A római kor óta ismert és alkalmazott sajtkészítési technikáknak köszönhetően egészen a reneszánszig kiemelt szerepe volt a sajtnak. Soha nem volt mindennapi eleme a paraszti konyhának, ellenben a gazdagok asztalain mindig előkelő helyet kapott.
A brie története is csupa sajtot kedvelő nagysággal tarkított. Az első uralkodó - akinek a brie egyfajta szenvedélyes viszony jelentett - Nagy Károly császár volt, aki 774-ben Reuil-en-Brie-i kolostorban elköltött vacsoráján kóstolta először ezt a lágy, krémes, gazdag ízű sajtot, és annyira megkedvelte, hogy onnantól kezdve az apátnak a Chateau d''Aix la Chapelle számára folyamatosan biztosítania kellett a sajtellátást.
Hogy valóban falatozott-e a finom héjú, kicsit érett sajtból a császár, azt nem tudni, de innentől kezdve a brie megállíthatatlanul menetelt tovább az ismertség és a népszerűség útján.
A XIV. században a költőként is elismert Charles d''Orleans királyi herceg a hölgyismerősei számára ajándékozott rendszeresen Brie de Meaux-t. Ezt a szokást XIV. Lajos is örömmel megtartotta, igaz, a történetek szerint a Napkirály újévi ajándékként osztogatta a nemes sajtot. A brie-kedvelők közé tartozott még IV. Henrik is, akit szeretőjétől, Gabrielle d'' Estrees-től csak egy kis csellel tudta távol tartani akkori felesége, Margó királyné: a legenda szerint egy brie-ben bővelkedő vacsora ígérete tartotta otthon a kicsapongni vágyó királyt.
A XVII. század nagy mesemondója, La Fontaine is egy brie-vel a szájában énekelte meg a hollót, így érthető csak igazán, hogy miért is vágyott annyira a róka arra a darabka sajtra. Egy másik igen népszerű história szerint nem csak a rókának volt ínyére a sajt, XVI. Lajos utolsó kívánsága az volt, hogy hadd érezhesse szájában még egyszer, utoljára a brie ízét.
A mítoszok keltette hírnévre a koronát a bécsi kongresszus tette fel, ahol az egyik vacsora során - Metternich és Talleyrand között kialakult szóváltás eredményeként - 60 európai sajtot kóstoltak végig az Európa sorsáról döntő diplomaták. A záróbanketten megrendezésre kerülő versenyen a Talleyrand által addig is magasztalt Brie de Meaux győzedelmeskedett, elnyerve ezzel a „sajtok királya” címet. Így vált a IV. Henrik adományozta címből a „királyok sajtjából” a „sajtok királya”.
A többször emlegetett Brie de Meaux-t tartják a legjobb francia brie-nek, de ugyancsak az élvonalhoz tartozik a Brie de Melun és a Brie de Montereau is. Ma az alábbi tartományok rendelkeznek jogcímmel, így ők készíthetik csak és kizárólag az igazi brie-t: Seine et Marne, Loiret, Meuse, Dawn, Marne, Haute Marne és Yonne.
A brie előállítása megegyezik a camembert-ével, azzal a különbséggel, hogy amíg a camembert a Penicillium Camemberti-nek köszönheti egyéniségét, addig a brie kialakításáért a Brevibacterium felelős.
Manapság kísérleteznek Blue Brie előállításával is, ahol a kékpenészes ízeket ebbe a lágy közegbe helyezik. Az ilyen típusú újítások mellett persze fűszerekkel is gyakorta ízesítik a brie-t, és a különféle tejeknek köszönhetően a sajt alapíze is sokszor eltér.
A brie mellé kínált alkohol lehet almabor vagy pezsgő, legtöbbször vörösborokkal szokás párosítani, de gyakorta kínálják a fehérek közül Pinot Gris-vel vagy Sauvignon Blanc-nal is.
A friss brie-nek kellemes vajas, enyhén gombás-mogyorós íze van. Ehhez az ízhez – a többi sajthoz hasonlóan – nagyon jól passzolnak a csonthéjasok (főleg a mandula és a pekándió), valamint a gyümölcsök, többek között az alma, a körte vagy a szőlő. A gyümölcsök közül a körtét illetve almát nyugodtan karamellizálhatjuk is fogyasztás előtt.
A brie sajt - azon kívül, hogy szobahőmérsékleten magában, borokkal, gyümölcsökkel, friss kenyérrel fogyasztható -, akár süthető is. Magában vagy a franciáknál igen népszerű módon, tésztába csomagolva. A Brie en croute nevű recept szerint a sajtot leveles tésztába burkolják, sok esetben úgy, hogy egy kis gyümölcsöt is raknak a sajt tetejére. Ezen kívül a szintén francia találmány Croque Monsieur is nagyon finom, ha a hozzá felhasznált besamel egy kevés brie-vel van megbolondítva. Gyakorta használják gratinírozásra is.
Hozzávalók:
1 csomag leveles tészta
1 kerek brie sajt
1 tojás
10 dkg aszalt áfonya
1 kávéskanál szárított, morzsolt rozmaring
5 dkg pekándió
2 evőkanál méz
Elkészítés: A sütőt 200 fokra előmelegítem. A diót mozsárban finoman megtöröm, majd összekeverem az áfonyával és a rozmaringgal, végezetük mézzel meglocsolom, átkeverem. A leveles tésztát lisztes felületen kicsit kinyújtom, a közepére halmozom a mézes tölteléket, ráfektetem a sajtkorongot, majd a tészta széleit ráhajtom a sajtra.
A tészta széleit egy elhabart tojással megkenem, így illesztem össze, hogy sülés közben megtartsa az olvadékony sajtot. A kész művet ráfordítom egy sütőpapíros tepsire, ha maradt tésztám, akkor azzal dekorálom, különben csak 1-2 vágást ejtek a tetején, majd a maradék tojással lekenem a tésztát, és nagyjából 20-25 perc alatt megsütöm. A sütést követően nem rögtön tálalom, hanem legalább negyed órát hagyom hűlni. Friss baguette szeletekkel vagy krékerrel kínálom.
Hozzávalók:
1 csomag rétestészta
1 kerek brie sajt
2 kávéskanál kakukkfű
1 nagyobb póréhagyma
4 dkg vaj
Elkészítés: A vajat egy serpenyőben megolvasztom, majd a karikára vágott póréhagymát megdinsztelem. Amíg készül a hagyma, addig apróbb kockákra vágom sajtot. Az elkészült hagymát a kakukkfűvel fűszerezem, majd egy tálban összekeverem a sajttal.
A rétestésztát kicsomagolom, kevés olajjal megkenem, majd 10 centis csíkokra vágom, és azokra fektetem a tölteléket. Ezután óvatosan feltekerem a sajttal töltött tésztaháromszögeket. A kész tésztákat olajban kisütöm. Melegen, előételként kínálom.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.