Most hallottam, hogy a Balaton vize 28 fokos, erre szokták mondani, nem is kell más bele, csak egy kis hagyma, pirospaprika, és kész a halászlé.
Aki teheti, napközben megy a strandra, bár meg kell mondjam, ma már költségesebb időtöltés, mint egy színház vagy koncert. Tehát amit lehet, javaslom, vigyünk magunkkal.
Én, ha munka helyett a strandon töltenék el egy napot, a következőt csomagolnám össze. Először is hűtőtáskám jégakkujait előző nap beraknám a mélyhűtőbe, így a belepakoltak viszonylag jól elállnak, nem másznak az ételbe bogarak sem. Készítenék néhány szendvicset (szigorúan alufóliába csomagolva), körözötteset, margarinosat, szalámival, ami kevésbé romlandó (párizsit, sonkát kerülném). Sajtból kockasajtot csomagolnék, szendvics mellé is jó, de egy kiflivel magában is megállja helyét. Összedobnék pár lángost, ami hidegen is fogyasztható és laktató is, nem is beszélve arról, tíz darabot is kihozok egy strandi lángos árából. Gyümölcs, paprika és paradicsom is kerülne a hűtőládába. Vizet, üdítőt, sört nem vinnék, részben nehéz, sok helyet foglal, és annyi kényeztetést megengedek magamnak, hogy hűvös, friss italt fogyasszunk.
Azért nem mehetünk mindennap strandra, de a meleg még kitart. Mit tegyünk, mit együnk? Azt, hogy igyunk sok folyadékot, lehetőleg szerényen vagy teljesen alkoholmenteset, kerüljük a szénsavas, cukrozott, adalékolt üdítőket, nem terjesztem, ezt megteszik a médiák is, meg persze baráti, családi jó tanácsokból is gyakran halljuk. Ilyenkor talán a hideg csapvíz oltja leginkább a szomjat, én esténkét a száraz fehérborból készült hosszúlépést kedvelem. Két vagy három pohárnyi el is fogy belőle lefekvés előtt.
Pár gyors gasztronómiai tippem még lenne. Hitvallásom ellenére mondom: most kerüljük a pacalt, csülköt meg a többi nehéz, keményebb húsokból készült ételt. Részben nehezen emészthetőek, terhelik a gyomrot (szenved szegény szervezetünk nélkülük is), részben háromórányit állni a tűzhely mellett ebben az időben? Őrültség!
Magam is javaslom most a könnyebb fehérhúsokat, főleg a csirkét, friss zöldfélékkel, főzelékeket és a gyümölcsöket. Rengeteg hidegen fogyasztható gyümölcslevesre lelhetünk az oldalon, jobbnál jobbak, kellemesen hűsítőek.
Tegnap jártam a piacon, meggyet, őszibarackot 200-250, málnát 800, sárgadinnyét 250-500, görögdinnyét 200 forintos áron láttam. Paprika, paradicsom is 300 forint környékén mozgott, azt hiszem, ezek azért elérhető kategóriák árukat tekintve.
Nem is szaporítom a szót, néhány ide vágó recept:
Burgonyás zöldség bolognai módra
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 1/2 kg csiperkegomba, 5 dl bolognai szósz, 2-3 szál sárgarépa, 1-2 szál fehérrépa,15-20 dkg szeletelt gépsonka (ízlés szerint szeletelt bacon, de párizsi is megteszi), 20 dkg reszelt sajt, 1 evőkanál vaj, só, bors, ételízesítő, oregánó
Elkészítés: A burgonyát enyhén sós vízben, hajában megfőzöm. Közben a sárga- és fehérrépát megtisztítom, felkarikázom, ételízesítős vízben megfőzöm. A gombát félbe, majd szeletekre vágom.
A hajában főtt burgonyát meghámozom, közepes szeletekre vágva egy kivajazott tepsibe beleteszek belőle egy sort, rakok rá a sonkaszeletből (vagy bacon, parizer is jöhet). Halmozok rá a főtt zöldségekből, a szeletelt gombából, és a bolognai szósz felét is ráöntöm. Ismét egy sor karikázott burgonya, a húsféle, majd a zöldség és a gomba következik, leöntve a szósz maradékával. A végén reszelt sajtot szórok a tetejére.
Előmelegített sütőben pár percig sütöm, hogy a sajt rápiruljon. Frissen tálalom, igény szerint kevés tejföllel meglocsolom, vagy darabolt koktélparadicsomot adok hozzá.
Hozzávalók: 1 csomag leveles vajas tészta (fagyasztott), 5 pár virsli, 1 tojás sárgája, 10 dkg reszelt sajt
Elkészítés: A leveles tésztát kinyújtom, négyzetekre vágom, a virslit bőrétől, burkolatától megszabadítva beletekerem a tésztadarabokba, a tojássárgával megkenem, reszelt sajtot szórók rá.
Sütőpapírral bélelt, vagy olajjal kikent tepsiben a 160-180 fokosra előmelegített sütőbe tolom, megsütöm. Pohár sörrel, laza fröccsel kiadós vacsora.
Citromos csirke majonézes kukoricával
Hozzávalók: 50 dkg csirkehús (ki mit szeret, filézett mell, comb), 1 db citrom, só, bors, 1 dl fehérbor, kevés olaj
Elkészítés: A húsdarabokat sóval, borssal alaposan bedörzsölöm, egy serpenyőben forró olajon minden oldalán alaposan lepirítom. Felöntöm a borral, a citrom haját ráreszelem, levét kifacsarva hozzáöntöm. Készre párolom.
Tálban majonézből szokásos módon tartármártást készítek, belekeverek egy doboznyi levétől leszűrt konzerv kukoricát. Kétszersült szeleteket hozzáadva tálalom együtt a csirkével.
Könnyű saláta
Hozzávalók: 15 dkg tehéntúró, 3-4 evőkanál tejföl, 5 dkg párizsi (felkockázva), 2 szelet gouda sajt (felkockázva), 1 szál zöldhagyma (felkarikázva), só, fehérbors
Elkészítés: Egy tálban villával krémszerűre keverem a túrót a tejföllel, ízlés szerint sózom, borsozom, hozzáadom a párizsit, a sajtot és a hagymát, az egészet összedolgozom. Máris fogyasztható!
Ma este, hazajövet nem volt kedvem a mai ebédet melegítgetni, benéztem a hűtőbe, többek között a fentieket találtam benne. Öt perc alatt összedobtam, és már eszem is belőle. Finom, egyszerű és gyors. Akár pirítóssal, akár önmagában kanalazva, mint én most.
Fentieken kívül javaslok hideg gyümölcsleveseket, grillezett zöldségeket, sajtféléket, gyümölcsös joghurtokat, körözöttet, padlizsánkrémet, akár szószokat is a párolt, grillezett húsok mellé!
Köszönöm a figyelmeteket, mindenkinek picit elviselhetőbb időjárást, a nyaralóknak pedig felhőtlen pihenést!
Üdv, Nani
Van, ahol hideg a meleg
Mifelénk, itt a kontinens északi csücskében most sem izzadunk halálra, de barátok, ismerősök, na meg persze a média mindent közzé tevő hálóján keresztül én is hozzájutok az otthoni időjárási, meg persze minden más híréhez.
Felénk igen kellemes éghajlat uralkodik, ami kicsit forróbbá teszi a légkört, hogy édesanyám második hete nálunk vendégeskedik. Neki, mint afféle most már megint úriasszonynak mindig mindenhez van kifogása, ha otthon van, ahhoz, itt az itteni viszonyokhoz, meg persze szokásainkhoz, életvitelünkhöz. Ne értsen senki félre, szeretem, tisztelem Őt, minden földi jót biztosítok számára, de néha az idegeinkre megy. Persze Ő ebből semmit sem vesz észre, olyan típus, mint Emily a Gilmore girls tv sorozatból, vagy inkább Emily anyósa?
Ennyit a magánéletről. Nézzük a kajás vonalat. Mindenképpen egyetértek Nani barátommal a hőségben kerülendő ételekről, de a fogyasztásra ajánlottak közé én javasolnám a halakat! Akik olvasták már receptjeimet, és tudják, hogy tengerparti országban, városban élek, tudják azt is, hogy nagy halimádó és a hal szeretetének terjesztője vagyok. Így én néhány könnyű, nem idő- és pénzigényes recepttel járulok hozzá e heti blogunkhoz.
Halleves fehérborral
Hozzávalók: 1 kg apróhal, 1 sárgarépa, 1 póréhagyma, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 szál zellerzöld, 1 szál kakukkfű, 2 babérlevél, 2 szál petrezselyem, 3 paradicsom, 2 burgonya, 4 dl száraz fehérbor, 1 evőkanál paradicsompüré, 3 evőkanál olívaolaj, 2 g sáfrány, 2 szegfűszeg, só, bors
Elkészítés: Tisztítsuk meg a vöröshagymát és a fokhagymát, vágjuk finomra. Mossuk meg és tisztítsuk meg a sárgarépát, a póréhagymát, majd a zellerzölddel együtt aprítsuk fel. Az olívaolajon futassuk meg a zöldségeket. Adjuk hozzá a babérlevelet, a kakukkfüvet, a petrezselymet és a megtisztított halat. Kevergetve pároljuk meg az egészet. Tegyük hozzá a negyedekre vágott paradicsomot, a paradicsompürét, valamint a meghámozott, kis kockákra vágott burgonyát. Sózzuk és borsozzuk, tegyük bele a szegfűszeget. A sáfrányt keverjük el kb. 2 liter vízben, hogy színanyaga jól kioldódjon, és a fehérborral együtt öntsük fel vele a levest. Ha megfőttek a hozzávalók, mixerrel pürésítsük, szűrjük át finomlyukú szitán, sózzuk, borsozzuk. Tálaljuk forrón reszelt sajttal és fokhagymával bedörzsölt pirított kenyérkockával.
Tejben párolt hal
Hozzávalók: 1 db 1 kg körüli hal, 1/2 l tej, 8 dkg vaj, 4 evőkanál liszt, só
Elkészítés: A megtisztított, besózott halat a tejben megpárolom. Közben a vajból, lisztből világos rántást készítek, felengedem tejjel, és mártás sűrűségűre beforralom. A halat tálra teszem, és ráöntöm a mártást. Lehűtve pirítóssal, friss péksüteménnyel is isteni.
Diós halpástétom
Hozzávalók: 1 doboz olajos szardínia, 1 csokor zöldhagyma, 1 evőkanál vaj vagy margarin, 2 evőkanál darált dió, 1 evőkanál paradicsompüré, kevés só
Elkészítés: A szardínia olajos levét leöntjük, a halat villával összetörjük. A zöldhagymát apróra vágjuk, és a vajon megpároljuk. Levesszük a tűzről, összekeverjük a hallal, a dióval, a paradicsompürével, és ízlés szerint sózzuk.
Fóliában sült hal
Hozzávalók: bármilyen halszelet vagy halfilé, snidling (vagy petrezselyemzöld, esetleg kapor), 1-2 fej friss hagyma, só, bors, vaj, ízlés szerint néhány gerezd zúzott fokhagyma, alufólia
Elkészítés: Helyezzük a sózott, borsozott haldarabokat egyenként egy-egy darab, vajjal megkent alufóliára, tegyünk rá valamelyik „zöldféléből”, karikázzunk rá hagymát, ha szeretjük, tegyünk hozzá a zúzott fokhagymából is. Csomagoljuk be, akár parázsban, grillrácson vagy sütőben süssük (a halak méretétől függően) 20-25 percig.
Kívánom, vészeljétek át a kánikulát, aki tud, dunsztoljon belőle el télire! Milyen jó is lenne! Szép napokat
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.