Minestrone recept
Minestrone
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Mákos guba  recept
Mákos guba
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Praktikus

Szárított kakukkfűtől a petrezselyempestóig - 7 tuti tipp zöldfűszerek felhasználására

Ha túlságosan elszaporodnak cserépben tartott vagy kertben nevelt zöldfűszereid, érdemes elraktároznod belőlük. Persze frissen is felhasználhatod a bazsalikomot, kakukkfüvet, petrezselymet és társaikat. Adunk néhány ötletet mindehhez.

Tárolva és tartósítva

1. Hűtőszekrényben: Összegumizott nejlonzacskóban vagy folpakba csomagolva a zöldséges rekeszben 1 hétig állnak el.

2. Fagyasztóban: A frissen mosott zöldfűszereket aprítsd fel, majd tedd a jégkockatartó kis mélyedéseibe! Ha megfagytak, tedd át dobozba vagy zacskóba. Kb. 6 hónapig áll el így.

3. Olajban: A durvára aprított levelek olíva- vagy napraforgóolajban 4-5 hétig tarthatók el. Mutatós üvegbe öntve remek ajándék lehet. Szezon idején medvehagymából, de néhány ág oregánóból, bazsalikomból vagy kakukkfűből is készíthetsz fűszerolajat. Rakd üvegbe a fűszereket, majd öntsd fel 2,5 dl olívaolajjal. Ízlés szerint fokhagymagerezdeket és 1 kis piros chilit vagy erőspaprikát is tehetsz hozzá. Sötét, hűvös helyen tárolva, kb. 2 hét után kibonthatod.

4. Szárítva: A fűszercsokrot kösd össze, majd meleg, jól szellőző helyen akaszd fel egy kötélre, és hagyd kb. 2 hétig száradni! Összemorzsolva jól záródó dobozkában tárold!

 

 

Frissen, gyorsan

1. Öntet: A felaprított zöldfűszereket keverd joghurtba, majd ízesítsd sóval, borssal! Szárított változatukkal is kitűnő. Kb. 1 ek szárított felel meg 2 ek friss zöldfűszernek.

2. Tészták pestóval: A friss bazsalikomleveleket pépesítsd parmezán sajttal, fenyőmaggal és kevés fokhagymával, közben dolgozz bele olívaolajat! A bazsalikomlevél így is remekül megőrzi az aromáját.

3. Fűszervaj tartalékba: Az aprított friss vagy szárított zöldfűszereket keverd puha vajba, és fűszerezd ízlés szerint! Hűtőben hagyd megdermedni, majd vágd kockákra, tekerd átlátszó fóliába és fagyaszd le!

Ha szeretnéd, hogy sokáig üdék legyenek, ültesd át mindet agyagcserépbe! Kedvenc helyük a napsütéses ablakpárkány. A zsenge növények hasonló gondoskodást igényelnek, mint a dísznövények: locsolást és fényt. Amennyiben ablaktalan vagy sötét a konyhád, tartsd a zöldfűszereket a lakás más, világosabb helyiségében, vagy jó időben, nyáron az erkélyen, illetve családi házban a külső ablakpárkányon! A cserepeket állítsd színesre festett és feliratozott dobozokba, így még jobban mutatnak majd.

 

 

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.