Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Puncstorta  recept
Puncstorta
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Az utóbbi hetekben észrevettem, hogy Ká arca egyre keskenyebb, és a combján sem feszül úgy a farmer, mint korábban. Sőt! Lötyög! Kérdeztem, feltűnt-e neki ez az irigylésre méltó jelenség. Nemes egyszerűséggel rávágta: nem. És megeszed az ebédet, amit reggelente csomagolok neked? Persze, felelte ugyanazzal a hangsúllyal. Légyszi' állj rá a mérlegre, tuszkoltam a fürdőszoba felé, majd hápogni kezdtem, amikor megláttam a mérleg mutatóját: KILENC kilóval kevesebbet mutatott, mint 2 hónapja!

- Ezt hogy csináltad? - kérdeztem elképedve, mire Ká szerényen elmosolyodott.
- Nem csináltam semmit. Ugyanazt eszem, mint ti - válaszolta. - Nem is vettem észre, hogy ilyen sokat fogytam - húzta össze vastag, fekete szemöldökét, majd hozzátette - bár most, hogy mondod... a nadrágszíjamat vagy két lyukkal szorosabbra kell húznom.
- Na ne már! Valamit csak másképp csinálsz?! - unszoltam.
- Iszom a búzafű-levet, amit belém adagolsz reggelente - találgatott. - És sokat bringázunk.
- De én is iszom a búzalevet, és én is bringázok... - mondtam kissé csalódottan.
- Megvan! - kiáltott fel hirtelen. - Az üdítők!
- Mi van az üdítőkkel?
- Tudod, hogy már nem kólázom! Helyette napi 2 liter ásványvizet lögybölök magamba. Nem gondoltam, hogy ettől így lefogyok... - mondta, majd hirtelen elvigyorodott, felhúzta immár lapos hasán a pólót, és büszkén billegni kezdett a tükör előtt.
- Mirza, én SOVÁNY LETTEM!

Nos, ennyit a mi kis csodafogyókúránkról. Szívesen követném a kedvesemet, de sosem iszom cukros üdítőket, csak csapvizet és ásványvizet. Akkor miből is vegyek vissza? No mindegy, az ő sikere az én sikerem is, és boldoggá tesz, ha ő boldog.
Amúgy csigalassan, de biztosan én is fogyni kezdtem. Nem diétázom, csak megpróbálok odafigyelni arra, hogy mit és mikor eszem. A szénhidrátokkal csínján bánok, és délután hat óra után nem eszem semmit. Ezenkívül rákaptam a csalánra. A friss csalánleveleket leforrázom, majd öt percig állni hagyom egy üvegkancsóban, fakanállal megkeverem, majd leszűröm, és azon nyomban meg is iszom. Apa és Anya is iszik egy-egy csészével, így egy kancsó hármunknak pont elég. Ká-t azonban még nem tudtam rávenni, hogy megkóstolja a csalánteát. De ami késik, nem múlik.

A vőlegényem amúgy vállalkozó kedvű ember. Tegnap például megkóstolta a hideg tejszínes erdei gyümölcslevesemet, és annyira ízlett neki, hogy rögtön még egy tányérral szedett belőle. Ahhoz képest, hogy egész életében utálta... nem is rossz!
Hozzávalók: 50 dkg mirelit erdei gyümölcs, 2 doboz (kb. 2-3 dl) tejszín, 4 púpozott evőkanál liszt, kb. 5-6 evőkanál cukor (attól függően, hogy milyen savanyú a gyümölcs, fahéj, őrölt szegfűszeg, 2-3 pohár gyümölcsjoghurt (legjobb az epres vagy a málnás), fél rúd vanília, 1 citrom felkarikázva
A tetejére: felvert tejszínhab
Elkészítés:
1.) A mirelit gyümölcsöket egy mély lábasba szórjuk, és felöntjük vízzel. (először inkább kevesebb vizet öntsünk rá, nehogy aztán túl híg legyen)
2.) Rászórjuk a cukrot, a fahéjat és a szegfűszeget, és a bevágott vaníliarudat, majd néhány percig főzzük. (nagyon nem kell forralni, hiszen ezek a gyümölcsök puhák!)
3.) Elkészítjük a habarást: A lisztet egy mélyebb edénybe tesszük és annyi vizet öntünk rá, hogy picit sűrű, de csomómentes palacsintatésztára emlékeztető anyagot kapjunk. Szintén habverővel apránként hozzákeverjük a tejszínt, majd 1-2 merőkanállal rákanalazunk a forró levesből, és simára keverjük. A habarékot végül óvatosan a leveshez keverjük.
4.) Óvatosan rottyantunk egyet a levesen, majd hozzákeverjük a gyümölcsjoghurtokat, és a citromkarikákat. Megkóstoljuk, hogy kell-e még bele cukor vagy fűszer, majd kihűtjük. (Ha kellőképp kihűlt, hűtőbe tesszük tálalásig.)
5.) Felvert tejszínhabbal, frissen tépett citromfű levelekkel tálaljuk.
A levesemnek elképesztő sikere volt. Ká rehabilitálta a gyümölcslevest, és felvetette a kantin VIP listájára. A mindig kritikus apukám is azt mondta, hogy békebeli volt, és Anya szerint is dobogós lett a főztöm.

A leves után padlizsános-lecsós rakott tésztát készítettem. Hozzávalók: 1 nagyobb padlizsán, 2 db hagyma, 2 db paprika, 5-6 db paradicsom, 4 gerezd fokhagyma, 1 kis doboz konzerv kukorica, 25 dkg metélt tészta vagy spagetti, olívaolaj, só, bors, salátafűszer
A tetejére: sajt szeletek
Elkészítés:
1.) Forró sós vízben megfűzzük, és lecsepegtetjük a tésztát.
2.) A padlizsánt lehéjazzuk, vékony szeletekre vágjuk, és a szeleteket sós vízbe áztatjuk.
3.) A zöldségekből lecsót készítünk: A hagymát megtisztítjuk, és (olíva)olajon üvegesre pároljuk. Rátesszük a felkockázott paprikát, paradicsomot, és puhára pároljuk. Adhatunk hozzá egy kis vizet is, hogy még levesebb legyen. Megfűszerezzük sóval, borssal, salátafűszerrel, (én zöldség ízvarázst is használok), és alaposan megrotyogtatjuk. Hozzáadjuk a lecsepegtetett kukoricát, és rányomjuk a fokhagymákat. (Bár én nem így terveztem, Ká a zöldségeim közé kevert egy fél rúd felkarikázott kolbászt is. :o))
4.) Kivajazunk egy kerek sütőformát, szeletenként belesimítjuk a padlizsánt.
5.) A forró tésztát összekeverjük a lecsóval, és a padlizsánszeletekre öntjük. Eligazgatjuk, majd a tetejére néhány szelet sajtot teszünk.
6.) Előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt aranybarnára sütjük.

A nap fénypontja azonban még hátravolt. Szilvi és a bátyám egy halom zacskót hagyott nekünk a szobánk sarkában. Nem is akármivel tömve. Kis cipők, kis kabátok, rugdalózók, parányi ingecskék, játékok, csörgők, előkék és mindenféle babaholmi lapult a zacskók mélyén. Szilvi összegyűjtötte az összes babaruhát, amit Zsigmond és Árpi hordott, sőt a húgától, Orsitól is begyűjtötte a két kis unokahúga ruháit, játékait, és mindent, ami a babázáshoz jól jöhet: babakádat, járókát, babahordozót, stb. Ilyen szép ajándékot keresve sem találhattunk volna!
Ká és én egyesével megnéztük a pici nyuszifüles sapkákat és illatos ruhácskákat, majd szép sorban, selyempapírral kibélelt kartondobozokba hajtogattuk őket. Az egész lakásban édeskés babaillat terjengett, pedig egy baba sem volt a közelünkben. Vagy mégis? Mindketten úgy éreztük, hogy odafentről figyelnek minket, amint a holmijaikat rendezgetjük. Talán már mindannyian egy puha, kövér felhőn üldögélnek, és számolják a hónapokat, amíg otthonra lelünk, összeházasodunk, és lehívjuk őket, ide, a Föld nevű bolygóra. :o)

Morzsáló fórum >>>

A Morzsáló korábbi részeiből itt olvashatsz >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.