicseket, zöldségeket, olykor lágy tojást vagy kalácsot, és a pöttyös (hétvégi) bögréinkbe teát, tejeskávét vagy kakaót főzök. A tálcára pakolom a vitaminjainkat (mert komoly készletünk van ám!), és néha egy-két homeopatikus szert, amitől remélhetőleg idén télen elkerül bennünket az influenza.
Szeretek olyan ételeket készíteni, amelyeket Ká rendel meg. Ezúttal úgy határoztunk, nem megyünk étterembe, hanem a kantinban fogyasztjuk az ünnepi lakománkat. Ká káposztás kifliket és halászlevet kért. A káposztás sütemény hallatán kissé összerándult a gyomrom, mert tudom, milyen nehéz jól ízesíteni az ilyen sós harapnivalókat. De a kantin lelkes, szorgalmas és bátor, ezért reggeli után azonnal nekiláttam a búvárkodásnak. A szakácskönyveim között pillanatok alatt ráleltem a megfelelő receptre.
Káposztás kiflik. Hozzávalók: 60 dkg liszt, 30 dkg burgonya, 1 csomag élesztő, 1 dl tej, 20 dkg margarin, 1 tojás + 2 tojássárga, 1/2 káposzta, 3 teáskanál só, 2 teáskanál cukor, késhegynyi bors
Elkészítés: A burgonyákat megmossuk, megpucoljuk, forró vízben puhára főzzük, majd krumplinyomón áttörjük. A kenyérsütő gépbe az összes hozzávalót bepakoljuk, majd megkelesztjük, dagasztjuk a tésztát. Én a „Teig” című, 9-es programot szoktam használni, ez 1 óra 30 perc alatt bedagasztja és gyönyörűen megkeleszti a tésztámat. Természetesen a tésztát hagyományos módon is össze lehet gyúrni (sőt, valójában úgy kellene), de „segédem” megteszi helyettem, akkor miért ne használjam, nem igaz?
Miközben a tészta készült, elkészítettem a káposztás tölteléket. Megmostam és félbevágtam egy fej káposztát, így kb. 70 dkg lett. A sajtreszelő legnagyobb fokán lereszeltem, jól besóztam és kb. 25 percig állni hagytam. Fogtam egy nagy fazekat, beletettem 3-4 evőkanál olajat és egy púpos evőkanál cukrot. Folyamatos kevergetés mellett karamellizáltam a cukrot, majd óvatosan kinyomkodva rátettem a káposztát és párolni kezdtem. Addig kevergettem, amíg a káposztám drapp színű nem lett. Megsóztam, alaposan megborsoztam és még egy kis cukrot tettem rá. Az az igazság, hogy nem igazán tudtam, milyen az a bizonyos „ízlés szerinti fűszerezés”, amitől mindig roppant ideges leszek, de aztán rájöttem, hogy folyamatos kóstolgatás közben sózok-borsozok, és csak lesz belőle valami. És tényleg. Eljött a pillanat, amikor megéreztem, hogy most jó!
Közben a tésztám is megkelt. Lisztezett konyhapultra borítottam, és jól átgyúrtam az egészet. Vagy 4 marék lisztet kellett alászórnom, annyira ragadt, de a liszt és a kézi átgyúrás csodákat tett vele: tökéletesen kezelhetővé vált. Kinyújtottam kb.1 cm vastagságúra és egy nagy pogácsaszaggatóval korongokat szúrtam ki belőle. Közben két tepsibe sütőpapírt tettem, és elkezdtem megtölteni a tésztákat. Minden korongra egy fél teáskanálnyi káposztás tölteléket szedtem, félbehajtottam, a széleit összenyomkodtam az ujjaimmal, majd egy villával. Így nemcsak jobban záródott egy-egy darab, de a villanyomoknak köszönhetően úgy nézett ki, mint egy kövér, tengeri kagyló. Szép sorban belepakoltam a tepsibe és megkentem mindet felvert tojással.
Alacsony lángon (mert rettenetesen éget a sütőnk) szép aranybarnára sütöttem őket. Összesen 3 tepsi lett tele, és a végére elfogyott a káposztás töltelékem. Fogtam a maradék tésztát, megkentem melegszendvics-krémmel, feltekertem, a tekercset felszeleteltem és a csigákat a kagylók mellé tettem. Nagyon-nagyon finom lett, mindenki el volt ájulva. Anya szerint még menő háziasszonyok is ritkán tudnak ilyen pikáns tölteléket és omlós tésztát készíteni.
A Velencei Halászlé a bátyám apósának, Janinak és Anyának az érdeme. Jani a tesómmal rendszeresen horgászni jár Velencén, és rendszerint gazdag zsákmánnyal térnek haza - mint legutóbb is. Halászlé-főzésben pedig szintén verhetetlenek, így a receptjük a családban kézről-kézre jár. Ráadásul Anya is remek halászlét készít, így ilyenkor nincs más dolgom, mint segíteni és Gróf Titusznak minél több halat szerezni.
Hozzávalók: 1 kg ponty, 2 közepes keszeg, 1 kis kárász, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 evőkanál pirospaprika, 1 cseresznyepaprika, 3 kávéskanál só, ponty belsőség (ikra, tej), 2-3 halászlé kocka.
Elkészítés:
1. A halakat megtisztítjuk.
2. A pontyok fejét, farkát és az uszonyokat félretesszük.
3. A halat felszeleteljük, a szeleteket, a tejet és az ikrát besózzuk és hűvös helyen tartjuk a felhasználásig.
4. Egy nagy lábasban feltesszük főni az alaplének való fejeket, farkakat, uszonyokat a 2 keszeggel és a kárásszal. Hozzáadunk 2-3 halászlé leveskockát, 2 evőkanál pirospaprikát, egy nagy, karikára vágott hagymát, 1/2 paradicsomot és egy zöld paprikát. Kb. 35 perc alatt az egészet puhára főzzük.
5. Ha megfőtt az alaplé, leszűrjük és a megfőtt haldarabokról lehúzzuk a húst. A lehúzott húst apró lyukú húsdarálón 2x ledaráljuk. A finom darálékot beleöntjük a leszűrt alaplébe.
6. A leszűrt alaplét visszatesszük a tűzre, beletesszük a besózott halszeleteket, a tejet és az ikrát, majd felöntjük 3,5 liter vízzel.
7. Lassú tűzön egyszer megforraljuk a halat és első forrás után megkóstoljuk, hogy elég sós-e. Ha nem, utána sózunk.
8. 25-30 perc alatt készre főzzük, levestésztával, friss kenyérrel forrón tálaljuk.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.