Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Hétvégén a jó időre való tekintettel tavaszi kirándulást tettünk a szentendrei Skanzenbe. Mint megtudtuk, jókor mentünk, ugyanis a hatalmas szabadtéri falumúzeum április elsején nyílt meg, a hónapokig tartó felújítás után.

Utoljára gyerekkoromban jártam a Skanzenben, de akkor egészen másképp nézett ki, mint most. Nem is volt parkoló, apukám a trabantunkkal a mezőn állt meg. :-) Most modern főbejárat, kisvonat, EU játszótér és rengeteg tájegység élethűen berendezett épületei várják az ide látogatókat. Több órás sétát tettünk a virágzó fák és a fehérre meszelt paraszt házacskák között, és elbeszélgettünk a házak előtt ülő nénikékkel, nagyon érdekes dolgokat meséltek.

A malom a 60-as évek végéig működött
A malom a 60-as évek végéig működött

Mindannyiunknak nagyon tetszett a malom, ami ma is működne, ha megjavítanák, és kapaszkodjatok meg, egy nap alatt 15000 kg búzát képes megőrölni... a molnárlegények pedig bizonyára mindig is szép, izmos legények lehettek, mert egy búzával töltött zsák 35 kg-t nyom, és ezeket bizony egyesével, kötéllel kellett régen felhúzni a malomba.

Kis kápolna - Dorka kedvence
Kis kápolna - Dorka kedvence

Ebbe a kis kápolnába kétszer is be kellett mennünk, annyira tetszett Dorkának. Valóban, nagyon szép volt kívül-belül. Nem vagyok benne biztos, de azt hiszem, Szent Anna kápolna volt a neve, és régen, a kolera áldozatainak tiszteletére építették.

Utcakép
Utcakép

Bár reggel kicsit borús és esős volt az idő, míg e bájos kis utcákban sétáltunk, kisütött a nap, és egyszeriben 20 fokos meleg lett. Kevesen voltak, tisztaság és rendezettség fogadott minket, sok helyen árultak élelmiszert, vizet, és rengeteg mosdó volt (ami egy ilyen hatalmas parkban nagy családosoknak előny :-)).

A kemencében illatos mézeskalácsok sülnek
A kemencében illatos mézeskalácsok sülnek


Amilyen gusztusos, olyan finom is...:-)
Amilyen gusztusos, olyan finom is...:-)

Az egyik házban mézeskalácsot sütöttek, megkóstoltuk, igazán mennyei volt. Itt kell megemlítenem a bejáratnál található Fogadót, ahol eszméletlen finom, magyaros ételeket lehet enni. Olyan finomakat, hogy bátran kijelenthetem, hogy az elmúlt 10 év legjobb fogásait itt ettük. Önkiszolgálós, tálcás rendszer van, de így mindenki láthatja, mire van gusztusa. A kínálat nem túlontúl bő, de annál frissebb és ízletesebb. Nem fotóztuk le, mert túlságosan lefoglalt az előttünk gőzölgő étel. De ízelítőül elmesélem, mit ettünk: Dorka és Ká grillezett pulykamellett zöldséges rizzsel, én szezámmagos csirkemellet ugyanazzal a körettel, apukámék pörköltet nokedlivel, Éva talán barackos húst (?) grillezett burgonyával, és a szüleink ettek levest is, tyúkhúslevest és babgulyást. Az ételeket mázas cseréptányérokban kínálják, írtó gusztusos, népies, szuper - igazán érdemes kipróbálni!

Hálószoba belső - szerintem ez volt a legszebb
Hálószoba belső - szerintem ez volt a legszebb


Dorkának nagyon tetszett a hintaló
Dorkának nagyon tetszett a hintaló

A házacskák nagyon szépek, takarosak. Érdekes viszont, hogy minden ágy olyan pici, hogy egyikünk sem fért volna el benne. Ezek max. 155-160 centi magas emberekre készülhettek, akárcsak az ajtók. Az ablakokon súlyos, de ragyogó fehér hímzett terítők, a szobákban, hűvös, nehéz fa bútorok. Igazán lenyűgöző látvány, és meseszépek a falakat díszítő kerámiák.

Azt mondták kórusban, hogy Beeeeeeeeeeeeeeeeee :-)))
Azt mondták kórusban, hogy Beeeeeeeeeeeeeeeeee :-)))

Oh, és majd elfelejtettem: egy csomó háztáji állatot lehet megnézni, Dorka le volt nyűgözve tőlük: racka juhokat, mangalicákat, szürke marhákat, kecskéket, lovakat, csirkéket. Hogy-hogynem itt volt a legtöbb kisgyerek, az állatok körül. :-)

Szóval, összességében mindenkinek ajánlom az új Skanzen megtekintését, különösen szép időben. Friss levegő, több órás szabadtéri séta, meseszép falusi házak, mézeskalács vásár, kemencében sült finomságok, magyaros ételek, házi állatok serege, malom, kisvasút, játszótér várja az ide érkezőket. Piknikezni is lehet, egy csomó erre alkalmas hely, padok, asztalkák is vannak, mindenre gondoltak a szervezők. :-)

-------------------------------------------------------------------------------------

A brokkolis kenyér pedig forradalmian új recept, ezúttal egy teljesen új könyvből, amit potom 399 forintért vettem. A címe: Ínyenc fogások az őrület szélén álló anyukáknak. Amúgy egyáltalán nem állok az őrület szélén, de úgy reklámozták a könyvet, hogy olyan receptekkel van tele, amit minden gyerek garantáltan meg fog enni. Ez melyik anyukát ne érdekelne??? :-)
A recept rém egyszerű, percek alatt elkészíthető, amolyan SOS recept, és ahogy az alábbiakban látni fogjátok, nagyon dekoratív, és borzasztó finom.

Brokkolis kenyér

Hozzávalók: 45 dkg (fagyasztott) brokkoli, 3 tojás, 16 dkg liszt, 3 evőkanál olíva olaj, 1 pohár tej, 1-2 csipet só, 1 csipet szerecsendió, 1 kávéskanál sütőpor, 10 dkg reszelt olasz kemény sajt
Elkészítés:
0.) 200 fokra előmelegítjük a sütőt.
1.) A brokkolit 2 percig gyöngyöző forró, sós vízben főzzük, majd szűrőkanálba tesszük, és teljesen lecsepegtetjük róla a vizet.
2.) A többi hozzávalót konyhai robotgéppel simára keverjük.
3.) Kikenünk zsírral (vagy sütőpapírral kibélelünk) egy kenyérsütő formát (hosszúkás, téglalap alakút), és beleöntjük a masszánk felét. Szép sorban rápakoljuk a brokkoli rózsákat, majd beterítjük az egészet a massza másik felével. Betoljuk a sütőbe a tésztát és 1 óra alatt készre sütjük.
Ha kész, kiborítjuk a formából, hagyjuk kihűlni, és utána felszeletelve tálaljuk.

A brokkolit szépen elrendezzük a tésztán
A brokkolit szépen elrendezzük a tésztán


A maradék tésztát elsimítjuk a brokkoli tetején
A maradék tésztát elsimítjuk a brokkoli tetején


Megsülve, formában
Megsülve, formában


Felszeletelve, díszítve
Felszeletelve, díszítve


Közelről :-)
Közelről :-)

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.