Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Új kedvencre tettem szert az angol Paul Bettany személyében, aki bár brilliáns alakítást nyújtott korábban többek között a Lovagregényben, az Egy csodálatos elmében, és a Da-Vinci kódban, nekem mégis most, akciósztárként tetszett a legjobban.

Noha elkötelezett vámpír-rajongó vagyok, a minap mégis olyan filmet láttam, amelyben rögtön az első perceket követően az ellentáborhoz csatlakoztam... a pálfordulóért valójában Paul Bettany a "felelős", aki elképesztően tehetséges, karizmatikus, nagyon szerethető színész, ráadásul borzasztóan jól áll neki ez a karakter, a kőkemény stílus és a gyors tempó. (Csak így tovább, Paul, remélem, maradsz az akció-vonalon...! :-)))

Pap - az Egyház kőkemény, misztikus erejű harcosa
Pap - az Egyház kőkemény, misztikus erejű harcosa

Ő játsza a Papot, aki az új világban - társaival együtt amolyan misztikus erővel és tudással felruházott "katona", akit az Egyház képezett ki, hogy megvédje a Várost és az embereket. A Papok szikla szilárdak, kemények, brutálisak és legyőzhetetlenek - legendákat zengnek róluk, és bár az Új Világban nem sok hasznukat veszi a társadalom, a nevük mindenkiben rettegést kelt.

Alkonyodik...
Alkonyodik...

A rendező borús jötvőt fest elénk: a vámpírok és emberek között dúló háborúknak köszönhetően kietlen a világ: a vérszívókat a Papok kiírtották ugyan, és az utolsó "példányokat" bebörtönözve őrzik, az emberiség szinte kihalt: a túlélők magas falakkal védett, sötét városokban élnek. Az Egyház a legfelsőbb szerv, aki mindent kézben tart. Mindenkit ellenőriznek, virtuális és egyben kötelező gyónás-kötelezettsége van minden embernek, akár tetszik, akár nem...
... ekkor azonban a városon kívül, valahol, a senkiföldjén, hirtelen vámpír-támadás történik, s az elrabolt áldozatok között szerepel főhősünk unokahúga, Lucy is...

A pap - háború a vámpírok ellen
A pap - háború a vámpírok ellen

"Aki az Egyház ellen vét, az Isten ellen vét" - harsogják az utcai hangszórók, és a Pap tudja, hogy kérésével, miszerint ismét harcba szállna az unokahúga megmentése érdekében, az Egyházhoz kell fordulnia. Meg is teszi, ám az Egyház közel sem olyan lojális a legjobb emberével szemben, mint kellene, ezért a Pap szembefordul az Egyházzal, és a vámpír-horda után ered, hogy megmentse, vagy - ha már megfertőzték -, megölje Lucy-t...

A pap - háború a vámpírok ellen
A pap - háború a vámpírok ellen

A film borzasztó pörgős, és tele van nem várt fordulatokkal. Kicsit mátrixos, van benne egy kis Csillagok háborúja, de összességében egyedi, és nagyon jó. Külön érdekesség, hogy a seriff szerepét a Twilight saga első részéből megismert "gonosz vámpír", James, alias Cam Gigandet játssza. Bár ezúttal a vámpírok kifejezetten visszataszítóak, az egész mozi szuper - és aki eddig nem ismerte, garantáltan megjegyzi Paul Bettany nevét, aki nem véletlenül nyerte már el korábban is a "Legjobb angol színész" díjat...

---------------------------------------------------------------------------------

Bár a héten elég sokat moziztam, azért főztem is, igaz, ezúttal nem befőtteket, no és vendégségben is voltunk, onnan is hoztam néhány "gyöngyszemet". Esmének hála egyébként a befőzés a jövő héten, vagy utána folytatódik, csak ezt a hetet lógtam el. :-)))
No és hideg is volt, nem igaz? Még az uborkáimat is be kellett menekítenem a teraszról, nehogy valami bajuk legyen...

És most jöjjenek az új receptek. Évánál jártunk a hétvégén, és nála sikerült megkóstolnom a világ legjobb sárgadinnye levesét. Komolyan, ilyen finomat még nem ettem, noha magam is remek gyümölcsleveseket tudok készíteni. Javaslom mindenkinek, ezt érdemes kipróbálni!

Hideg sárgadinnye krémleves

Hozzávalók: 2 db sárgadinnye, 1 db vanília puding, 1 liter tej, 2 dl teszín, 4 dl narancslé, 3 ek cukor, 1/4 tasak mandula forgács, kevés őrölt gyömbér, só
Elkésztés:
1.) A dinnyéket félbe vágjuk, a magokat eltávolítjuk, majd karalábé vájóval kis gömböket vágunk ki belőle és félretesszük.
2.) Elkészítjük a pudingot és lehűtjük. Ha kihűlt, akkor a maradék dinnyét, tejet, tejszínt és narancslevet összeturmixoljuk a kihűlt pudinggal.
3.) Nagyobb tálba tesszük a dinnye gömböket és ráöntjük a turmixot. Tálalásnál pirított mandula forgáccsal díszítjük.

Hideg sárgadinnye krémleves
Hideg sárgadinnye krémleves


Pirított mandulával - édes, pikáns, különleges
Pirított mandulával - édes, pikáns, különleges
Cukkinis töltött pulyka

Hozzávalók: 1,5 kg pulykamell filé, 2 db zsenge cukkini, 1 csokor újhagyma, 2 db piros california paprika, 2 gerezd fokhagyma, 15 dkg trappista sajt, 4 levél bazsalikom, só, bors, kakukkfű
Elkészítés:
1.) A húst úgy vágjuk fel, hogy göngyöli tudjuk.
2.) Az újhagymát kevés olajon megdinszteljük, majd rászórjuk a kb 1/2 cm széles csíkokra vágott paprikát, legvégén a héjas, felszeletelt cukkinit, és félpuhára pároljuk.
3.) A húst megszórjuk kevés borssal, majd a sajtot kisebb szeletekben rátesszük. Erre kanalazzuk a zöldségeket, végül befedjük a másik szelet hússal, meghintjük kakukkfűvel és 200 fokra előmelegített sütőben alufólia alatt megpároluk.
4.) A fólia eltávolítása után a húst megpirítjuk, zsírjára sütjük. Petrezselymes héjában főtt, majd megpirított burgonyával tálaljuk.

Cukkinis pulyka burgonyával
Cukkinis pulyka burgonyával


... és friss salátával
... és friss salátával

A sajtos stangli visszatérő vendég, mivel Dorka nagy kedvence, így Ényó (a Pici így hívja Éva mamát) rendszeresen megsüti a legkisebb kosztosnak, aki boldogan majszolja az aranyszínű, ropogós sajtos rudakat. Azt hiszem, Ényó most különösen az unokája kedvébe szeretett volna járni, mivel a héten meglátogattuk a munkahelyén, és a kis Dorka (bár korábban is sokszor mondtuk neki) egészen megdöbbent azon, hogy Ényó egy doktornéni... még otthon is azon dohogott, hogy mi lett az ő nagymamájával, miért "változott" doktornénivé az Ényó? Miért van fehérben, és mit csinál a rendelőben? Mi jól mulattunk, Ényó kevésbé, Dorka pedig azt mondta, Ényó változzon vissza, inkább ne legyen doktornéni, hanem inkább legyen egy bogárka :-)))) ... hiába, gyerekszemmel a doktornénik általában egyet jelentenek a kötelező szurikkal vagy a betegségek alatti nyűgösséggel és a kanalas orvosságokkal...:-))))

Sajtos stangli

Hozzávalók: 26 dkg sajt, só, 30 dkg hideg, lereszelt margarin, 42 dkg liszt, 4 dl tejföl, 1 tojás a kenéshez, sajt és köménymag a szóráshoz
Elkészítés:
1.) A hozzávalókat összegyúrjuk, 1 centi vastagra nyújtjuk, tojással megkenjük, sajttal megszórjuk, derelyevágóval felszabdaljuk, mad tepsiben, papírra téve, 200 fokon, 20 perc alatt készre sütjük.

Stangli, a kedvenc
Stangli, a kedvenc

A hűvös idő, és a sok hideg eső arra késztetett, hogy valami jó, meleg, kicsit erős levest főzzek, amit több napig lehet enni - lévén, hogy a jövő hét közepéig ilyen cudar zivatarokat jósolnak...

Palóc gulyás

Hozzávalók: 1 kg sertés hús, 6 vöröshagyma, 5 burgonya, 50 dkg zöld bab, 5 dl tejföl, 1-2 csokor kapor, só, frissen őrölt bors, pirospaprika
Elkészítés:
1.) A hagymát felkockázzuk, kevés olajon üvegesre pirítjuk, majd rátesszük a kockára vágott húst, fehéredésig pirítjuk, sózzuk, borsozzuk, paprikázzuk, majd felöntjük vízzel, és kuktában puhára főzzük.
2.) Ha kész a hús, mellé tesszük (fedő nélkül), a felkockázott burgonyát és a zöldbabot, majd az egészet puhára főzzük. Végül megszórjuk friss kaporral, és belehabarunk 1 nagy pohár tejfölt. (Én mindig először egy kis bögrében kavarom össze a tejfölt 2 merőkanál levessel, és csak eztán öntöm a nagy fazékba, így nem ugrik össze.) Azonnal tálaljuk, gyerekeknek kenyeret adhatunk hozzá, szeretnek tunkolni...:-))

Palóc gulyás
Palóc gulyás

A kacsasült Ká kedvence, de almásan még sosem sütöttem meg, én ugyanis nem szeretem gyümölcsös-húsos ételeket (pl. a hawai pizzát sem tudom megenni). Ma azonban rehabilitáltam az almás kacsát, mert nekem is nagyon ízlett, nem is gondoltam, hogy ez ilyen finom lehet? :-)

Kacsasült fahéjas almával (3 főre)

Hozzávalók: 3 kacsacomb, 6 alma, 1 hagyma, 1 narancs, só, szárnyas fűszer (bio), fahéj
Elkészítés:
1.) A kacsacombokat megmossuk, besózzuk, bedörzsöljük szárnyas fűszerrel, és egy jénaiba tesszük.
2.) Az almákat, narancsot, és a megtisztított hagymát gerezdekre vágjuk, és a húsra pakoljuk, majd az egészet megszórjuk fahéjjal. Lezárjuk a jénait (vagy ezüstpapírral lefedjük), majd 190 fokon 2,5-3 órán át sütjük. Az első és második óra után alaposan összekeverjük a hozzávalókat, hogy a húsok mindenhol süljenek, és a közben keletkezett pecsenyelé mindenhova elérjen. Az utolsó 10 percben 200 fokon grillezzük a kinyitott tálat, hogy a kacsacombok ne csak puhák, de ropogósak és pirosak is legyenek. Ha kész, a kacsazsírt egy csuporba öntjük, remek lesz majd pirítósra, rántottához, sütéshez-főzéshez. Köretet nem készítettem, mert a sült almákkal tökéletes a hús.

Kacsasült fahéjas almával
Kacsasült fahéjas almával


... tányéron a kacsasült :-)
... tányéron a kacsasült :-)

Végül jöjjön egy régi klasszikus, amit - szégyen vagy sem, mi minden héten eszünk: a tökfőzelék. :-) Szerintem ez az, amit nem lehet megunni, nem a Pécsi kesztyű...:DDD
Gyorsan elkészül, olcsó, friss, és nagyon finom. Ráadásul vettem 4 új fazekat, a fedelükön van egy pici lyuk, a gőzöknek, ezekben még jobban szeretek főzelékeket főzni, mert látom mindig, hogy mi történik odabent. :-)

Zsenge tökfőzelék

Hozzávalók: 1 nagyobb tök, 1 csokor kapor, pirospaprika, só, 1 doboz tejföl, 2 evőkanál liszt
Elkészítés:
1.) A tököt megtisztítjuk, legyaluljuk (vagy eleve gyalultat veszünk :-)), és picit megsózzuk, majd lábasba téve fedő alatt puhára pároljuk. Hozzáadjuk az apróra vágott kaprot.
2.) Behabarjuk liszttel összekevert tejföllel és pirospaprikával, megrottyantjuk, és azonnal tálaljuk.

Zsenge tök, friss kaporral
Zsenge tök, friss kaporral


Lyukas fedő alatt :-)
Lyukas fedő alatt :-)


Már egészen puha...
Már egészen puha...


A habarék
A habarék


Tökfőzelék fasírttal
Tökfőzelék fasírttal
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.