Klasszikus kocsonya recept
Klasszikus kocsonya
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Lencsefőzelék recept
Lencsefőzelék
Fanta szelet egyszerűen recept
Fanta szelet egyszerűen
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Kozáksapka recept
Kozáksapka
A tökéletes flódni recept
A tökéletes flódni
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
A legfinomabb gesztenyekrémleves recept
A legfinomabb gesztenyekrémleves
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Zserbó – az eredeti recept recept
Zserbó – az eredeti recept
Elronthatatlan sajtos pogácsa recept
Elronthatatlan sajtos pogácsa
A tökéletes linzer (alaprecept) recept
A tökéletes linzer (alaprecept)
Kaszinótojás franciasalátával recept
Kaszinótojás franciasalátával
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Tárkonyos csirkeraguleves gazdagon recept
Tárkonyos csirkeraguleves gazdagon
Franciasaláta (alaprecept) recept
Franciasaláta (alaprecept)
Promóció

Ezért eszünk libát Márton-napon - szokások, receptek, elkészítési tippek és praktikák!

Márton-napi libalakoma Makifood
Ha november, akkor Márton-nap - és Márton-napi libasült, lekísérve az első újborokkal! Ha nem akarunk egész évben éhezni - ahogy a mondás jósolja azoknak, akik kihagyják a libás fogásokat -, akkor jó, ha beszerzünk egy szép hízott libamellet vagy -combot, esetleg egy libamájat, tepertőt, vagy a bátrabbak egy egész libát, és nekiugrunk a feladatnak.

Márton-napi lakoma: liba és bor

A Márton-napi libalakomáról szóló első írásos beszámoló 1171-ből származik. Akkoriban ez a nap, Szent Márton napja jelentette a paraszti év végét, ilyenkor zárták le az éves gazdasági munkákat, s kezdetét vette a természet téli pihenő időszaka. A cselédek ilyenkor kapták meg az egész éves bérüket, és hozzá ráadásként egy-egy libát, mert a szárnyasok nyáron felduzzadt hadát a tél beállta előtt meg kellett tizedelni. Ezen a napon kóstolták meg az újbort, és vágtak le először tömött libákat.

Márton napja a 40 napos adventi böjtöt megelőző utolsó nap, amikor a jóízű és gazdag falatozás, vigasság megengedett. Ezen a napon manapság is rendszeresek a lakomák, ahol az asztalról nem hiányozhatott legalább egy libahúsból készült fogás - például libaleves, libasült párolt káposztával - és persze az újbor sem: hagyomány szerint november 11-én kezdik meg a hordókat a gazdák, s a libalakoma mellé fogyasztják az év első újborát.

ÍGY LESZ TÖKÉLETES A MÁRTON-NAPI LIBASÜLT

A libából a leggyakrabban a combját és a melle húsát fogyasztjuk, esetleg ludaskásaként az aprólékot. Na, meg persze a máját, a háját, azaz a töpörtyűjét és a zsírját. A hízott libamáj és a töpörtyű is nagyon finom, a Márton-nap mégis inkább a liba húsáról szól.

A liba - vagy régebbi nevén a lúd - a barna húsú szárnyasok körébe tartozik, csakúgy, mint a kacsa vagy a gyöngytyúk. Sötét színű, rostos húsuk zsírosabb, mint a fehér húsú szárnyasoké, és jellegzetes szaggal rendelkeznek, ezért a belőlük készült ételeket erősebben fűszerezzük.

Tippek, trükkök, praktikák:

  • Fűszerek: A liba húsa rendkívül ízletes, ebből adódóan a fűszerezése is igen egyszerű: néhány jól eltalált zöld fűszer, például kakukkfű, rozmaring, majoranna, egy kevés só, esetleg szerecsendió.
  • Pác: A sütés előtti napon a combokat alaposan bedörzsöljük a sóval, majd a húsos felét megszórjuk a fűszerekkel. Ezután lefedjük és betesszük a hűtőbe, hogy a só és a fűszerek kellően átjárják a húst.
  • Sütés: Ha valóban jó libasültet szeretnénk enni, akkor érdemes a zsírba fektetett húst alacsony hőfokon, hosszan készíteni, azaz konfitálni: a húst közepes hőmérsékletű sütőbe ( kb.140 fok) tesszük, majd kb. 30 percig sütjük. Ezután kicsit lejjebb vesszük a hőfokot (kb. 120 fokra), majd 2,5 -3 óra alatt készre sütjük. Szaftos, omlós hús, lesz a végeredmény, finom, ropogós bőrrel!
  • Ha egyben sütöd: A libát egyben is lesüthetjük. Az ízletes hús tovább ízesíthetjük a bőr alá juttatott fűszerekkel, illetve a libába tömködött különféle töltelékekkel. A töltelék tulajdonképp bármi lehet, narancs, alma, gesztenye, egy-két ág rozmaring, vagy akár zsemlében, májban gazdag klasszikus töltelékmassza is. Arra ügyeljünk, hogy ne tömjük túl a madarat, mert akkor sokkal nehezebben sül át.
  • Köret: A lesütött libamell vegy libacomb mellé kínálhatunk lila káposztát, adhatunk tört krumplit vagy egy krémes krumplipürét, de a melle húsa ideális alapanyaga a lazább salátáknak is. A libához jól passzolnak az édeskés ízek, célszerű kipróbálni az aszalványokban gazdag salátalapokat, s a hús mellé nyugodtan kínálhatunk egy kevés balzsamecetet is.

Amit a libahúsról tudni érdemes

  • A liba húsa ízletes, mája kiváló gasztronómiai ínyencség és értékes exportcikk.
  • Húsa magas zsírtartalmánál fogva energiában a baromfitermékek között a legmagasabb, rostos.
  • Zsírtartalma jelentős, amely a bőr alatti kötőszövetekben és a hasüregben rakódik le.
  • A hús bőr nélküli fogyasztása kedvező a szív és érrendszernek, vitaminjai kedvező hatást biztosíthatnak az idegrendszernek, valamint a gyomor- és bélrendszernek.
  • A népi gyógyászatban a libazsírt az ekcéma tüneteinek enyhítésére is használták.
  • A gasztronómiai élményen túl, magas vitamin-, valamint vas, réz, cink tartalma kedvező hatással van a vérképzésre és növeli a vér - oxigénszállító - hemoglobinszintjét.

Receptek Márton napjára:

Márton-napi libasült párolt lila káposztával

Hozzávalók:

  • A libasülthöz:
  • 1 db libacomb
  • 1 db libamell
  • 2 fej hagyma
  • 8 gerezd fokhagyma
  • 2 db piros alma
  • bors
  • 8 szem szegfűszeg
  • 2 rúd fahéj
  • 1 dl újbor
  • A lila káposztához:
  • 60 dkg lila káposzta
  • 2 dl vörösbor
  • bors
  • őrölt kömény
  • 10 dkg cukor
  • 5 ek almaecet
  • 2 ek méz

Elkészítés:

  1. A libasült elkészítéséhez a libát megtisztítjuk, sózzuk és borsozzuk, majd egy hideg serpenyőben a bőrös részeit megpirítjuk.
  2. A hagymákat és az almát megpucoljuk és rusztikus darabokra vágjuk.
  3. Tűzálló tálba rendezzük ezeket, sózzuk, borsozzuk és szemes szegfűszeggel és egész fahéjjal összekeverjük.
  4. Ráhelyezzük a libákat, felöntjük a borral és ráöntjük a kipirított zsírját, majd lefedve 150 fokon kb. 3 órát sütjük.
  5. Ha megpuhult a hús, akkor takarás nélkül 200'C-on, kb. 15 perc alatt ropogósra sütjük.
  6. A párolt káposzta elkészítéséhez legyaluljuk vagy felszeleteljük a káposztát és 1 ek sóval összekeverjük.
  7. Cukrot karamellizálunk egy lábasban, majd ha aranyszínű, akkor hozzáadjuk a káposztát, a vörösbort, a köményt és a borsot, majd fedő alatt fél órát pároljuk.
  8. Ha megpuhult, az ecettel és a mézzel ízesítjük.

Márton-napi ludaskása

Hozzávalók:

  • 40 dkg libaaprólék
  • 2 db nagy sárgarépa
  • 1 db fehérrépa
  • 5 dkg zeller
  • 8 dkg gomba
  • 8 dkg zöldborsó
  • 1 fej közepes vöröshagyma
  • 2,5 dkg libazsír
  • 13 dkg rizs
  • friss petrezselyem
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 4 szem bors

Elkészítése:

  1. A libaaprót 2l hideg vízben feltesszük főni húslevesszerűen sóval, szemes borssal, és a héjas hagymával.
  2. Megpucoljuk a répákat, a zellert és megmossuk a gombát.
  3. Kb. 2 óra főzés után, amikor megpuhult a hús, hozzáadjuk az egész zöldségeket és még fél órát főzzük.
  4. Ezután leszűrjük, a húst kicsontozzuk és feldaraboljuk, majd a répákat, a zellert és a gombát is felszeljük.
  5. A libazsíron megpirítjuk a rizst, majd háromszoros mennyiségű levessel felöntjük és sűrűre főzzük. Ha ezzel elkészültünk, lehúzzuk a tűzről.
  6. Ekkor hozzáadjuk az előkészített húst, a főtt zöldségeket és a zöldborsót, majd letakarva állni hagyjuk 20 percig.

Libamáj zsírjában sülve

Hozzávalók:

A libamájhoz:

  • 30 dkg hízott libamáj
  • 20 dkg libaháj
  • 1 db paradicsom
  • 1 db TV paprika
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 kis fej hagyma
  • 5 szem feketebors
  • 1 szál rozmaring

A körethez:

  • 1 db paradicsom
  • 1 db lilahagyma
  • 1 db paprika
  • kenyér

Elkészítése:

  1. A liba háját felvágjuk és zsírjára pirítjuk.
  2. A libamájat kierezzük és megsózzuk.
  3. A hagymákat megpucoljuk, a paradicsomot és a paprikát felszeleteljük és a rozmaringot megmossuk.
  4. A zsírjára pirult hájba helyezzük az összes hozzávalót, enyhén megsózzuk és 20 percig kis lángon rotyogtatjuk.
  5. A libamájat kivesszük a zsírból és egy edénybe tesszük, a kisült zsírját rászűrjük, de úgy, hogy ellepje és abban hagyjuk kihűlni, hűtőben.
  6. Ha kihűlt a máj, kenyérrel és zöldségekkel fogyasszuk.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.