Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Mákos guba  recept
Mákos guba
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Praktikus

Így használd helyesen a zselatint - 4+2 hasznos tipp

Bizonyos édességeknél és süteményeknél zselatinra van szükség a megfelelő állag eléréséhez. A közhiedelemmel ellentétben ennek a szilárdítószernek egyáltalán nem nehéz a használata.

A zselatin különösen alkalmas desszert-, sütemény- és tortakrémek, valamint gyümölcskocsonyák és aszpikok készítéséhez. Használatának módja attól függ, hogy hideg vagy meleg alapanyagot kívánsz-e szilárdítani. Lépésről lépésre elmagyarázzuk, mit kell tenned a zselatinporral és a lapzselatinnal.

1. Puhítsd meg áztatással!

Az őrölt zselatint kevés vízben hagyd megduzzadni. Az alapszabály szerint 1 tasak zselatinporhoz keverj 6 ek hideg vizet, majd hagyd állni kb. 5 percig. Ezután tovább dolgozhatsz vele.

A zselatinlapokat egyenként helyezd hideg áztatóvízbe, hogy ne ragadjanak össze. A lapzselatin 5-10 perc alatt duzzad, illetve puhul meg. Ezután kézzel finoman nyomkodd ki.

2. Oldd fel!

A megduzzadt zselatinport és a kinyomkodott zselatinlapokat egyaránt fel kell oldani. A feloldás mikéntje a szilárdítandó folyadék vagy híg massza hőmérsékletétől függ.

3. Így dolgozd hideg masszába

Hideg masszákhoz, pl. tortakrémhez a kinyomkodott lapzselatint tedd kis edénybe, és nagyon gyenge
tűzön kevergesd a teljes feloldódásig. Vigyázat: Erős tűzön a zselatin elveszíti kocsonyásító képességét!
Hőkiegyenlítéssel megakadályozhatod, hogy a kocsonyásítandó massza csomós legyen a zselatin
hozzáadásakor. Ehhez előbb adj 1-2 ek hideg krémet a kissé lehűlt, folyékony zselatinhoz, majd gondosan
keverd össze. Vegyítsd a keveréket a többi krémbe, és tedd a hűtőbe, amíg dermedni kezd. Ekkor
tejszínhabot forgathatsz bele. Végül a zselatinos krémet tortalapra kenheted tölteléknek vagy desszertnek
tálkákba, kelyhekbe töltheted. Pihentesd a hűtőben egy éjszakát vagy legalább 4-6 órát, amíg teljesen
megdermed.

4. Így dolgozd meleg masszába

A megduzzadt, kinyomkodott zselatint közvetlenül a meleg, de nem forrásban levő folyadékhoz vagy híg
masszához adhatod. Addig kevergesd, amíg teljesen feloldódik.

extra tippek

- Friss ananászt, papaját, kivit vagy fügét tartalmazó ételekhez ne használj zselatint! Ezek a gyümölcsök
olyan enzimet tartalmaznak, amely gátolja a kocsonyásodást.
- A zselatin hozzáadása után a folyadéknak nem szabad forrnia, máskülönben a zselatin elveszíti a
kocsonyásító képességét.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.