Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Holstein szelet recept
Holstein szelet
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Puncstorta  recept
Puncstorta
Igen, igen, kedves Olvasóim, hústűre cseréltem a próbatűt. Persze nem örökre, csak egy röpke epizód erejéig: pirulós kacsacombokról fogok írni, na meg lila káposztáról, rizibiziről — csupa olyan ételről, amely számomra újdonság volt — egészen mostanáig. A bejglisütést idén a macira hagytam — egész jól abszolválta a feladatot. :)

Ugye nem kérsz több bejglit...?!
Ugye nem kérsz több bejglit...?!

A töltött kacsacomb főpróbáját még novemberben megejtettem, s mivel a tetszési indexe magas volt, úgy döntöttem, a halat idén kiszavazom a karácsonyi menüből. (Nem kiabáltak a mellőzésük miatt.) :) Köretnek tepsis burgonyát és rizibizit, illetve lila káposztát készítettem. A lila káposztától tartottam kissé, mivel az elkészítés módjáról halványlila gőzöm se volt, kolléganőm receptjét követve azonban sikeresen megbirkóztam a feladattal (hosszú menet volt... — lásd majd később).
Először jöjjön a — számomra — fő attrakció, a töltött kacsacomb.

Hozzávalók (4 személyre):

4 szép, bőrös pecsenyekacsa-comb (csontos)
1 tasak sültcsirke-fűszersó vagy sót is tartalmazó szárnyas-fűszerkeverék

A töltelékhez:
1 zsömle
1 tojás
kb. 1 dl tej
só ízlés szerint (1 kávéskanál)
őrölt bors (1 csipet)
1 kis csokor apróra vágott friss, vagy 2 teáskanál szárított petrezselyem
1 teáskanál őrölt gyömbér
3-4 gerezd fokhagyma
2 teáskanál citromlé

továbbá:
fogvájó vagy hústű
sütőzacskó (ha van)

Szárazpácos kacsacombok
Szárazpácos kacsacombok

Elkészítés: Érdemes egy nappal korábban előkészíteni a húst — íme a forgatókönyv: a megmosott, lecsepegtetett combokat átvizsgáljuk, az esetleg rajta maradt tollszőröket kihúzgáljuk. (A szárnyasok tiszteletére járhatunk közben kacsacsacsacsát, sőt hápoghatunk is hozzá.) :) A comb domború felén a bőrt a hússal összekötő hártyát mélyen átvágjuk — csak ki ne szakadjon a bőr –, az így képződő zsebbe fogjuk majd benyomkodni a tölteléket. Ezután a combokat a fűszersóval kívül-belül, a bőr alatt is, többször erősen bedörzsöljük, majd tálcára téve, letakarva, Sziasztok! felkiáltással, kutya- és cicabiztos módon hűtőbe/kamrába helyezzük másnapig.

Hőre keményedő töltelék :)
Hőre keményedő töltelék :)

Kacsázós reggel

Másnap a töltelékkel indítunk. A zsömlét kis kockákra vágjuk, félretesszük. A tojást felverjük, hozzáadjuk a tejet, megkeverjük. Beleszórjuk a zsemlekockákat, a fűszereket, a (késpengével) szétlapított fokhagymagerezdeket, citromlevezzük, majd az egészet néhány erős keveréssel kissé elpépesítjük. Ezután kivesszük a hűtőben pácolódó kacsacombokat, s gazdagon megpakoljuk a zsebüket a töltelékkel. :)

Zsebfeltöltés a ráncfelvarrás előtt :)
Zsebfeltöltés a ráncfelvarrás előtt :)

Jön az attrakció, a zsebek „bevarrása”, amihez hústűre vagy fogvájóra lesz szükségünk: a megtöltött combokra rászorítjuk a bőrt, majd (lehetőleg a combra párhuzamos irányban) váltogatva bőr-hús-bőr-hús „öltésekkel” hosszan végigszúrjuk rajta a szuronyokat, combonként egy-kettő általában elég. Az se baj, ha nem zár tökéletesen: a kifolyó töltelék sülés közben szépen ráforr a combra. Viszont feltétlenül írjuk fel, hány tűt/fogvájót szúrtunk a combokba, hogy sütés után ugyanannyit húzzunk ki belőlük!

2 tű, az annyi mint... 2 tű! :)
2 tű, az annyi mint... 2 tű! :)

Süssünk lufiban!

Ez nálam a sütőzacskót jelenti. :) A hasonlatot onnan vettem, hogy a csaknem légmentesen lezárt fólia a sütő hőjétől lufiként fújódik fel. Persze nem ez a pláne benne, hanem hogy ily módon a saját levében, és rövidebb idő alatt puhul meg a hús (intenzívebbek az ízek, és az energiatakarékosságért is piros pont jár). Ropogós pedig úgy lesz, hogy a sütés utolsó harmadában felhasítjuk a fóliát. További részletek a sütőzacskó zacskaján. :)

...Mint Colombo hadnagy, én is visszajönnék egy percre, lenne még mondandóm: a sütőzacskó erős ugyan, de az éles, vastag hústű könnyen felhasíthatja, ezért inkább fogvájót használjunk. Ja, és kétféle méretben kapható, négy kacsacombhoz a nagyobbik illik.

Lufiság híján közvetlenül a tepsibe is rakhatjuk a combokat, ez esetben a kisülő zsírral gyakran locsolgassuk őket. A teljes sütési idő 1–1,5 óra a sütés módjától, a sütőtől, a combok méretétől stb. függően. A bőrük mindenesetre legyen szép erőspirult színű. Magam előmelegített sütőben, 200-210 fokon sütöttem.

Finoooomm!

A legszebb példány
A legszebb példány

(F)elszáll a lila gőz

Tartottam a lila káposztától, de fölöslegesen, a valóban kissé hosszú párolási időért pedig kárpótolt a nagyszerű íz és szín. Hála Mártucinak. A káposztaköret készítése amúgy felér egy remek fizikaórával, melyen „az anyag nem vész el, csak átalakul” törvényét testközelből figyelhetjük meg: miként válik köddé több mint egy kiló káposztának cirka a háromnegyede...? Nos éppen ezért szép nagy fejet válasszunk a piacon!

Hozzávalók (4–6 bendős adag):
egy kb. 1,5 kilós lila káposzta
2 evőkanál só
1,5 dl étolaj
1 teáskanál köménymag
2 evőkanál ecet
kristálycukor

Brassica oleracea convar. capitata var. rubra
Brassica oleracea convar. capitata var. rubra

Elkészítés: A lila káposzta (a továbbiakban: kápi) legkülső leveleit lehántjuk, a nyuszinak/zsiráfnak adjuk vagy kidobjuk. A torzsáját kitörjük. A kápit négy vagy több részre vágjuk, majd egyenként vékony csíkokra szeljük, az erek menti vastag, fehér sávokat azonban kihagyjuk — ezek szintén mehetnek a jószágnak. A csíkokat nagy, mély edénybe gyűjtjük, majd rászórjuk a sót, és jól átforgatjuk. Egy órára félretesszük izzadni. :)

Letelt az egy óra! Előveszünk egy másik nagy edényt, ebben gyűjtjük az adagról adagra jól kinyomkodott lila csíkokat. A nyomkodás után pihenésképpen felhívjuk az anyóst, és tesztkérdéseket teszünk fel neki a káposztafélékről. Ha jól válaszol, meghívjuk ebédre. :) A hívást követően nem tapadós lábosban olajat forrósítunk, beleszórjuk a köménymagot, keverünk egyet rajt’, és fél percre félretesszük (ha túl forró az olaj, a kápiban lévő víz gőzgejzírré válva csap ki a lábosból, a plasztikázás pedig drága mulatság...). Tehát óvatosan az olajra öntjük a kápit, alaposan átforgatjuk, nagy lángra állítjuk a gázt, majd 8 evőkanál cukrot szórunk rá, meglocsoljuk 2 evőkanál ecettel, ismét jól megkeverjük. 2-3 perc múlva takarékra tesszük a tüzet, lefedjük a lábost, és időnként megkeverve kb. 60-75 percig dinszteljük, ezalatt elfövi a levét és szépen megpuhul. Aki édesen szereti (tanító bácsi, én igen!!) :), menet közben is bátran cukrozhatja.

A lila kápit is érdemes előre elkészíteni (hűtőben vagy hideg kamrában tárolandó).

Finooommm!

Megérte a fáradságot (bal szélen a párolt káposzta) :)
Megérte a fáradságot (bal szélen a párolt káposzta) :)

(Majdnem) nemzetiszínű rizibizi

Csak azért nem az, mert sárgarépát nem tettem bele (ugyanis az utolsó szálig elhasználtam a kacsaleveshez — amelyet majd egy másik alkalommal mutatok be), így „csak” a zöldborsó színesítette a fehér rizstömeget. Bár a rizibizi egyszerűen elkészíthető, a kezdők (magamat is ideértve) kedvéért közlöm a receptjét, amely Gréti ötletén alapul.

Hozzávalók (4 adaghoz, a bögre 3 dl-es):

Még ezt is beporszívóznád?!
Még ezt is beporszívóznád?!

1 bögre natúr rizs (nem gyorsrizs)
2 és ¼ bögre víz
kb. 10 dkg zöldborsó
étolaj

bors

Elkészítés: A (fagyasztott) zöldborsót csekély olajon, kis tűzön, fedő alatt majdnem puhára párolom. Rászórom a rizst, és 2-3 percig, élénk tűzön, kevergetve pirítom. Közben egy másik edényben felforralom a vizet, majd rázúdítom a rizses borsóra; sózom, borsozom, elkeverem, és takaréklángon, fedő alatt, egyszer-egyszer átkeverve megfőzöm.

Érdekes, hogy a kemény rizsszemek száraztésztaként isszák magukba a vizet — talán ez adta az ihletet a tésztarizs megalkotóinak?... A főzési idő kb. 10 perc. Ha megpuhult (a rizs felszívta a főzővizet), haladéktalanul vegyük le a tűzről, különben megéghet — s ez nem „rizsa”. :) A tűzről levéve dobjunk rá darabka vajat, s ha felolvadt, keverjük át.

Finoooomm!

Édesség? Majd máskor, köszi...

Van köztük NEM mákos...?
Van köztük NEM mákos...?

Kissé hosszúra nyúlt ez a beszámoló, de még így sem fért bele például a kacsaleves. A Pistuc-féle bejglivel és vaníliás kiflivel pedig — noha az ünnepi menü része volt — tavaly már megismertettem kedves Olvasóimat, így ettől most eltekintenék.

Írásom végén köszönetet mondok segítőtársaimnak: apukám (vásárlás, mákdarálás, biztatás), torkos maci (kóstolás, kóstolás, kóstolás), röffencske (morzsaporszívózás) — a többiek, élve az adatvédelmi törvény adta jogukkal, sajnos nem járultak hozzá nevük közléséhez. :)

Karácsonyi csendélet a konyhában...
Karácsonyi csendélet a konyhában...

A bemutatott ételekhez jó étvágyat kíván, és várja megtisztelő hozzászólásaikat:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.