Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Puncstorta  recept
Puncstorta
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Repeta - Gyerekkedvencek

Gyorsan valami egészségeset! Három 30 perces recept gyerekbarát recept a sztárséftől!

Minden segítség, ötlet, tipp jól jön most, amikor a koronavírus-járvány miatt felborult a megszokott életünk, és újra kell terveznünk mindennapjainkat. Különösen igaz ez, ha a család étkezéseiről van szó: sokunknak okoz nehézséget, hogy nap mint nap egészséges, meleg ételt varázsoljunk az asztalra, lehetőleg gyorsan! Wolf András séfnek, az Európai Friss Kalandok program nagykövetének zöldség- és gyümölcsalapú receptjei nemcsak egészségesek, de 30 perc alatt megvannak, sőt akár a család együtt is elkészítheti őket
Wolf András
Wolf András

Melyik gyerek ne gyúrna örömmel nudlit vagy ne válogatná szívesen a szamócát? Az ilyen közös családi főzések jó alkalmat teremtenek arra, hogy a gyerekek a szülői példán keresztül, játékosan ismerkedjenek meg a zöldségek és a gyümölcsök jó tulajdonságaival, rendszeres fogyasztásuk pozitív hatásaival. Felfedezhetik, hogy ezek nemcsak egészségesek, de igazán finomak is!

Az idősebb generációnak, a szülőknek, a nagyszülőknek hatalmas szerepük van abban, hogy a kisgyermekek minél fiatalabb korban megszeressék a zöldségeket, gyümölcsöket, és az egészséges táplálkozás életük alapvető részévé váljon.

Az Európai Friss Kalandok immár harmadik éve népszerűsíti a zöldség- és gyümölcsfogyasztást hazánkban a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Európai Unió együttműködésében. A program a gyermekes családok figyelmét szeretné elsősorban felhívni a zöldségek, gyümölcsök jótékony hatásira és azok fogyasztásának jelentőségére, mert a kutatások alapján ők fogyasztják belőlük a legevesebbet. A tavaszi időszakban már bőven van választék, hiszen megjelennek a hazai primőr zöldségek, mint a paradicsom, a paprika, a retek, a zöldhagyma, az uborka és a különböző salátafélék, valamint kezdődik a spárgaszezon is.

- A tavaszi szezonban mindenképpen ajánlom a spárgát, a medvehagymát és a retket. Emellett egyre több olyan salátaféle jelenik meg a piacokon, mint a rukkola és a madársaláta, amelyekből egy kis kreativitással ízletes és könnyed, egészséges ételeket tudunk készíteni a család számára – mondta el Wolf András a szezonális zöldségek kapcsán. Azt is elárulta, milyen trükköt vetett be ebben az új helyzetben, hogy gyermekei minél több zöldséget és gyümölcsöt fogyasszanak nap mint nap.

- Mivel nekik is van naponta online oktatás, ezért az iskolás kulacsaikat különböző vegyes zöldség- vagy gyümölcslevekkel töltjük meg. A napi suli végére többnyire minden el is fogy, így nemcsak a tanulás megy jobban, de marad energiájuk a játékra is.

Wolf András szerint nehéz időszak ez mindannyiunk számára, de mivel a boltokban szinte minden kapható, egy kis előre tervezéssel mindennap friss és egészséges étel kerülhet az asztalunkra, amire most talán még nagyobb szükség van. A sztárséf új, zöldség – gyümölcsalapú receptjei is hozzájárulnak ehhez, és mindössze 30 perc alatt elkészíthetők.

Spárgasaláta, szárított sonkával

Hozzávalók:
200 g spárga
80 g szárított sonka szeletelve
4 db bébi római saláta
50 g kaliforniai paprika
50 g koktélparadicsom
20 g petrezselyem
20 g menta
10 g torma
20 g újhagyma
1 db citrom
1 dl olívaolaj
3 g porcukor

bors

Elkészítés:

1. A spárgát megpucoljuk, majd sós, cukros, citromos vízben leforrázzuk és jeges vízben kihűtjük. A bébi salátákat félbevágjuk és tányérra rakjuk. A koktélparadicsomokat félbevágjuk, a paprikát egyforma apró darabokra még a zöldfűszereket és az újhagymát durvára vágjuk az összeset belerakjuk egy keverőtálba, hozzáadjuk a spárgát, sózzuk, borsozzuk, rácsavarjuk a citromot, ráöntjük az olívaolajat és a porcukrot, majd összekeverve hagyjuk állni kb. 10 percig.

2. Amikor a zöldségek összeértek, ráhalmozzuk a saláta tetejére és szépen eligazgatjuk rajta a szárított sonkát. A tálban maradt salátaöntettel meglocsoljuk és a tetejére reszeljük a tormát.

Hagymaleves édesköménnyel

Hozzávalók:
2 l csirke alaplé
700 g salottahagyma
500 g vöröshagyma
200 g édeskömény
5 dl olívaolaj
300 g vaj
500 g burgonya
2 gerezd fokhagyma
2 dl tejszín


Elkészítés:
1. Olívaolajon, kis lángon megpárolunk 6 fej durván vágott vöröshagymát, majd 7-8 perc múlva hozzáadunk 6 fej finomra vágott salottát, és további 6-8 percig pároljuk, közben gyakran kevergetjük. Ha nem tudunk salottahagymát szerezni, akkor sincs semmi gond, használhatunk nyugodtan annyival több vöröshagymát az elkészítéshez. Felöntjük a csirkelevessel, a hagymát puhára főzzük benne 20-30 perc alatt, majd leturmixoljuk, és közben szép lassan adagolva hozzáadjuk a vajat.

2. Negyed kiló kockára vágott burgonyát egy gerezd fokhagymával 1-2 percig olívaolajon forgatunk, majd hozzáadunk 1,5 dl vizet. Mérsékelt lángon főzzük addig, amíg a folyadék elpárolog. Ekkor áttörtjük a krumplinyomón, és belekeverünk 1,5 dl nem túl kemény habbá vert, zsíros tejszínt.

3. Az édesköményt és a maradék salottahagymát egyforma, apró kockákra vágjuk, egy kevés citromolajjal levákumozzuk, és tálalásig hűtőbe tesszük. Az édeskömény izgalmas, különleges ízt ad a fogásnak, de ha épp nincs otthon, nélküle is élvezhető lesz a levesünk.
4. Tálaláskor minden mélytányér közepébe helyezünk egy kanállal a püréből, és körbeszórjuk a marinált édesköményes hagymával. Ízlésesen rátesszük a vízitormaleveleket. A forró levest külön edényből, közvetlenül fogyasztás előtt öntjük rá a betétekre.

Nudli szamócasalátával

A nudlihoz:
1 kg burgonya
3 db egész tojás
200 g liszt
500 g só
150 g vaj

A morzsához:
100 g Pankó morzsa vagy zsemlemorzsa
100 g vaj
60 g nádcukor, de lehet édesítőszer is

Az epersalátához:
500 g szamóca
100 g porcukor
2 db citrom
50 g menta


Elkészítés:

1. A magas keményítő tartalmú burgonyát egyenletes nagy kockára vágjuk, és sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük. Egy tepsin 5 percig pihentetjük, és áttörjük burgonyanyomón, majd szétterítjük a tepsin, minél nagyobb felületen, hogy a lehető legtöbb folyadék távozzon belőle. Ha kihűlt a burgonya, belekeverjük a tojást, lisztet és a sót. Nem szabad sokáig gyúrni, csak annyira, hogy éppen összeálljon. A tésztát kinyújtjuk lisztezett deszkán, és felvágjuk egyenlő, kb. három cm hosszú és nem egész egy centi széles darabokra. A tenyerünkkel egy határozott, de finom mozdulattal kis hengereket formálunk belőle, és egy tepsin lefagyasztjuk a nudlikat. A fagyasztott nudlikat, sós forrásban lévő vízben másfél percig főzzük, majd leszűrjük, és egy serpenyőben kicsit megpirítjuk habzó vajban.

2. A szamócát megmossuk, egyforma darabokra vágjuk. Belerakjuk egy tálba, összekeverjük a porcukorral, majd ráfacsarjuk a citromlevet, és belekeverjük a mentát.

3. A vajat egy serpenyőben habzásig hevítjük, majd beleszórjuk a morzsát, és alacsony lángon rozsdabarnára pirítjuk. Beleszórjuk a nádcukrot. Néhány keverés után levesszük a tűzhelyről, és egy hideg tálba borítjuk, nehogy a serpenyő hőjétől túlpiruljon.

4. A pirult nudlikat megforgatjuk a morzsában, tányérra rakjuk, és ráhalmozzuk a szamócasalátát.

Az Európai Friss Kalandok program további különleges zöldség- és gyümölcsreceptjei megtalálhatók a www.frutti-veggi.hu oldalon!

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.