Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Tea

Ötórai tea

A tea nyugtat, frissít, sőt olykor még gyógyít is. Egészségesebb a kávénál, ezt Ázsiában már több mint háromezer éve tudják, és szívesen fogyasztják.

A világon körülbelül 1500 féle teafajta létezik. A forrázat íze egyrészt attól függ, hogy milyen talajon, milyen magasságban, milyen klimatikus körülmények között termett a tealevél, másrészt attól, hogyan készítik el azokat.

Szokások

Angolok

Előmelegítik a teáskannát, személyenként egy-egy kiskanál teát tesznek bele, plusz egyet a kanna számára. Forró vizet öntenek a levelekre, és 5-6 percig állni hagyják. Megkeverik, majd csészékbe töltik. Tejjel és cukorral ízesítik.

Üzbégek

Leforrázzák a zöld teát, két percig állni hagyják, leszűrik, pialákba (szélesszájú, színes, általában gyapotvirágot mutató fületlen porcelán csésze) töltik. Cukrot adnak hozzá, és kortyolgatva fogyasztják.

Oroszok

Szamovár tetejére teszik a teasűrítmény-kivonatot tartalmazó kannát. A csészét negyedig vagy félig töltik a sűrítménnyel, majd feltöltik a szamovárból forró vízzel. Cukrot vesznek a foguk közé, és azon keresztül kortyolgatják a teát.

Japánok

Rengeteg teát, általában zöldet isznak, kevésbé édesítik. Teaszertartásuk, a chanoyu nagyon híres. Igen bonyolult szertartás, nagyon művészi, csak az előkelők, a nemesek köreiben volt divatos.

Törökök

Szintén sűrítményt engednek fel forró vízzel. Nagyon pici üvegpohárból isszák a rendkívül erős teát. Általában cukorral ízesítik.

Egyiptomiak

A tealevelet porrá őrlik, majd forró vízzel felöntik. Pohárból vagy csészéből isszák. Általában kockacukorral ízesítik.

És most lássunk néhány finom receptet!

Fűszeres-gyümölcsös

Hozzávalók 6 személyre:
3,5 dl narancslé
6 szegfűszeg
1 kis rúd fahéj
3 filter feketetea
6 teáskanál kandiscukor
1,5 dl ananászlé
1 csipet reszelt szerecsendió

Elkészítés: A narancslevet, a szegfűszeget és a fahéjat kis edényben 5 percig forraljuk, majd 30 percig állni hagyjuk. Közben a teát fél liter forró vízzel leöntjük, és 5 percig állni hagyjuk. A filtereket kidobjuk, a teát a kandiscukorral ízesítjük. A narancsléhez öntjük a teát, belekeverjük az ananászlevet és a szerecsendiót. Még egyszer felforraljuk, és tűzálló poharakba szűrjük.


Rumos vörösboros

Hozzávalók 6 személyre:
3 filter feketetea
5 evőkanál kandiscukor
2 dl vörösbor
1 dl málnaszörp
0,5 dl rum

Elkészítés: A teát fél liter forró vízzel leöntjük, és 5 percig állni hagyjuk. A filtereket kidobjuk. A cukrot elkeverjük 1 dl vízzel, és a teához öntjük. A vörösbort és a málnaszörpöt összekeverjük, felforraljuk, és hozzászűrjük a teát, beleöntjük a rumot. Forrón kínáljuk.

Mandulás-meggyes

Hozzávalók 6 pohárhoz:
2 dl vörösbor
1 teáskanál nádkristálycukor
5 dkg aszalt meggy
2 evőkanál mandulaforgács
8 dl víz
8 filter zöld tea
1 rúd fahéj
6 szem szegfűszeg
nádkockacukor

Elkészítés: A vörösbort felmelegítjük a nádkristálycukorral (de nem forraljuk). Belekeverjük az aszalt meggyet, a mandulaforgácsot, és állni hagyjuk. Felforraljuk a vizet, majd hagyjuk kissé lehűlni (kb.80 C-fokra). Ráöntjük a filtelekre, a fahéjjal, a szegfűszeggel fűszerezzük, és 3-4 percig állni hagyjuk. Végül kivesszük a filtereket és a fűszereket. A bort a gyümölcsökkel együtt a teához szűrjük, és csészékben tálaljuk. Nádkockacukorral ízesítjük.

Citromos-narancsos

Hozzávalók 6 személyre:
3 evőkanál gyümölcstea
1 citrom héja+2 citrom leve
1 narancs héja és leve
6 evőkanál aranybarna cukor

Elkészítés: A teát leforrázzuk, és 10 percig állni hagyjuk. Beletesszük a reszelt citrom- és narancshéjat. A teát a cukorral édesítjük, és belekeverjük a gyümölcsleveket.

A finom receptek a Fanny Konyhából valók.

Még többet tudhatsz meg a teákról itt >>>

Gyógyítő herbateák új rovatunkban >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.