Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Mákos guba  recept
Mákos guba
Mindig büszkén emlegetjük világhírű konyhánkat. Valóban világhírű. Ha megkérdezünk egy idegent valahol a nagyvilágban, mit tud róla, azonnal rávágja: gulyás. Vagyis: gulás, leírva gulasch, gulash, vagy valami hasonló, amin nem a mi levesünket, hanem a pörköltet értik. Ezzel általában ki is merül az átlagos külföldi magyar gasztronómiai ismerete.

Ha olyan valakit kérdezünk, aki járt is már hazánkban, mondjuk eltöltött két hetet Budapesten és a Balatonnál, milyen emlékei vannak éttermeinkről, általában azt válaszolja, eleinte nagyon élvezte, ízletes, nagy adagok. 3 nap után már kezdett kissé unalmassá válni, hogy vagy rántott húst kaptunk, vagy valamilyen paprikás szószban úszó húst sült krumplival vagy rizzsel. A mindennapi palacsintát vagy rétest az utolsó napokban már nem ettük meg, mégis 3 kilóval gyarapodva tértünk haza, kezdhettünk fogyózni.

Pörkölt...
Pörkölt...

Itthon gyakran emlegetünk világhírű magyarokat, akiket külföldön bizony alig-alig ismernek. Az igazi világhíres magyarok mindenekelőtt Puskás Ferenc, aztán Gábor Zsazsa (ennyiszer válni és újból jól férjhez menni nagy teljesítmény!), és Molnár Ferenc (nem a Liliom vagy egyéb nagy színművei híresek, hanem a Pál utcai fiúk, mindenki kedvenc gyermekkori olvasmánya még a Harry Potter előtti időkből).

Akiket viszont mi nagynak gondolunk, máshol legfeljebb szűk intellektuális körben ismertek. Mai művészetünk nagyjai közül például a csodálatos hangú Sebestyén Márta az Angol beteg számtalan Oscarja ellenére szinte ismeretlen, a filmből legfeljebb a főszereplők ismertek. Vagy a számtalan külföldi díjjal kitüntetett írónk, Esterházy Péter hallatán is legfeljebb a gyermekkorában innen elvándorolt és neves amerikai forgatókönyv íróvá lett (Zenedoboz, Elemi ösztön) Joe Esterhas neve ugrik be.

... és paprikás
... és paprikás

Vagyis még az igazi értékeink is jórészt ismeretlenek külföldön. A konyhánk pedig, amivel manapság nem nagyon büszkélkedhetünk, még inkább.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.