Mákos guba  recept
Mákos guba
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
A lángos mindenütt jó. Otthon sütve, vendégségben, étteremben és az utcai árusnál. Hát még a töltött lángos! A tegnapi vacsora fényében persze könnyedén dobálózok a szavakkal, holott korábban fogalmam sem volt arról, hogy egy lángost egyáltalán bármivel is meg lehet tölteni.

Gyerekkoromban sokat nyaraltam Balatonföldváron a szüleimmel. A program minden nap ugyanaz volt, mégsem untam. Sőt!
06:00 - 06:30 Leszaladás a mólóra, a horgászok és a szürkészöld tarajos hullámok bámulása a hűvös reggeli szélben
07:00 - 07:30 A horgászok körül ólálkodó macskák etetése és simogatása, majd hosszas könyörgés, hogy vigyük haza legalább az egyiket
08:00 - 09:00 Mosakodás, reggeli a SZOT üdülő étkezőjében (tojás alakú, nem felfújt, ízfokozó-mentes zsemlék, kockasajt, párizsi, ízesített tea fehér porcelán kancsókban szervírozva)
09:30 Rohanás a strandra, Apa siettetése, hogy gyorsabban pumpálja már azt a sötétkék-piros matracot, tiltakozás a béna "fejretapadós" úszósapka ellen, majd irány a víz
10:00 Napolajozás a Fabulon-családdal, rövid száradás, vízivás, majd vissza a vízbe a többi gyerekkel - önfeledt mókázás
11:00 Part menti köveken való ücsörgés, hínárfonogatás, trafikos készlettel való snecizés (általában sikertelenül), majd aprópénz-kunyerálás a szülőktől és a biciklis kukoricaárushoz rohanás
12:00 Visszaindulás az üdülőbe, menza-jellegű ebéd a többi családdal, majd csendespihenő az árnyékban vagy a szobákban
14:00 Rohanás vissza a partra, strandolás és rommá égés naplementéig
17:00 Szőkére szívott szempillákkal és szinte fehér hajjal, illetve vöröses-barnára égett bőrrel az üdülőbe slattyogás a vizes strandpapucsokban
17:30 Zuhanyzás, készülődés, divatos ruhákba öltözés, Anya kérlelése, hogy hadd próbáljam ki legalább egyszer a szempillaspirálját
18:00 Sétálás, esetleg kertmozi, beszélgetés, KÁPOSZTÁS LÁNGOS vagy gofrievés a Balatonparton a naplementében.
Sajnos azóta sem találkoztam azzal a bizonyos káposztás lángossal, de még ma is érzem az ízét és a balatoni szellő lágy simogatását. Pontosan fel tudom idézni a víz oly jellegzetes illatát, és magam előtt látom a vöröses-sárga aranyhidat, amelyen minden este összevesztünk a tesómmal azt bizonygatva, hogy ÉN ÁLLOK-E BENNE VAGY Ő.

Szóval a lángos szeretete egészen kiskoromig nyúlik vissza. A Balaton partján ugyanis nem "normális", hanem káposztás lángost lehetett kapni, amelynek a tésztájában volt a reszelt, pirított káposzta. Sokkal különlegesebb és sokkal finomabb volt minden lángosnál, amit a városban vagy otthon kóstoltam, pedig Anyukám verziója sem kutya.
Palóc juhtúróval töltött lángost azonban tegnap ettem életemben először, ugyanis Anyukám ezzel lepett meg bennünket.
Hozzávalók: 50 dkg főtt, áttört burgonya, 50 dkg liszt, (5 dkg élesztő + kis tej+ 1 csipet cukor), 2 dl tej, 1 evőkanál cukor, 25 dkg juhtúró, 1 dl tejföl, 1 kávéskanál só
Elkészítés: A burgonyát megpucoljuk, feldaraboljuk, forró vízben megfőzzük, és áttörjük. Az élesztőt kevés langyos tejben egy csipet cukorral megfuttatjuk. Összekeverjük az áttört burgonyát, a lisztet, a sót, a tejet és a tejben megfuttatott élesztőt, és jól átdolgozzuk. Meleg helyen duplájára kelesztjük. Közben a juhtúrót kissé összetörjük egy villával, és hozzákeverjük a tejfölt. Ha a tészta megkelt, lisztezett deszkán kinyújtjuk, majd tenyérnyi téglalapokat vágunk ki belőle egy éles késsel. Minden lap felére juhtúrós tölteléket teszünk, majd a tésztát összehajtjuk, és a széleit az ujjainkkal összenyomkodjuk. Bő, forró olajban mindkét oldalát pirosra sütjük, lecsepegtetjük, és konyhai törlőkendőre vagy szalvétára szedjük. Azonnal fogyasztjuk.
(Hivatalosan 20 darab lángosnak kellene kijönnie a receptből, a valóságban nekünk azonban csak 10-12 darab lett belőle. Nyilván ha az ember kisebb darabokra vágja a tésztát, több lesz belőle, de szerintem így az igazi!)

Sokszor dicsértem már Anya főztjét, kiváltképp a lángosát, de ezúttal ismét olyan recepttel gazdagodott a kantin, amilyen jót még soha, sehol nem ettem. Ez az étel minden baráti vagy családi összejövetelen megállja a helyét! :o)

Morzsáló fórum >>>

A Morzsáló korábbi részeiből itt olvashatsz >>>

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.