Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Minestrone recept
Minestrone
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Mákos guba  recept
Mákos guba
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Tea

Ötórai tea

A tea nyugtat, frissít, sőt olykor még gyógyít is. Egészségesebb a kávénál, ezt Ázsiában már több mint háromezer éve tudják, és szívesen fogyasztják.

A világon körülbelül 1500 féle teafajta létezik. A forrázat íze egyrészt attól függ, hogy milyen talajon, milyen magasságban, milyen klimatikus körülmények között termett a tealevél, másrészt attól, hogyan készítik el azokat.

Szokások

Angolok

Előmelegítik a teáskannát, személyenként egy-egy kiskanál teát tesznek bele, plusz egyet a kanna számára. Forró vizet öntenek a levelekre, és 5-6 percig állni hagyják. Megkeverik, majd csészékbe töltik. Tejjel és cukorral ízesítik.

Üzbégek

Leforrázzák a zöld teát, két percig állni hagyják, leszűrik, pialákba (szélesszájú, színes, általában gyapotvirágot mutató fületlen porcelán csésze) töltik. Cukrot adnak hozzá, és kortyolgatva fogyasztják.

Oroszok

Szamovár tetejére teszik a teasűrítmény-kivonatot tartalmazó kannát. A csészét negyedig vagy félig töltik a sűrítménnyel, majd feltöltik a szamovárból forró vízzel. Cukrot vesznek a foguk közé, és azon keresztül kortyolgatják a teát.

Japánok

Rengeteg teát, általában zöldet isznak, kevésbé édesítik. Teaszertartásuk, a chanoyu nagyon híres. Igen bonyolult szertartás, nagyon művészi, csak az előkelők, a nemesek köreiben volt divatos.

Törökök

Szintén sűrítményt engednek fel forró vízzel. Nagyon pici üvegpohárból isszák a rendkívül erős teát. Általában cukorral ízesítik.

Egyiptomiak

A tealevelet porrá őrlik, majd forró vízzel felöntik. Pohárból vagy csészéből isszák. Általában kockacukorral ízesítik.

És most lássunk néhány finom receptet!

Fűszeres-gyümölcsös

Hozzávalók 6 személyre:
3,5 dl narancslé
6 szegfűszeg
1 kis rúd fahéj
3 filter feketetea
6 teáskanál kandiscukor
1,5 dl ananászlé
1 csipet reszelt szerecsendió

Elkészítés: A narancslevet, a szegfűszeget és a fahéjat kis edényben 5 percig forraljuk, majd 30 percig állni hagyjuk. Közben a teát fél liter forró vízzel leöntjük, és 5 percig állni hagyjuk. A filtereket kidobjuk, a teát a kandiscukorral ízesítjük. A narancsléhez öntjük a teát, belekeverjük az ananászlevet és a szerecsendiót. Még egyszer felforraljuk, és tűzálló poharakba szűrjük.


Rumos vörösboros

Hozzávalók 6 személyre:
3 filter feketetea
5 evőkanál kandiscukor
2 dl vörösbor
1 dl málnaszörp
0,5 dl rum

Elkészítés: A teát fél liter forró vízzel leöntjük, és 5 percig állni hagyjuk. A filtereket kidobjuk. A cukrot elkeverjük 1 dl vízzel, és a teához öntjük. A vörösbort és a málnaszörpöt összekeverjük, felforraljuk, és hozzászűrjük a teát, beleöntjük a rumot. Forrón kínáljuk.

Mandulás-meggyes

Hozzávalók 6 pohárhoz:
2 dl vörösbor
1 teáskanál nádkristálycukor
5 dkg aszalt meggy
2 evőkanál mandulaforgács
8 dl víz
8 filter zöld tea
1 rúd fahéj
6 szem szegfűszeg
nádkockacukor

Elkészítés: A vörösbort felmelegítjük a nádkristálycukorral (de nem forraljuk). Belekeverjük az aszalt meggyet, a mandulaforgácsot, és állni hagyjuk. Felforraljuk a vizet, majd hagyjuk kissé lehűlni (kb.80 C-fokra). Ráöntjük a filtelekre, a fahéjjal, a szegfűszeggel fűszerezzük, és 3-4 percig állni hagyjuk. Végül kivesszük a filtereket és a fűszereket. A bort a gyümölcsökkel együtt a teához szűrjük, és csészékben tálaljuk. Nádkockacukorral ízesítjük.

Citromos-narancsos

Hozzávalók 6 személyre:
3 evőkanál gyümölcstea
1 citrom héja+2 citrom leve
1 narancs héja és leve
6 evőkanál aranybarna cukor

Elkészítés: A teát leforrázzuk, és 10 percig állni hagyjuk. Beletesszük a reszelt citrom- és narancshéjat. A teát a cukorral édesítjük, és belekeverjük a gyümölcsleveket.

A finom receptek a Fanny Konyhából valók.

Még többet tudhatsz meg a teákról itt >>>

Gyógyítő herbateák új rovatunkban >>>

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.