Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Praktikus

Veteményezni szeretnél? Akkor ezeket neked is tudnod kell a vetőmagokról

Vetőmagok / Fotó: Shutterstock
Akinek kertje van, az bizony tisztában van azzal, hogy a tavasz a magvásárlásról és a veteményezésről is szól. Persze akkor sem kell elkeseredned, ha nem vagy kerttulajdonos, hiszen az erkélyen, balkonládában is nevelhetsz növényeket.

A hatalmas vetőmag kínálatban nehéz eligazodni, a tökéletes választáshoz azonban fontos tudni, hogy mit jelentenek pontosan a magcsomagokon található leírások.

Érdemes tudni, hogy mit jelentenek a magok csomagolásán található kifejezések / Fotó: Shutterstock
Érdemes tudni, hogy mit jelentenek a magok csomagolásán található kifejezések / Fotó: Shutterstock

Nyílt beporzású fajta

A növény beporzását a rovarok, a madarak vagy a szél végzi. Utódai a szülő tulajdonságait öröklik, amihez elegendő elültetni a begyűjtött magokat. Kivéve akkor, ha olyan növényhez kerül közel, amivel kereszteződni tud - írja a kertlap.hu.

Hibrid

A hibrid növények magjai olyan szülőktől származnak, amelyek emberi beavatkozás segítségével jöttek létre. Ilyen esetben az egyik szülő pollenjével mesterségesen porozzák be a másik fajtát, hogy egy új, az elődöknél tökéletesebb fajtát hozzanak létre.

F1 jelzés

Az első hibrid nemzedékről gyűjtött magból kikelt, a megfelelő tulajdonságokkal rendelkező növény. Magjait nem érdemes gyűjteni, mert az ezekből származó generáció tulajdonságai különbözhetnek a szülőkétől.

Csávázott vetőmagvak

Ezeket a magvakat gombaölő, antimikrobiális, vagy rovarölő hatású szerekben fürdetik, amelyek rászáradnak a külső felületükre. Az eljárás célja a fertőzések kockázatának csökkentése.

Tenyészidő

Azoknak a napoknak a száma, amely a szabadföldi vetéstől, illetve a palánta kiültetésétől a kifejlett, termést érlelő állapotig tart. Ez a szám csak iránymutató, hiszen nagyban függ például az időjárástól.

Drazsírozott vetőmagvak

A drazsírozott, apró magvakat porított, színezett réteggel vonják be (pl. agyag, kovaföld) azzal a céllal, hogy a mag nagyobb méretű, könnyen kezelhető és jól látható legyen. A drazsírozó anyaghoz gyakran anitmikrobiális szereket is kevernek.

Figyeljünk arra, hogy a mag mindig nedves, laza szerkezetű talajba kerüljön.  / Fotó: Shutterstock
Figyeljünk arra, hogy a mag mindig nedves, laza szerkezetű talajba kerüljön. / Fotó: Shutterstock

Ezeket is érdemes tudni!

  • Nem mindegy, hogy milyen régi a vetőmag. Sok közülük akár 2-3 évig is megtartja a csírázóképességét, mások, mint például a sóska vagy a metélőhagyma viszont már nem.
  • A mag mindig nedves, laza szerkezetű talajba kerüljön. Erre kifejezetten jó a készen vásárolt virágföld.
  • Az egészen apró magvakat nedves, asztallap simaságú földre kell vetni, erre szitálj egy kevés homokot és permetezd le kevés vízzel vagy kamillateával. A nagyobb (1-2 gramm ezermagtömeg) magvakat maximum 2 cm mélyre vesd, míg az ennél is nagyobbakat (100 g-ig) 2-3 cm-re, a 100 gramm felettieket pedig 4-5 cm mélyre.
  • A csírázás másik alapfeltétele a víz. Folyamatosan nedvesen kell tartani a földet, miközben arra is ügyelj, hogy ezzel együtt nehogy penész vagy egyéb gombák szaporodjanak el a talajban.

Borítókép: Shuttersock

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.