Csikós tokány recept
Csikós tokány
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Morzsáló (blog)

2010. január 9. Ismerkedés a rokfort sajttal

Azt hiszem, még sosem ettem rokfort sajtot, így a konyhában sem használtam soha, pedig a szüleimtől sokat hallottam, milyen finomak a francia, lágy, omlós, nemes penészes sajtok.

Talán épp a penész szó volt az, ami elrettentett, noha tudom, ez nemes penész, de mégis... aztán a közértben egyre többször sandítottam a rokfortos sajt csomagokra, és álmélkodva néztem, már mennyi félét lehet kapni. Igazán gusztusosan néztek ki, tarka zöldeskék, acélkék és kékesszürke mintás ruhájukban szinte kellették magukat előttem, és sikerrel tették mindezt, mert péntek este rájuk gugliztam. Ezt találtam róluk:

A rokfort (Roquefort) a leghíresebb és legjobb francia márványsajt, amely Dél-Franciaországból, Roquefort-sur-Soulzon vidékéről származik. Juhtejből készül, zsírtartalma 45%. Kérge természetes, és legalább 3 hónapig érlelik a környező barlangokban, ettől nyeri el végső, kék-erezetes nemespenészes állapotát. Hamisítani sokan próbálták már, de a rokfort nevet csak azok a sajtok "viselhetik", amelyek ezekben a barlangokban érlelődtek. Ha minden igaz, az ilyen sajtok címkéjén egy piros juh van. Ízük remekül harmonizál a fügével és a dióval.

Így érlelik a sajtokat
Így érlelik a sajtokat

A legenda szerint a rokfort sajt "véletlenül" lett penészes. Bocsánat, nemes-penészes. Történt ugyanis, hogy egy szerelmes juhász, aki nyája legeltetése közben a domboldalon üldögélt, észre vett egy csinos lányt az egyik lankán. Bár uzsonnázni készült, fogta a juhsajtos kenyerét, és a háta mögött lévő barlangba tette, hogy ha hosszabbra nyúlik az udvarlás, védett helyen maradjon az elemózsiája - és a nyáját hátrahagyva a lány után eredt. A randevú olyan jól sikerült, hogy az elemózsia hónapokra a barlangba maradt, és mikor legközelebb a juhász arra tévedt, meglepődve látta, hogy a sajtja ép és érintetlen, viszont különös kék minta hálózza be.
(A rokfort sajtot borító penész további érdekessége, hogy rokonságban van a penicilinnel.)

Kék penészes juh sajt
Kék penészes juh sajt

Tetszett a történet, és kedvet kaptam a rokfortokhoz, ráadásul volt is egy remek recept is a tarsolyomban, amit régóta el szerettem volna készíteni. Anyukám segített a főzésben, ő törte szét a sajtokat villával egy mély tálban. Én e közben a húst pirítottam, és többször a teflonba szimatoltam.
- Büdös a hús? - csóváltam a fejem hitetlenkedve.
- Kislányom, a sajt büdös! - kacagott anyukám - de ez természetes. Az íze kitűnő lesz, ne aggódj!
Beleszagoltam a sajtos tálba, és tényleg onnan jött a büdösség.
- Hát nem tudom - mormoltam kedvetlenül - ha ilyen lesz az íze is, senki nem fogja megenni...
Aztán megpuhult a hús, rákerült a liszt, a tejszín, a sajt, és végül a petrezselyem, és lám, anyukámnak igaza lett - az egész edény egészen finom, pikáns és különleges sajt illatot árasztott, amelyet az íze még inkább felülmúlt.
(Úgyhogy leszögezhetem, mostantól kedveljük a rokfortos ételeket. :-)

Rokfortos csirke

Hozzávalók: 3 csirkemell filé, kb. 3-4 dl száraz fehér bor (vagy rosé), só, őrölt bors, olíva olaj, 2 evőkanál liszt, 25 dkg rokfort sajt, 2 dl tejszín, 1 csokor petrezselyem
Elkészítés:
1.) A csirkemelleket megmossuk, csíkokra vágjuk, majd egy serpenyőben kevés olíva olajon fehéredésig pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk.
2.) Felöntjük fehér borral, és puhára pároljuk, majd ha a bor nagy része elpárolgott, kóstoljuk meg. Ha jó és nem igényel több sót, borsot, szórjuk meg liszttel, keverjük el alaposan, majd öntsük rá a tejszínt.
3.) Adjuk hozzá a korábban elmorzsolt rokfortot és egy pillanat alatt forraljuk át, majd azon melegiben tálaljuk. Tálalás előtt szórjuk meg 1 csokor friss, összevágott petrezselyemmel. Rizzsel, rizibizivel nagyon finom ... és illik hozzá inni egy pohár finom bort. :-)

Rokfortos csirkecsíkok
Rokfortos csirkecsíkok


Rizibizi - ez remekül passzol a rokfortos csirkéhez
Rizibizi - ez remekül passzol a rokfortos csirkéhez


Rokfortos csirke rizzsel
Rokfortos csirke rizzsel

A gombócos levesnek a férjem és apukám örült a leginkább, ők kedvelik a legjobban az ilyen jellegű ételeket. Mi, Dorkával inkább a zöldséges és gyümöcsös krémlevesekre szavazunk, de egy szavam sem lehet, mert gyorsan elkészült, és nagyon finom volt. :-)

Kapros tiroli gombócleves

Hozzávalók: 3 liter erőleves, 1 csokor kapor, 4 zsemle, 2 dl tej, 8 tojás, 4 evőkanál liszt, só, őrölt bors, 1 csokor petrezselyem, zsemlemorzsa
Elkészítés:
1.) Elkészítjük az erőlevest, és a tűzön hagyjuk, hogy mire összegyúrjuk a gombócokat, gyöngyözve forrjon, takarékon.
2.) A zsemléket összevágjuk, leforrázzuk tejjel, majd hozzáadjuk a tojássárgákat, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk liszttel, összekeverjük, majd hozzáadjuk a tojásfehérjét és a finomra vágott kaprot. Botturmix segítségével egészen pépesre turmixolhatjuk. (A végén adjunk hozzá 2-3 evőkanál zsemlemorzsát, jobban összetapad.)
3.) Vizes kézzel gombócokat formázunk, és a gyöngyöző forró vízbe tesszük őket, majd kb. 10 perc alatt mindet puhára főzzük. Hamar feljönnek a gombócok a víz tetejére, de kell a 10 perc, különben belül nem főnek át. Friss petrezselyemmel megszórva, forrón tálaljuk a levest.

Kapros tiroli gombócleves
Kapros tiroli gombócleves

Apukám nagy kedvence a mágnás-diós palacsinta, amiről sokszor mesélte, hogy kiskorában gyakran sütött ilyet a nagymamája. Azt mondjuk hozzátette, hogy akkoriban nem volt ennyire gazdag ez az étel, azt azóta sem tudom, hogy értette. Talán nem tejszínnel készítették? Vagy kevesebb tojás volt benne? Nem tudom, hisz a déd- és nagyszüleim már nem élnek, így a titok örök homályba veszett.
Egyszer állítólag apukám (amikor kisgyerek volt) beszaladt a konyhába egy bottal, és család meglepett női tagjainak szeme láttára egy pillanat alatt felszúrta a palacsintákat a botra, majd elszaladt a zsákmányával. :-))))

Mágnás-diós palacsinta

Hozzávalók a palacsintához: 25 dkg liszt, 30 dkg vaj, 30 dkg porcukor, 10 tojás, 1 evőkanál reszelt citromhéj, 7 dl tejszín
A szóráshoz: barack lekvár, 30 dkg darált dió, 20 dkg porcukor, 15 mazsola, 1 dl rum, 1 csomag vaníliás pudingpor, 5 dl tej
Elkészítés:
0.) A 10 tojást ketté választjuk: 5 ferérje egy tálba, 5 fehérje egy másik tálba, és 10 sárgája a 3. tálba.
1.) A vajat összekeverjük a tojássárgákkal, porcukorral, reszelt citromhéjjal, majd beleforgatjuk a lisztet, tejszínt, és végül 5 tojás keményre vert habját. (A másik 5 tojás habját félre tesszük díszítésnek.) Vajjal kikent palacsintasütőben sütni kezdjük a palacsintákat - csak az egyik oldalukat sütjük meg, és egy sütőtálra csúsztatjuk a kész palacsintákat. (úgy, hogy a nyers felük legyen felfelé.)
2.) Minden palacsintára barack lekvárt kenünk, majd megszórjuk rumba áztatott, forrázott mazsolával és cukros dióval, erre jön majd a következő palacsinta, egészen addig, amíg mind elfogy.
3.) Felverjük a maradék 5 tojás habját, és nyomózsákkal vagy kanállal a palacsinta-torta tetejére kanalazzuk. (Utóbbi szerintem sokkal egyszerűbb, és kevesebbet kell mosogatni. :-)))
4.) Előmelegített sütőben, kb. 180 fokon addig sütjük a tortát, míg a teteje szépen megpirul. Megbarnul. Kb. 15 perc.
5.) Végül elkészítjük a pudingot (egy picit több tejet kell hozzá adni, és akkor krémesebb állagú lesz), és forrón, a palacsintával együtt tálaljuk.

Mágnás diós palacsinta - sütés előtt
Mágnás diós palacsinta - sütés előtt


... és sütés után
... és sütés után


Felszeletelve :-) A tetején eperlekvár van, mert elfogyott a barack.
Felszeletelve :-) A tetején eperlekvár van, mert elfogyott a barack.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.