Utoljára gyerekkoromban jártam a Skanzenben, de akkor egészen másképp nézett ki, mint most. Nem is volt parkoló, apukám a trabantunkkal a mezőn állt meg. :-) Most modern főbejárat, kisvonat, EU játszótér és rengeteg tájegység élethűen berendezett épületei várják az ide látogatókat. Több órás sétát tettünk a virágzó fák és a fehérre meszelt paraszt házacskák között, és elbeszélgettünk a házak előtt ülő nénikékkel, nagyon érdekes dolgokat meséltek.
Mindannyiunknak nagyon tetszett a malom, ami ma is működne, ha megjavítanák, és kapaszkodjatok meg, egy nap alatt 15000 kg búzát képes megőrölni... a molnárlegények pedig bizonyára mindig is szép, izmos legények lehettek, mert egy búzával töltött zsák 35 kg-t nyom, és ezeket bizony egyesével, kötéllel kellett régen felhúzni a malomba.
Ebbe a kis kápolnába kétszer is be kellett mennünk, annyira tetszett Dorkának. Valóban, nagyon szép volt kívül-belül. Nem vagyok benne biztos, de azt hiszem, Szent Anna kápolna volt a neve, és régen, a kolera áldozatainak tiszteletére építették.
Bár reggel kicsit borús és esős volt az idő, míg e bájos kis utcákban sétáltunk, kisütött a nap, és egyszeriben 20 fokos meleg lett. Kevesen voltak, tisztaság és rendezettség fogadott minket, sok helyen árultak élelmiszert, vizet, és rengeteg mosdó volt (ami egy ilyen hatalmas parkban nagy családosoknak előny :-)).
Az egyik házban mézeskalácsot sütöttek, megkóstoltuk, igazán mennyei volt. Itt kell megemlítenem a bejáratnál található Fogadót, ahol eszméletlen finom, magyaros ételeket lehet enni. Olyan finomakat, hogy bátran kijelenthetem, hogy az elmúlt 10 év legjobb fogásait itt ettük. Önkiszolgálós, tálcás rendszer van, de így mindenki láthatja, mire van gusztusa. A kínálat nem túlontúl bő, de annál frissebb és ízletesebb. Nem fotóztuk le, mert túlságosan lefoglalt az előttünk gőzölgő étel. De ízelítőül elmesélem, mit ettünk: Dorka és Ká grillezett pulykamellett zöldséges rizzsel, én szezámmagos csirkemellet ugyanazzal a körettel, apukámék pörköltet nokedlivel, Éva talán barackos húst (?) grillezett burgonyával, és a szüleink ettek levest is, tyúkhúslevest és babgulyást. Az ételeket mázas cseréptányérokban kínálják, írtó gusztusos, népies, szuper - igazán érdemes kipróbálni!
A házacskák nagyon szépek, takarosak. Érdekes viszont, hogy minden ágy olyan pici, hogy egyikünk sem fért volna el benne. Ezek max. 155-160 centi magas emberekre készülhettek, akárcsak az ajtók. Az ablakokon súlyos, de ragyogó fehér hímzett terítők, a szobákban, hűvös, nehéz fa bútorok. Igazán lenyűgöző látvány, és meseszépek a falakat díszítő kerámiák.
Oh, és majd elfelejtettem: egy csomó háztáji állatot lehet megnézni, Dorka le volt nyűgözve tőlük: racka juhokat, mangalicákat, szürke marhákat, kecskéket, lovakat, csirkéket. Hogy-hogynem itt volt a legtöbb kisgyerek, az állatok körül. :-)
Szóval, összességében mindenkinek ajánlom az új Skanzen megtekintését, különösen szép időben. Friss levegő, több órás szabadtéri séta, meseszép falusi házak, mézeskalács vásár, kemencében sült finomságok, magyaros ételek, házi állatok serege, malom, kisvasút, játszótér várja az ide érkezőket. Piknikezni is lehet, egy csomó erre alkalmas hely, padok, asztalkák is vannak, mindenre gondoltak a szervezők. :-)
-------------------------------------------------------------------------------------
A brokkolis kenyér pedig forradalmian új recept, ezúttal egy teljesen új könyvből, amit potom 399 forintért vettem. A címe: Ínyenc fogások az őrület szélén álló anyukáknak. Amúgy egyáltalán nem állok az őrület szélén, de úgy reklámozták a könyvet, hogy olyan receptekkel van tele, amit minden gyerek garantáltan meg fog enni. Ez melyik anyukát ne érdekelne??? :-)
A recept rém egyszerű, percek alatt elkészíthető, amolyan SOS recept, és ahogy az alábbiakban látni fogjátok, nagyon dekoratív, és borzasztó finom.
Hozzávalók: 45 dkg (fagyasztott) brokkoli, 3 tojás, 16 dkg liszt, 3 evőkanál olíva olaj, 1 pohár tej, 1-2 csipet só, 1 csipet szerecsendió, 1 kávéskanál sütőpor, 10 dkg reszelt olasz kemény sajt
Elkészítés:
0.) 200 fokra előmelegítjük a sütőt.
1.) A brokkolit 2 percig gyöngyöző forró, sós vízben főzzük, majd szűrőkanálba tesszük, és teljesen lecsepegtetjük róla a vizet.
2.) A többi hozzávalót konyhai robotgéppel simára keverjük.
3.) Kikenünk zsírral (vagy sütőpapírral kibélelünk) egy kenyérsütő formát (hosszúkás, téglalap alakút), és beleöntjük a masszánk felét. Szép sorban rápakoljuk a brokkoli rózsákat, majd beterítjük az egészet a massza másik felével. Betoljuk a sütőbe a tésztát és 1 óra alatt készre sütjük.
Ha kész, kiborítjuk a formából, hagyjuk kihűlni, és utána felszeletelve tálaljuk.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.