A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Puncstorta  recept
Puncstorta
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Kilenc zsandár kísér engem, a szombathelyi főutcán, <br>de elmentemben betekintek a kisangyalom ablakán...

Hát... megint megérkeztünk a „gyántás országba”, vagyis az Őrségbe.

Nézzünk körül az őszi verőfényben fürdő lankákon, titkokat suttogó fenyvesek ölén, századokkal dacoló őstölgyesek gyökerén. Olyan szelete ez a magyar tájnak, mely minden rezdülésében őrzi a székely őrállók hagyományait, ízes beszédüket, és az országban egyedülálló településszerkezetüket.

Gyönyörű kis ház az Őrségben
Gyönyörű kis ház az Őrségben

Még mindig ritka az a ház, melyet kerítés ölel, s ebben a korlátok nélküli szabadságban az idegent, a vendéget mindmáig szívesen fogadják, és ropogós fehér abroszon a kamra minden féltve őrzött kincsét elébe teszik.

Itt mindig gyűjtögettek. A hatalmas erdőségek gombában, vadban bővelkedő kínálatát kiaknázva szárítottak, füstöltek, mindent felhasználtak, hiszen a föld „csak agyagot adott” s így az őrségi gölöncsérek (fazekasok) munkáját mindmáig messze földön elismerik és keresik.

Ez volt a valuta. Cserépért, korsóért megkaptak mindent, ami hiányzott, amit az ezerszer áldott agyagos föld nem adott meg, és így ételeik egyáltalán nem tükrözik azt a sokak által gondolt „elzártságot”, sőt gasztronómiai szegénységet, mit általában gondolnak az avatatlanok.

Mázas cserepek
Mázas cserepek

Levesek rengetegét ismerik, főzik mindmáig. Léteznek zsíros, rántásos húslevesek, valamint habarásos és tejlevesek. Nagyon kedvelik a savanyú leveseket is, tulajdonképpen főzelékeik is a levesek sűrített változatai, inkább mártások, pépek.

Egy közkedvelt levest így készítenek el:

Tejfölös köleskásaleves

Hozzávalók: 40 dkg köles, 4 dl tej, só

Elkészítés módja: A köleskását (hántolt köles) jól megmossuk, kedvenc kék fazekunkban a tejben főzzük puhára és ízlés szerint sózzuk. Kevés vizet is lehet hozzáönteni. Ízletesebb, ha sűrű, ha nem túlságosan sok rajta a tej (vigyázz, hamar sűrűsödik).

Az Őrség nem csak fenyveseiről híres, hanem a nagy számban tenyésző, sokféle gombáiról is. Igaz, hogy helyben csak a vargánya (Boletus Edulis) és a nyulica – rókagomba (Cantharellus Cibarius) – az igazi gomba, bár felszedik az őzlábgombát is, no meg a galambicát (Lepiota Procera, Russula). Helyi sajátosság a keserűgomba fogyasztása, melyet forrázás után tepsiben sütnek meg, bőségesen fokhagymázva, mint az ízletes rizikét (fenyőalja, Lactarius Deliciosus).

Köles - ebből készül a finom leves
Köles - ebből készül a finom leves

Egészben sült fenyőalja

Hozzávalók: fenyőalja-gomba, fokhagyma, só, zsír, tejföl

Elkészítés módja: Szép, fiatal gombákat válogassunk, a napi zsákmányból. Mossuk meg először hideg vízben, majd forrázzuk le, és csöpögtessük szárazra. Zománcos vagy cseréptepsinket (Őrségi Vásár beszerzése), vastagon kenjünk meg fagyos zsírral. A lecsepegtetett gombákat rakjuk szorosan egymás mellé úgy, hogy a kalapjuk legyen alul. Minden gomba közepébe tegyünk egy kiskanál tejfölt és szórjuk meg sóval. Rejtsük el forró sütőben, és ha a tejfölt elsüli, megpuhul. Puha kenyér, házi piros bor dukál mellé.

Ugye, hogy milyen jó? Ahogyan drága dédmamám mondja: ezzel jól „küfeszül a pocak”.

Húsos vargányák - finomak lesznek megsülve...
Húsos vargányák - finomak lesznek megsülve...

Kérem szépen, itt még szeretnek lakomázni, hagyományokat megtartani. Lakodalom, komaság, paszita (keresztelő) - mindnek megvan a saját ételsora.

A mi lakodalmunkon (1988, Szentgyörgyvölgy) ez volt az ételsor:

• Tikleves
• Főtt tikhús különféle mártásokkal (fokhagyma, paradicsom, kapor)
• Rétes (káposztás, tökös-mákos, cseresznyés, túrós)
• Sültek (fasírozott, sült tik, rántott tik, kirántott hús, sült hús, töltött tik)
• Pörkölt galuskával
• Sütemények
• Éjfélkor kocsonya

Hozzá kell tennem, hogy a lakodalmi torta, az pörkölt torta volt, amit erre szakosodott sütőasszony készített el, ez egy grillázs torta, mely égetett cukorból készült, dióbéllel felturbózva, tetején saját anyagából készült menyasszony-vőlegény figurával! És természetesen az egész ételsor nyolc helyi főzőasszony tudását dicséri, melyet helyben, kotlában (üstház üsttel), és a szekérrel beszállított tűzhelyeken, sátorban készítettek el!

Természetesen húsételek tömkelegét sütik-főzik, gombával, májjal felturbózva, ”vadat, halat, mi jó falat, szem szájnak ingere”, így zárásképpen még egy autentikus recept, és csak annyit tudok mondani minden kedves haspárti barátomnak: Hív az Őrség!

Őrségi táj
Őrségi táj

Parasztpecsenye

Hozzávalók: 80 dkg csontnélküli sertéstarja, 45 dkg sertésmáj, 1 nagy fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, majoránna, őrölt pirospaprika, őrölt fekete bors, só, olaj

Elkészítés módja: A sertéstarját kétujjnyi széles darabokra vágjuk, a vöröshagymát pedig félfőre. Kedvenc teflonserpenyőnkben olajat hevítünk, belevetjük a vöröshagymát. Addig pirítjuk, amíg a hagyma üvegessé nem válik, akkor meghintjük sóval, majoránnával, pirospaprikával, és borssal. Kevés vizet öntünk alája, beletesszük a laskára vágott húst, és fedő alatt puhára pároljuk. Amíg húsunk párolódik, a sertésmájat vékony csíkokra vágjuk, a fokhagymát pedig megzúzzuk. Hozzáadjuk a puha húshoz a májat és a fokhagymát, majd készre pirítjuk.
Tálaljuk azon frissiben sós burgonyával, puha kenyérrel, házi savanyúsággal és házi vörösborral.

Teli pocakot mindenkinek!

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.