Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Praktikus

7 tipp, hogy tökéletes ételfotókat készíthess

ételfotózás
Szeretnéd megmutatni a nagyvilágnak, milyen csodaszép tortát készítettél a hétvégén? Profi tippekkel segítünk, hogy igazán jól sikerüljenek az ételfotóid!

Ki ne szeretné megmutatni a világnak, milyen csodás bélszínt és süteményt készített? Előfordult már, hogy a telefon után nyúltál, hogy lefotózd az ételkompozícióid, aztán meggondoltad magad, mert úgysem sikerülne jól a kép? Többet ez nem lesz így!

1. Optimális fény

A fény kulcsfontosságú fényképezéskor. A legjobb eredmény eléréséhez tedd az ételt az ablak közelébe! A függöny lágy fényt biztosít, ami megakadályozza a fényképek túlexponálását. Ha a tökéletes fényekre vágysz, és megteheted, akkor várd meg az arany órát! Ez napfelkelte és napnyugta környékén van, ilyenkor a fények aranyszínűvé teszik a fotókat.

2. Színekre hangolva

A jól kiválasztott és összehangolt színek is kellenek ahhoz, hogy igazán jó fotókat készíthess. A gyakorlott ételfotósok maximum három domináns színt választanak, de előfordul, hogy még ennél is több árnyalat szerepel egy-egy fotón. A sötétebb szószok jól mutatnak egy hófehér tányéron, míg a sötét tányérok szépen kiemelik a világos árnyalatú mártásokat.

3. Kell egy kis káosz

Nem mondjuk, hogy legyen minden tökéletes a fotón. Sőt! Egy kis művészi rendetlenség elevenebbé és megkapóbbá teszi a képeket. Például asszimetrikusan is elrendezheted az ételeket a tányéron. A különféle textúrákkal is érdemes játszani. Vess be egy különleges mártást, az étel morzsáit vagy néhány fűszernövénylevelet az ügy érdekében! Az is jó, ha pár csepp szószt pöttyintesz a tányér szélére, és egy kicsit szétkened. Noha kitervelten csinálod, mégis egyfajta laza elegancia lesz az eredmény.

4. A természet inspirál

A friss fűszernövények, a szezonális és szárított virágok természetességet visznek a fotóidra. Kövesd az évszakokat! Ősszel turbózd fel a képeidet sütőtökkel vagy színes levelekkel, télen jöhetnek a fenyőágak, tavasszal a színes virágok, nyáron pedig a frissen préselt gyümölcslevek.

5. Látószög

Néhány étel felülnézetből a legmutatósabb, az így készült képek a flatlay fotók. Így fotózva különösen jól mutatnak a muffinok, levesek, hamburgerek, palacsinták és fagylaltkelyhek. Ahol lehet, ott vágd félbe az ételt, hadd látszódjon a töltelék is! Harmadolás: Az étel közepét a fotó bal vagy jobb oldalára komponáld, ne a fotó közepére! A tálalás akkor fest a legjobban, ha az ételek a tányér kétharmadát borítják.

6. Tálalás

A gasztrobloggerek szívesen kísérleteznek a különféle tányérokkal, ám nekik is megvannak azok a kedvenc darabjaik, amik sosem okoznak csalódást. Tehát mi az, amit semmiképp se hagyj ki a készletedből?

Fehér porcelántányér: Egy egyszerű, hófehér tányér kiemeli az ételek szépségét, és
szaftosabbnak tűnnek rajta a falatok.

Arany- és rézszínű evőeszközök: Gyönyörű vintage hangulatot kölcsönöznek a fényképeknek. Fényűzőbb hatású velük a tálalás.

Matt kerámia tányérok: A fehér, bézs, szürke és barna színű agyagkerámia tányérok rusztikus hatást teremtenek a fotókon. A matt felületről nem verődnek vissza zavaró fények. Jól illenek az olyan téli ételekhez, mint a sűrű krémlevesek és a hüvelyesek.

Fa vágódeszkák: Felhasználási lehetőségük száma szinte végtelen. Rusztikus hatást keltenek a fotókon, tálalásra és dekorációnak egyaránt ideálisak. Jól mutatnak például friss kenyérrel megpakolva, egy tál leves mellett.

7. Dekoráció

Miután az ételt szépen elrendezted, még gondoskodni kell a dekorációról is. Fontos, hogy a tányér környéke ne legyen üres, de ne is pakold tele kellékekkel. Milyen dekorációkat használhatsz?

Konyhai textíliák: A textilszalvéták és a konyharuhák izgalmasabbá teszik a fényképeket, akár gyönyörűen összehajtod őket, akár csak lazán ledobod őket a tányér mellé. Egy kötény vagy egy edényfogó kesztyű is jól mutat a képen.

Borospoharak: A fehérbor jól illik a könnyebb húsokhoz, például a csirkéhez, borjúhúshoz vagy a tenger gyümölcseihez, de a friss fehér sajtokkal, tejszínes szószokkal vagy desszertekkel is ízharmóniát képez. A vörösbor pedig remekül passzol a szarvashoz, libához vagy kacsához. És ezek a kombinációk nem csak ízben, de látványban is jól működnek!

Só- és borsszórók: Fűszeresebb ételek mellé tegyél egy borsőrlőt, és néhány egész borsszemet szórj el körülötte. Ugyanezt durva szemcsés sóval is megjátszhatod.

A cikk a Bonami.hu szakértőinek segítségével készült.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.