A könyv (milyen furcsa még kimondani is) baromi jól nézett ki, olyan volt, mintha nem is egy blog lenne. Furcsa volt viszontlátni a saját naplóbejegyzéseimet, és hogy ennyi minden történt velünk alig egy év alatt. Csak ültem bambán, és lapozgattam.
- Jé, a sziklakertünk! - mutattam Ká-nak a terméskő-rengetegre. - Oda nézz, a paradicsomok a kiskertben! És a fugázás! - lelkendeztem, és azt sem tudtam, merre lapozzak. Minden egyes fejezet külön szerepelt, az oldalak pedig szépen be voltak számozva.
- És miért csak december végéig van? - kérdeztem, amikor észrevettem, hogy a 2006-os részeket sehol sem találom.
- Az majd piros színű fedőlapot kap az év végén, 2006-os felirattal - mondta Anya, családunk "kreatív igazgatója". Aztán lesz zöld meg kék, rózsaszín és lila. A gyerekeiteknek ez egyszer még nagy kincs lesz. Elolvashatják majd, milyen volt az anyjuk és az apjuk. Mit gondoltak, hogy éltek, hogy kerestek fészket, milyen volt az esküvőjük, merre utaztak, és milyen állataik voltak...
Elérzékenyültem. Bár mindig meséltem a szüleimnek a Morzsálóról, sosem mondták, hogy de jó vagy de szép, vagy hogy milyen mutatósak a képek. Ők egyszerűen nem amolyan szembedicsérő emberek. Mondjuk nincs számítógépük, sem internetük, így nem sokat olvastak belőle, de azért egy-egy részt láthattak fekete-fehérben. És most kinyomtatták és beköttették. Ráadásul nemcsak nekem, de maguknak is. Létezik ennél szebb dicséret a világon?
A jeles napra Anyukám meglepetésből 3-csokoládés tarka tortát sütött nekünk. Hozzávalók: 8 tojás, 15 dkg cukor, 3-4 dkg liszt, 3-4 dkg étkezési búzakeményítő, 3 teáskanál kakaópor, 1 teáskanál sütőpor, 12 g színtelen zselatin, 15 dkg fehér csokoládé, 10 dkg étcsokoládé, 10 dkg tejcsokoládé, 4 dl tejszín, 2 tojássárga, 1 zsacskó vaníliás cukor, 8 dkg étcsokoládés tortabevonó, 4 dkg vaj, a díszítéshez apró csokoládéfigurák (mi belga kagyló alakú csokit használtunk) és reszelt csokoládé
Elkészítés:
1.) 2 tojást szétválasztunk. A fehérjét 3 evőkanál hideg vízzel kemény habbá verjük, miközben beleszórunk 7-8 dkg cukrot. Egyenként beledolgozzuk a tojássárgákat, majd beleszitáljuk a keményítővel, kakaóporral és a sütőporral elkevert lisztet.
2.) Egy 26 cm átmérőjű sütőformát kibélelünk sütőpapírral, és a tésztát belesimítjuk. Előmelegített sütőben kb. 20-25 percig sütjük. (légkeveréssel nem szabad sütni ezt a fajta tésztát, mert nem lesz jó!) Ha a tészta megsült, a formában hagyjuk kihűlni.
3.) A zselatint langyos vízbe tesszük. Felmelegítjük, és addig kevergetjük, amíg teljesen feloldódik, majd hagyjuk kihűlni.
4.) A 3 féle csokit külön-külön mikróban (vagy vízfürdőben) megolvasztjuk.
5.) Csokoládés krém: Felverünk 2 dl tejszínt. Egy másik tálban felverünk 2 tojásfehérjét. Egy harmadik tálban 4 tojássárgát kikeverünk 2-3 dkg cukorral, és belevegyítjük a megolvasztott ét- és tejcsokoládét. Hozzáadjuk a felvert tejszínhabot és a 2 tojásfehérjéből vert kemény habot, majd a krémet a hűtőbe tesszük.
6.) Fehér csokoládés krém: A maradék (2 dl) tejszínt felverjük. Kikeverünk 2 tojássárgát, a maradék cukrot és a vaníliás cukrot. A zselatint meglangyosítjuk és összekeverjük a fehér csokoládéval, majd beledolgozzuk a tojáskrémet és a tejszínhabot. Felverünk 2 tojásfehérjét, és azt is a krémhez keverjük. A krémet hűtőbe tesszük.
7.) Megolvasztjuk az étcsokoládés tortabevonót. A tortalap köré karimát pattintunk. A megolvasztott tortabevonóba 4 dkg meglangyosított vajat keverünk, majd megkenjük vele a tortalapot.
8.) Kivesszük a hűtőből a kétféle krémet, és kanalanként egymás után a tésztára simítjuk. Egy kanál csokoládés krém, egy kanál fehér csokoládés krém. Ha elfogytak a krémek, a torta tetején a kétféle színű krémet villával márványosra keverjük. 5 órára hűtőbe tesszük.
9.) Tálalás előtt a tortát csokoládéfigurákkal és csokoládéreszelékkel díszítjük.
Míg a torta a hűtőszekrényben hűsölt, zöldséges tortillát sütöttem a családnak. Hozzávalók: 1 kg krumpli, 6 tojás, 2 hagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 zöldpaprika, 5 dkg konzerv kukorica, 2 paradicsom, 1/2 csokor petrezselyem, (olíva)olaj, só, bors, ételízesítő, 10-12 dkg sajt, friss bazsalikom
Elkészítés:
1. A burgonyát megtisztítjuk, felkarikázzuk, és forró sós vízben 5 percig főzzük. Lecsepegtetjük.
2.) Egy serpenyőbe kevés (olíva)olajat teszünk, rászórjuk a megtisztított, kockára vágott hagymát és kis lángon üvegesre pároljuk.
3.) A lecsepegtetett burgonyát a hagymára tesszük, és gyakori kevergetés mellett néhány perc alatt aranysárgára sütjük.
4.) Megmossuk és kockákra vágjuk a paradicsomot és a paprikákat, valamint áttörjük a fokhagymát. Leöntjük a kukorica levét. Valamennyi zöldséget a krumplis keverékhez adjuk.
5.) Felverjük a tojásokat, megsózzuk, borsozzuk, fűszerezzük, beleszórjuk a fél csokor apróra vágott petrezselymet, majd ráöntjük a burgonyás keverékre. 10-12 perc alatt jól átsütjük az egészet.
6.) A serpenyőt levesszük a tűzről, és áttesszük a grillsütőbe. Ráreszelünk 10-12 dkg sajtot, és a grillsütőben 8-10 perc alatt pirosra sütjük.
7.) Forrón, bazsalikomlevelekkel díszítve tálaljuk. Fokhagymás paradicsomsalátával különösen finom!
A tortáról nem szabadott volna tudnom. Titkos volt. Véletlenül találkoztunk csupán. Őkelme a hűtőszekrényben üldögélt, amikor reggel, a tejet keresgélve hirtelen rátéptem az ajtót.
- Hát te ki vagy? - kérdeztem meglepetten.
- A szülinapi torta vagyok - mondta már-már pökhendien, és megrázta csokoládétól csillogó új ruháját. Tegnap éjjel érkeztem Mirzához.
- Mirza én vagyok - mondtam, mire a torta zavartan heherészni kezdett.
- Oh, pardon. Egy éves létedre nagyot nőttél...
- Nem én vagyok egy éves, hanem a naplóm - válaszoltam.
- És én is szerepelni fogok benne? - kíváncsiskodott a kövér csokoládés csoda.
- Bizony. Teljes leírással, és gyönyörű fotókkal. - hízelegtem.
- Az más! - mosolyodott el nyájasan, és csókra nyújtotta kagyló alakú csokoládékezét...
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.