Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Világkonyha

3 ok, hogy megszeresd az olasz lepényt, a piadinát!

Az ünnepi nagy evések előtt olyan fogást kerestünk, ami könnyű, mégis izgalmas. Az olaszok lepénye, a piadina hasonlít a mi melegszendvicsünkre, de annál érdekesebb és látványosabb. Hamar elkészül és fenséges ízeket kombinálhatsz benne. Vendégvárásra, könnyű ebédre, gyors vacsorára ajánljuk!

Imádom az olasz konyhát: az egyszerűségét, a kevés hozzávalóból készülő fenséges ízvilágát, a lazaságát. Hogy nem kell túlgondolni, túl bonyolítani az ételeket (sem). Firenzében kóstoltam először eredeti olasz piadinát, amit itthon eleinte előre készített tésztából késztettem. Azóta azonban magam sütöm a tésztáját, így sokkal finomabb a végeredmény – és fél órán belül asztalon a vacsora a családnak.

Príma piadina!

Ez az olasz lepénykenyér az Emilia Romagna tartományból származik, a tésztája pedig a tortilla lapnál ropogósabb, kenyér jellegűbb – és persze nem kukoricalisztből készül. A tésztáját palacsintasütőben pár perc alatt elkészítjük, utána pedig jöhet a lényeg: a töltelék! Minél jobb minőségű alapanyagokkal töltjük meg, annál finomabb.

Variáld szabadon!

Ahány ház, annyi szokás: készíthetjük a piadina tésztáját élesztővel és anélkül, zsírral vagy olívaolajjal, attól függően, hogy mennyire vagyunk az egészségtudatos étkezés hívei. Az eredeti olasz alaprecept szerint a kész tésztát ricottával kell megkenni, majd bele kell tenni a paradicsomot, mozzarellát, serrano sonkát, a rukkolát és mindkét felét egy-egy percig kell sütni, hogy a sajt megolvadjon. Készítheted jól megtömve, és laposan - ahogy a gyerekeim szeretik. Innentől rajtad áll, hogy mivel teszed emlékezetessé a piadinádat: bármit tölthetsz bele, a lehetőségeknek csak a fantáziád szab határt.

Piadinabuli gyerekekkel

A gyerekeim kevés ételt esznek szívesen, de ha együtt sütünk piadinát, akkor azt szívesen fogyasszák. Segítenek a tészta kikeverésében, de a legnagyobb móka számukra, ha megtöltjük a lepényeket. Általában hagyom, hogy megvalósítsák saját ötleteiket, így aztán készült már nutellás, banános, pudingkrémes piadina is nálunk, de nektek mégis a mozzarellás, sonkás változatot ajánlom.

A bevált receptem

A firenzei séftől anno sikerült elkérnem a piadina receptjét, általában így készítem: 60 dkg lisztet, 20 dkg zsírt (ezt olykor olívaolajjal helyettesítem), 1 csomag élesztőt (7 grammosat) és sót készítek elő. Felfuttatom az élesztőt cukros langyos vízben, a többi összetevőt egy tálba teszem. Ha az élesztő felfutott a hozzávalókhoz öntöm és ruganyos tésztát gyúrok belőle. Sokkal sűrűbbet, mint a palacsintatészta, és keményebb tésztát kapok, mint a pizzánál. Fél óráig hagyom állni, majd 10-12 darab gombócot készítek ebből az adagból. A gombócokat lisztes deszkán lepénnyé nyújtom, majd palacsintasütőben egy-egy perc alatt megsütöm mindkét felét. Egyszerre általában csak 5-6 piadinát sütök ki, a többit mélyhűtőben tárolom a következő piadinavacsoráig. Jó étvágyat!

Házi lepényekről itt olvashatsz tovább a Mindmegettén >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.