Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Morzsáló (blog)

2005-05-09. Élesztőpástétom a '40-es évekből

Munkahelyemen bevett szokás, hogy a kollégák szülinapját közös sütés-főzéssel ünnepeljük. Nincs forgatókönyv, mindenki azt készít, amit akar. Arra gondoltam, valami egyszerű, de mégis különleges ételt főzök.

Élesztőpástétomot főztem (állítólag a háborúban hús híján ezt ették az emberek, mert olcsó volt és rendkívül finom). Belátom, első hallásra rémisztően hangzik, de ha egyszer valaki megkóstolja, követelni fogja, ezt méltán állíthatom. Elmorzsoltam egy kissé megfagyott élesztőkockát egy mély tálban, majd fél kézzel ráütöttem 3 tojást. No nem azért, mert ilyen ügyes vagyok, hanem azért, mert a másik kezemben a telefon volt, amelyen keresztül anyukám sztep-báj-sztep nyomta a receptet. Habverővel összekevertem a tojást az élesztővel, hozzákevertem 6 evőkanál zsemlemorzsát és 3 dl tejet. Közben megpucoltam és kockára vágtam egy hagymát, és kevés olívaolajon üvegesre pároltam, majd lehúztam és megpaprikáztam. Hozzáadtam a tojásos habarékot, és főzni kezdtem és még 2-3 deci tejet töltöttem hozzá. Megsóztam, borsoztam, jó sok majoránnát és bazsalikomot tettem bele, majd megvártam, amíg (anya megfogalmazása szerint) pufogva főni kezd, és elzártam a gázt. Egy jénaiba töltöttem, paradicsom- és uborkaszeletekkel díszítettem, és a konyhakőre tettem kihűlni.

Másnap persze senkinek sem mondtam meg, hogy mit főztem. Sütöttem egy lenmagos kenyeret (mert nagy-nagy kenyérsütő mester is vagyok), és azzal tálaltam. Mindenki azonnal falni kezdte, még a fiúk is, akik minden reformkajától, zöldségtől és érdekes ételtől irtóznak. Közben találgattak: Húskrém? Májkrém? Kolbászkrém? Nna, mondd már, miből van…!

A Morzsáló korábbi részeiből itt olvashatsz >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.