Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Mákos guba  recept
Mákos guba
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Praktikus

Így használd helyesen a zselatint - 4+2 hasznos tipp

Bizonyos édességeknél és süteményeknél zselatinra van szükség a megfelelő állag eléréséhez. A közhiedelemmel ellentétben ennek a szilárdítószernek egyáltalán nem nehéz a használata.

A zselatin különösen alkalmas desszert-, sütemény- és tortakrémek, valamint gyümölcskocsonyák és aszpikok készítéséhez. Használatának módja attól függ, hogy hideg vagy meleg alapanyagot kívánsz-e szilárdítani. Lépésről lépésre elmagyarázzuk, mit kell tenned a zselatinporral és a lapzselatinnal.

1. Puhítsd meg áztatással!

Az őrölt zselatint kevés vízben hagyd megduzzadni. Az alapszabály szerint 1 tasak zselatinporhoz keverj 6 ek hideg vizet, majd hagyd állni kb. 5 percig. Ezután tovább dolgozhatsz vele.

A zselatinlapokat egyenként helyezd hideg áztatóvízbe, hogy ne ragadjanak össze. A lapzselatin 5-10 perc alatt duzzad, illetve puhul meg. Ezután kézzel finoman nyomkodd ki.

2. Oldd fel!

A megduzzadt zselatinport és a kinyomkodott zselatinlapokat egyaránt fel kell oldani. A feloldás mikéntje a szilárdítandó folyadék vagy híg massza hőmérsékletétől függ.

3. Így dolgozd hideg masszába

Hideg masszákhoz, pl. tortakrémhez a kinyomkodott lapzselatint tedd kis edénybe, és nagyon gyenge
tűzön kevergesd a teljes feloldódásig. Vigyázat: Erős tűzön a zselatin elveszíti kocsonyásító képességét!
Hőkiegyenlítéssel megakadályozhatod, hogy a kocsonyásítandó massza csomós legyen a zselatin
hozzáadásakor. Ehhez előbb adj 1-2 ek hideg krémet a kissé lehűlt, folyékony zselatinhoz, majd gondosan
keverd össze. Vegyítsd a keveréket a többi krémbe, és tedd a hűtőbe, amíg dermedni kezd. Ekkor
tejszínhabot forgathatsz bele. Végül a zselatinos krémet tortalapra kenheted tölteléknek vagy desszertnek
tálkákba, kelyhekbe töltheted. Pihentesd a hűtőben egy éjszakát vagy legalább 4-6 órát, amíg teljesen
megdermed.

4. Így dolgozd meleg masszába

A megduzzadt, kinyomkodott zselatint közvetlenül a meleg, de nem forrásban levő folyadékhoz vagy híg
masszához adhatod. Addig kevergesd, amíg teljesen feloldódik.

extra tippek

- Friss ananászt, papaját, kivit vagy fügét tartalmazó ételekhez ne használj zselatint! Ezek a gyümölcsök
olyan enzimet tartalmaznak, amely gátolja a kocsonyásodást.
- A zselatin hozzáadása után a folyadéknak nem szabad forrnia, máskülönben a zselatin elveszíti a
kocsonyásító képességét.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.