Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Puncstorta  recept
Puncstorta
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Azt mondják, minden babát váró családra előbb-utóbb rátör a fészekrakási ösztön, és mi sem tudjuk ezt cáfolni. Így aztán nagytakarításba kezdtünk, majd meg sem álltunk a meszelésig, végül szobát cseréltünk a gyerekekkel, mert naposabbnak és kicsit tágasabbnak találtuk a miénket.

A meszelés már nagyon időszerű volt, mert az évek során több helyen repedezett volt a vakolat, a sárga festék lekopott, és a az üvegképek miatt össze-vissza szögeltük a falakat. Ezúttal a hagyományos fehér mész mellett döntöttünk, mivel öt év alatt beláttuk, a szépen kikevert meleg-sárga színeket később nagyon nehéz javítani, a fehér meszelésre pedig (kis túlzással) bármikor elég egy ecsetvonás, és eltűnnek a hibák.

Ilyen lett a hálószobánk
Ilyen lett a hálószobánk

Olvastam ugyan valamiféle ezüstöt tartalmazó kifejezetten gyerekszobába ajánlott falfestékről, amit nagyon dicsértek az anyukák, de végül az egyszerű fehér mész mellett döntöttünk, és utólag, a ragyogó, fehér falakat látva azt mondom, jó döntés volt. Persze, a szobákba még nem pakoltunk vissza, csak az ágyneműket, és a függönyök, képek, falvédők, lámpák sem kerültek vissza a falakra, de minden egyszerre nem megy... :-)

Dorka újdonsült kuckója, szintén fehér falakkal
Dorka újdonsült kuckója, szintén fehér falakkal


Babaágy - Dorka ágyával szemben: együtt lesznek a tesók :-)
Babaágy - Dorka ágyával szemben: együtt lesznek a tesók :-)

A kis Pocaklakóval (aki nagy valószínűség szerint kislány) a 7. hónapban járunk, ezért igyekszünk mindennel előkészülni, hogy ne az utolsó pillanatban kelljen kimosnom a ruhákat, előkeresni a régi babakocsit, a mózeskosarat és a többi babaholmit, amit korábban gondosan elcsomagoltunk. Mindez persze nagyon nagy munka, lévén, hogy az embernek hétköznap is akad elég tennivalója a háztartásban, de örömmel készülünk, és várjuk a nagy napot, amikor 4 fősre bővül a családunk.
A szülésznőm ismét Újvári Bori, aki annakidején a kis Dorkát a világra segítette, a nőgyógyászom pedig Dr. Bálint Balázs. Mindkettejükről csak jót tudok mondani (szakmailag szuperek, lelkiismeretesek, kedvesek és viccesek), ez nagyon sokat segít nekem. Másodjára remélhetőleg a szüléssel is ügyesebb leszek (legalábbis ezt mondják a többgyermekes anyukák), sőt, a doktor úr szerint az anya teste is "emlékszik a dolgára", ezért is megy könnyebben a második, harmadik, negyedik szülés. :-)
Dorka minden este énekel és "belebeszél" a hasamba a tesójának, aki ilyenkor nagyokat rúg örömében, de az apja kezének melegét is megérzi, szóval, folyamatos a kommunikáció négyünk között.

No, de most jöjjön egy kis gasztronómia! Ényó a meszelés alatt isteni kacsazúza levest, töltött dagadót és sajtot pogácsát készített nekünk, így jó volt, hogy bár napokon át a földön (mondhatni tábori körülmények között) aludtunk, és rettenetes állapotok uralkodtak a lakásban, legalább finomat ebédelhettünk. Sajnos a levest nem fotóztuk be, de a másik két fogást közzé tudom tenni.

Töltött dagadó

Hozzávalók: 2 kg sertés dagadó felszúrva, 3 nagy zsemle, 3 tojás, 1 csokor petrezselyem, 10 dkg füstölt sonka, 1 fej hagyma, só, bors
Elkészítés:
1.) A zsemléket 1 liter tejbe áztatjuk, majd alaposan kinyomkodjuk.
2.) A füstölt sonkát felaprítjuk/zöldség aprítóban/ a kinyomkodott zsemlékhez adjuk a tojásokkal együtt.
3.) Pici olajon megfuttatjuk a hagymát, majd a fűszerekkel együtt a többi összetrevőhöz adjuk.
4.) A húst kiterítjük, belsejébe rakjuk a tölteléket, megtűzzük hústűvel és 200 fokon 120 percig alufóliával lefedve sütjük, a végén zsírjára pirítjuk.

Töltött dagadó pirított-főtt burgonyával és salátával
Töltött dagadó pirított-főtt burgonyával és salátával

Sajtos-túrós pogácsa

Hozzávalók: 2 bögre liszt, 20 dkg margarin, 25 dkg tehéntúró, 1/2 bögre reszelt füstölt sajt, 1 csapott evőkanál só
A tetejére: 1 tojás, pici tejjel összekeverve
Elkészítés:
1.) A tésztát alaposan összegyúrjuk és 1/2 órát állni hagyjuk.
2.) Pogácsaszaggatóval kiszúrjuk a tésztát, megkenjük tojással, és tepsibe tesszük.
3.) 200 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt rózsaszínűre sütjük.

Sajtos-túrós pogácsa
Sajtos-túrós pogácsa

A héten azonban mi is főztünk Dorkával, és nagyon jól sikerült a menünk. Paradicsomleves volt nudlival, lássátok alább a recepteket. A nudli Horváth Ilona könyvéből készült, és jókora adag lett belőle, szóval több napra elegendő étel az egész családnak. A legbüszkébb azonban mégis arra vagyok, hogy Dorka végig mellettem állt, és szorgalmasan sodorta a tésztát, ami nem kis munka...

Burgonyás nudli

Hozzávalók: 1 kg burgonya, kb. 20-30 dkg liszt (szerintem inkább 40 dkg), 1 evőkanál búzadara, 2 evőkanál olaj, 1 tojás, só
Elkészítés:
1.) A burgonyát héjában megfőzzük, majd áttörjük, aztán összekeverjük a többi hozzávalóval.
2.) Alaposan lisztezett deszkán összegyúrjuk a tésztát, ujjnyi vastag rudakat nyújtunk, és pici darabokra vágjuk, amiket a kezünkkel nudlivá sodrunk. Gyöngyöző sós vízben puhára főzzük, lecsepegtetjük, leöblítjük, majd egy tálba tesszük.
3.) 10 dkg olajon vagy zsíron 10 dkg zsemlemorzsát rózsaszínre pirítunk, ezzel keverjük össze a nudlit. Óvatosan kell keverni, rázni, hogy ne nyomorgassuk össze a tésztát. Mákkal, lekvárral, dióval, porcukorral tálaljuk.

Burgonyás nudli
Burgonyás nudli

Paradicsomlevest már sokszor készítettem, ezért külön nem írom le a receptet. Itt megtaláljátok >>>
Annyit változtattam rajta az évek során, hogy már nem sűrített paradicsomot használok alaplének vízzel felöntve, hanem üveges paradicsomlevet. Ezt először cukorral ízesítem, hogy elmúljon a savanyú íze, aztán sózom, és telenyomom fokhagymával. Aztán jöhet egy pici liszt bele, hogy krémesebb legyen (botturmix segítségével csomómentes lesz), és máris tálalható. Reszelt sajttal, és olívás-sajtos pirítóssal tálaljuk.

Fokhagymás paradicsomleves
Fokhagymás paradicsomleves


Sajtos-olívás pirítós
Sajtos-olívás pirítós


Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.