Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Mákos guba  recept
Mákos guba
Kipihenten kezdtük meg az új évet, ugyanis Ká javaslatára az első héten mindketten szabadságon voltunk. Gyönyörű karácsonyunk és vidám Szilveszterünk volt, ennél jobban nem is kívánhattam volna magunknak. Az ünnepkört három nappal ezelőtt, Vízkeresztkor a Házszentelőnkkel zártuk.

De menjünk csak szépen sorban, hiszen megígértem, hogy beszámolok a kantin munkásságáról.

A karácsonyi menüt ígéretemhez híven elkészítettem. Elsőként - még huszonharmadikán - megsütöttem Anya bejglijét, mind a hat rudat. Ízre tökéletesen sikerültek, ám valamiért a mákos rudak szétrepedtek. (Pedig direkt követtem a "hidegen tartani, aztán melegen tartani" - szabályzatot.) És mégis. Végül is az ízükön ez semmit nem változtat, de esztétikai szempontból azért nem mindegy. Nem beszélve arról, hogy így nehezebb is felszeletelni a rudakat. No de sebaj, majd egyszer rájövök, mi a repedésmentes bejglisütés titka.

Ezután nekiálltam a pisztrángok bepácolásának, amelyeket a bátyám és Ká előzőleg konyhakészre varázsolt. Ká korábban sosem ügyködött a konyhában, maximum dekorálni segített, ám ezúttal nem volt választása. Történ ugyanis, hogy karácsony előtt egy héttel a tesóm megjelent a halakkal. Letette a zacskót a konyhapultra.
- Remélem, ízleni fog! - mondta mosolyogva, és már indult is hazafelé.
- Óóó, nehogy itt hagyd őket ÍGY! - ordítottam utána kétségbeesetten. Légyszi, légyszi tisztítsd meg őket, ne nekem kelljen velük szerencsétlenkednem! - kérleltem.
- Nem is a te dolgod - válaszolta nevetve, és Ká-ra kacsintott. - A halpucolás férfimunka!
- ???
Ká csak pislogni tudott.
- Tessék? Ne mondd már! - hápogott.
- De bizony! - mondta a tesóm, én pedig hevesen bólogattam.
- Úgy van!
Látva tétova tekintetünket, a bátyám végül megkönyörült rajtunk, Ká kezébe nyomott egy konyhakést.
- Akkor most megtanítalak halat tisztítani...

Így aztán nekem már csak a konyhakész halakkal kellett foglalkoznom. Megmostam, besóztam, állni hagytam, majd bepácoltam őket. Egy estére a hűtőbe tettem, majd másnap baconnel betekertem, és tepsiben megsütöttem őket. Nem mondom, a baconbe tekerés valódi bűvészmutatvány volt, mert a halak rémesen csúsztak, és csattogva zuhantak a kezemből a konyhapultra.
- Édesem, direkt dobálod a halakat? - kérdezte Ká vigyorogva, én pedig egy röpke pillanatra eljátszottam a gondolattal, hogy hozzávágok egyet.
Végül mégis megküzdöttem a feladattal, és a halak a sütőbe kerültek. Miután megsültek, egy hosszúkás porcelántálra szedtem őket, szép sorban egymás mellé "lábtól-fejig". Friss bazsalikomlevelekkel letakartam a fejüket, a törzsükre pedig citromkarikákat helyeztem, majd a tálat a feldíszített asztalra tettem. Sosem volt még ekkora sikerem. :o)

A kaszinótojásokat és a franciasalátát 24-én reggel készítettem el, a díszítést pedig Ká vállalta. Egy ovális tálat kibélelt fejessaláta levelekkel, erre öntöttük a franciasalátát. A franciasaláta tetején elrendezte a megtöltött tojásokat, majd a tál két sarkába két álló tojást helyezett. (Ezeket az aljukon keresztül töltöttem meg.) Paradicsomból kalapot készített nekik, amit fogpiszkálóval rögzített, és tartármártással fehér pettyeket varázsolt a tetejükre. A fekvő kaszinótojások tetejére pirosaranyat pötyögtetett, közéjük pedig félbe vágott uborka- és paradicsomkarikák kerültek. A tál nemcsak finom, de gyönyörűséges is lett, és ha eltekintünk attól az aprócska malőrtől, hogy Apát szájon szúrta az egyik fogpiszkáló (amiről elfelejtettünk szólni), ezt a fogást is sikeresnek könyvelhetjük el.

A karácsony nagyon szép volt, a műfenyőnkkel pedig mindketten elégedettek voltunk. Tíz perc alatt összeraktuk, és utána nem győztünk gyönyörködni benne. :o) Úgy tűnt, mindenkinek (így remélhetőleg a cipősdobozos gyerekeknek is) sikerült olyan ajándékot adnunk, amivel valóban örömet okoztunk, és mi is nagyon sok szép meglepetést kaptunk. Ká felhúroztatta az öreg gitáromat, amely az ajándékok között a fa alatt álldogált. Ébenfekete testén megcsillant a gyertyafény, s egy pillanatra úgy hallottam, mintha halkan megpendült volna. Végre, hogy újra rádtaláltam.

A következő napok békében, nyugalomban, családi körben teltek. Sokat aludtunk, délutánonként nagyokat sétáltunk a környéken, és szinte minden este hajnalig beszélgettünk. Nem kellett rohanni, nem ment a vonat, nem voltak határidős feladatok. Évek óta nem voltunk ilyen nyugalomban, mint most. Karácsony első napján a felhők különös alakot rajzoltak az égre. Angyal szállt a földre...

A folytatást holnap olvashatjátok! :o)

Morzsáló fórum >>>

A Morzsáló korábbi részeiből itt olvashatsz >>>

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.