A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Minestrone recept
Minestrone
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Mákos guba  recept
Mákos guba
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Hosszú hónapokig tartó készülődés után megjelent Rácz-Gyuricza Dóra 200 fokon. Titkos és receptek, amikkel megfőztem a séfet című könyve. A beszélgetéssel egybekötött könyvbemutatón Dóri örömmel mesélt az elkészült műről, és egy-két kulisszatitkot is elárult első receptgyűjteményéről.

A 200 fokon. Titkok és receptek, amikkel megfőztem a séfet sokkal több, mint egy szokásos szakácskönyv. A hat fejezetre osztott, 60 + 5 receptet tartalmazó kötetben Dóra személyes történeteket és emlékezetes pillanatokat is felelevenít; elmeséli, milyen fogásokkal veszi le a lábáról férjét, mivel táplálja kislányukat, mi kerül az asztalra az ünnepekkor – egyszóval betekintést enged a konyhájába, a család mindennapjaiba. Ugyanakkor a könyv összeállításakor az is fontos szempont volt, hogy a receptek birtokában minden 21. századi nőnek, anyának könnyebb dolga legyen a konyhában. Ezért a jól bevált, pörgős hétköznapi receptek mellett Dóra szuper praktikákkal is ellátja az olvasókat, többek között olyanokkal, amiket férjétől lesett el. 

Megjelent Rácz-Gyuricza Dóra első szakácskönyve, amiről nagy örömmel és büszkeséggel mesélt a könyvbemutatón 
/Fotó: Szollár Zsófi, Index

Honnan jött az ötlet a könyvíráshoz?

Az közösségimédia-oldalain Dóri gyakran és szívesen osztja meg a legtutibb receptjeit, például férje, Rácz Jenő egyik kedvenc sütijét. Láthattuk már kislányával közösen készíteni csokitortát, de a spárgás quiche-receptje is legalább olyan isteni, mint a diéta végét jelentő villámgyors pisztáciás cannolója. Nem kérdés tehát, hogy imád sütni-főzni, vagy ahogy ő fogalmaz: 

A főzés az én szeretetnyelvem, életem egyik fő mozgatórugója.

A könyv létrejöttének történetéről Dóri elárulta, hogy eredetileg férjét, Rácz Jenőt kereste meg az Inda Press Kiadó, azzal az ötlettel, hogy a séf állítson össze egy receptgyűjteményt. Jenő azonban nemet mondott az ajánlatra, mivel sem ideje, sem energiája nem lett volna erre a projektre. De egyetlen pillanatig sem kellett gondolkodnia, kit ajánljon maga helyet. Dóri sem habozott sokat, izgatottan, örömmel vágott bele a munkába. Hogy mennyire jól tette, azt a könyv mellett az is bizonyítja, hogy a családtagok és a barátaik is teljesen természetesnek vették az ötletet, reakciójukat a „Hát persze, hogy receptkönyvet írsz!” felkiáltással lehetne egy mondatban összefoglalni. 

Mitől lett igazán különleges a szakácskönyv? 

A gasztrokönyvek piaca igencsak telített, nehéz újat mutatni. Dórinak mégis sikerült: összegyűjtött receptjei nemcsak bárki által elkészíthetőek – hiszen az alapanyagok minden szupermarketben beszerezhetőek –, hanem szinte mindegyikhez fűződik egy-egy személyes gondolat vagy történet. Minden egyes fejezet lapjairól visszaköszön Dóri hitvallása az ételekről, vagyis hogy számára tényleg az a legnagyobb öröm, hogy megetetheti a szeretteit. Emellett szilárd meggyőződése, hogy igaz a mondás, az vagy, amit megeszel. Ennek megfelelően nemcsak diétás receptjei, hanem a könyvbe bekerült összes fogás ízletes és tápláló.

A könyv címe, a 200 fokon utal egyrészt Dóri brazil gyökereire, tűzről pattant egyéniségére, másrészt Jenővel közös életükre, ahogy ő fogalmazott: „Mi valahogyan mindig picit magasabb lángon élünk. Azt már kezdő háziasszonyként is hamar elsajátítja az ember, hogy 180 fokon a legtöbb dolog megsül, de a nagyobb rutinnal és szélesebb gasztronómiai ismeretekkel rendelkezők tudják, hogy érdemes kísérletezni a hőfokok növelésével.”

A kötet hat fejezetre tagolódik. A Dóri számára legkedvesebb receptekkel indul, amiket bármikor szívesen elkészít, vagy ahogy ő maga írja, ezek az ő jolly jokerei. A jól bevált fogásokat férje kedvencei követik. Ezután egy rövid, öt ételt tartalmazó fejezetbe Rácz Jenő receptjei is bekerültek, azok, amiket ő szokott elkészíteni a családnak. Különleges része a könyvnek, hiszen ezek a receptek valószínűleg sosem kerültek volna be egy Rácz Jenő-szakácskönyvbe. A fine dining bámulatos és exkluzív világától ugyanis némiképp távol állnak: gulyásleves és bolognai, valamint klasszikus tejberizs került például a gyűjteménybe. Ezek után gyors és praktikus ételek következnek, külön fejezetben, bár a könyv egészére is jellemző, hogy a fogások akár B tervként is elkészülhetnek. Ide került például az az egyszerű csokis sütemény, amit Dóri az édesanyjától tanult, és aminek mindig mindenki elkéri a receptjét. Tíz fogást gyűjtött össze a kicsiknek, és tízet a diétázóknak. Végül ünnepi receptekkel zárul a könyv, ahova a legtöbb brazil fogás került, Dóri el is árulta nekünk, hogy miért – de erről később. 

Receptek a legkisebbeknek

Dóri egy külön fejezetet szentelt azoknak a recepteknek a bemutatására, amelyeket kislánya, Kamilla a legjobban szeret. Mint az egész könyvvel, úgy ezzel a tíz receptet tartalmazó résszel is azokat a nőket és édesanyákat szeretné segíteni, akik időhatékony megoldásokat keresnek, és nem ragadnának le a szokásosan sült krumplit, rántott csirkefalatokat tartalmazó gyerekmenünél. 

Dóri mesélt arról is, hogy kislánya érkezése hogyan változtatta meg a mindennapjait, így a főzési szokásait is. Az első években például só- és cukormentesen főzött Kamillának, pontosabban próbálta megtalálni ezeknek az ízesítőknek a legjobb természetes alternatíváit. Mint mondta, fontos volt számára, hogy már gyermekként jó táplálkozási mintákat ismertessen meg és adjon át kislányának. Ezért a nehezebb utat választotta, vagyis a hosszas kísérletezést az alapanyagokkal, ízekkel és textúrákkal, hogy megtalálja, mik azok az egészséges és tápláló fogások, amiket a kislánya is megszeret. Ettől függetlenül persze Kamilla is szereti az anyukája édességeit, de ugyanolyan szívesen nyúl egy almáért vagy épp a zöldségekért. A rengeteg türelmet igénylő folyamat eredménye lett az a tíz recept, ami a könyvbe bekerült. Dóri egy kulisszatitkot is elárult nekünk: az ebben a fejezetben található fotókon Kamilla rajzai láthatók. 

A könyvben szereplő fotók is megmutatják, hogy Jenővel közös szenvedélyük a gasztronómia 
/Fotó: Zele Timi, Inda Press Kiadó

Ünnepi fogások Brazíliából 

Idén az ünnepekkor Dóriék elutaznak, de előtte és utána is összegyűlik a család. Ilyenkor az az ajándék, hogy együtt töltik az időt az asztalnál, és mennyei finomságokat készítenek. Dóri például elárulta, hogy férje mindig előrukkol valamilyen különlegességgel, ő azzal ajándékozza meg a családot, hogy elkészít egy finomságot, gyakran az étterme étlapjáról. De nem csak a karácsonyt vagy a születésnapokat ünneplik meg. Ugyanolyan nagy bulival üdvözlik a legkisebb sikereket is, sőt, a hétköznapokból is ünnepet varázsol, ha Dóri a klasszikus brazil nemzeti fogást, feijodát készít. Ez egy fekete babos-húsos ragu, amiből képtelenség kis adagot főzni, ezért ha ilyen készül Dóriéknál, biztos, hogy az egész család átmegy hozzájuk falatozni. A babnak egyébként is különleges jelentése van számukra, amiről részletesen mesél ebben a fejezetben. 

Az ünnepi fogásokat egybegyűjtő részben találjuk a legtöbb brazil ételt, aminek megvan az oka. Dóri elárulta, hogy mint mindenki, az ünnepekkor ő is szeret „visszanyúlni a gyökerekhez”, ami számára a brazil ételeket jelenti, és azt, ahogyan gyerekként megélte a közös készülődés örömét. Míg mi legtöbben évről évre ugyanazokat a jól bevált ünnepi recepteket készítjük, Dóriéknál az a szokás, hogy 

az ünnepi menü annak a szellemében készül, ami éppen boldoggá teszi őket.

Ez a kísérletező kedv bár nincs meg mindenkiben, Dóri arra bátorít, hogy merjünk új dolgokat kipróbálni, és igen, akár új ünnepi hagyományokat teremteni. Az általa bemutatott brazil ételek kipróbálása remek első lépés lehet e szemlélet elsajátítása felé. 

Dóri kedvence: a cukros fonott kalács

Nemcsak Jenő és Kamilla kedvencei kerültek bele a könyvbe, hanem Dóri egyik legkedvesebb receptje is, ami akár ünnepi alkalmakon is megállja a helyét, pedig gyors és egyszerű édesség. A cukros fonott kalács receptje családi örökség, az elkészítését pedig édesanyjától tanulta. Dóri elmesélte, hogy ez volt az első étel, amit az apósának készített, és a férjét is ezzel vette le a lábáról. 

A kalács hozzávalói: 

  • 300 g liszt
  • 50 ml olaj
  • 1 db tojássárgája
  • 25 g élesztő
  • 180 ml langyos tej
  • 2 ek. kristálycukor
  • 1 tk. só

A töltelékhez: 

  • vajas ízű margarin
  • kristálycukor

A tészta lekenéséhez: 

  • 1 db tojás

A kalács elkészítésének módját és a hozzá kapcsolódó történetet elolvashatjátok Dóri 200 fokon. Titkok és receptek, amikkel megfőztem a séfet című könyvében, ami már kapható a könyvesboltokban

Inspiráló sikertörténet

Gyuricza Dóra, a hatalmas népszerűségnek örvendő gasztroinfluenszer 2019-ben a Konyhafőnökben főzött hétről hétre, képernyő elé tapasztva az új receptek iránt érdeklődő televíziónézőket. Ennek a műsornak köszönhető, hogy megismerkedett az egyik leghíresebb magyar gasztroítésszel, Rácz Jenővel, akivel 2021 óta férj és feleségként élnek, immáron közös gyermekkel kiegészülve. Nem titkolja, hogy mindennapi életük és egyben kapcsolatuk egyik fontos bázisa az ételek szeretete, amivel az érzéseiket is ki tudják fejezni. 

Családanyaként napi háromszor süt-főz, miközben munkáját is ellátja. Családja és ő maga is Brazíliából származik, a kéthoniság a receptjeiben is visszaköszön. Ezekre figyelt fel a Michelin-csillagos séf, aki később arra bíztatta Dórit, hogy ötleteit ossza meg az emberekkel is: „Annyi jó recepted van, jól állna neked, csináld!” – mondogatta.

Első könyve hetekig az előrendelési toplista élvonalában szerepelt, napokig az első helyen – ennyire várta a nagyközönség a 200 fokon című receptgyűjteményt.

(Kiemelt kép forrása: Szollár Zsófi, Index)

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.