Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Mákos guba  recept
Mákos guba
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Praktikus

Szárított kakukkfűtől a petrezselyempestóig - 7 tuti tipp zöldfűszerek felhasználására

Ha túlságosan elszaporodnak cserépben tartott vagy kertben nevelt zöldfűszereid, érdemes elraktároznod belőlük. Persze frissen is felhasználhatod a bazsalikomot, kakukkfüvet, petrezselymet és társaikat. Adunk néhány ötletet mindehhez.

Tárolva és tartósítva

1. Hűtőszekrényben: Összegumizott nejlonzacskóban vagy folpakba csomagolva a zöldséges rekeszben 1 hétig állnak el.

2. Fagyasztóban: A frissen mosott zöldfűszereket aprítsd fel, majd tedd a jégkockatartó kis mélyedéseibe! Ha megfagytak, tedd át dobozba vagy zacskóba. Kb. 6 hónapig áll el így.

3. Olajban: A durvára aprított levelek olíva- vagy napraforgóolajban 4-5 hétig tarthatók el. Mutatós üvegbe öntve remek ajándék lehet. Szezon idején medvehagymából, de néhány ág oregánóból, bazsalikomból vagy kakukkfűből is készíthetsz fűszerolajat. Rakd üvegbe a fűszereket, majd öntsd fel 2,5 dl olívaolajjal. Ízlés szerint fokhagymagerezdeket és 1 kis piros chilit vagy erőspaprikát is tehetsz hozzá. Sötét, hűvös helyen tárolva, kb. 2 hét után kibonthatod.

4. Szárítva: A fűszercsokrot kösd össze, majd meleg, jól szellőző helyen akaszd fel egy kötélre, és hagyd kb. 2 hétig száradni! Összemorzsolva jól záródó dobozkában tárold!

 

 

Frissen, gyorsan

1. Öntet: A felaprított zöldfűszereket keverd joghurtba, majd ízesítsd sóval, borssal! Szárított változatukkal is kitűnő. Kb. 1 ek szárított felel meg 2 ek friss zöldfűszernek.

2. Tészták pestóval: A friss bazsalikomleveleket pépesítsd parmezán sajttal, fenyőmaggal és kevés fokhagymával, közben dolgozz bele olívaolajat! A bazsalikomlevél így is remekül megőrzi az aromáját.

3. Fűszervaj tartalékba: Az aprított friss vagy szárított zöldfűszereket keverd puha vajba, és fűszerezd ízlés szerint! Hűtőben hagyd megdermedni, majd vágd kockákra, tekerd átlátszó fóliába és fagyaszd le!

Ha szeretnéd, hogy sokáig üdék legyenek, ültesd át mindet agyagcserépbe! Kedvenc helyük a napsütéses ablakpárkány. A zsenge növények hasonló gondoskodást igényelnek, mint a dísznövények: locsolást és fényt. Amennyiben ablaktalan vagy sötét a konyhád, tartsd a zöldfűszereket a lakás más, világosabb helyiségében, vagy jó időben, nyáron az erkélyen, illetve családi házban a külső ablakpárkányon! A cserepeket állítsd színesre festett és feliratozott dobozokba, így még jobban mutatnak majd.

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.