Olimpikonjaink valószínűleg csak a versenyek után jutnak el egy-egy autentikus kínai étterembe. Az olimpiai faluban a 24 órás, 5000 fős étteremben a híradások szerint ugyanaz az amerikai cég állítja elő az ételeket Atlanta óta. Van külön pult a mediterrán, ázsiai és kontinentális főételeknek, de ez mégsem olyan, mint egy hagyományos pekingi vendéglőben fogyasztani, helyi nyersanyagokból készült, helyiek által készített fogásokat.
Kína annyira nagy és olyan sokan lakják, hogy a "kínai konyha" megnevezés teljesen irreális. Az egyik gasztroföldrajzi felosztás négy részre tagolja az országot. Ezek:
A fenti négyes osztáson belül 8 regionális konyhát ismerünk, ezek: Anhuj, Kanton, Fucsien, Hunan, Csiangszu, Santung, Szecsuán, Csöcsiang.
Minden városban vannak specializálódott helyek, ahol csak tengeriherkentyűt vagy csak hotpotot lehet enni. (A hotpot olyan mint a fondü, csak több a variációs lehetőség).
A kínai kínai nagyon olcsó. 2000 forintból többfogásos vacsorát kaphatunk harmad-negyedmagunkkal. A kínai étterem Kínában különbözik a nyugati kínaiktól. Nincsenek lampionok, szobrok, szeparék, szőnyegek. Pörgés van, hosszú, fém asztalokon esznek többedmagukkal, szürcsölnek, csámcsognak, élvezik az étkezést. De sokszor nem ülnek be sehová, hanem az utcán esznek, ami Ázsiában mindenhol szokás. Kína sem más, óriási a választék. Késő éjszakáig zajlik az élet ezeken a kínai ételpiacokon, minden standon más-más specialitást készítenek, és fantasztikus ízélményben lehet része az ott falatozó szerencséseknek
A kínaiak nagyon sokat adnak az étkezésre. A kést és villát barbár dolognak, harci eszköznek tartják, ezért esznek pálcikával vagy kézzel. Pekingben vendégségkor minimum nyolc hideg és nyolc meleg fogást szokás felszolgálni. Az észak-kínai Heilongjiang tartományban az ételeknek mindig páros számúak. Halat enni annyit jelent: a pénz soha nem fogy el teljesen. Shanxi tartományban a lótuszvirágból készült étel jelentése tartós házasság, és az esküvőkön ilyen fogások mellett sok a hús is, mivel ez azt jelenti: sok vidámság. Városi kínaiak a szülők születésnapján tésztát készítenek, ezzel kívánva hosszú életet. Quanzhou városban édes gyümölccsel kínálják a vendégeket - kényelmes életet kívánva.
Az üzletkötés gyakran ebéd vagy vacsora közben történik. A jó étel fél üzleti siker. Az elegánsabb éttermekben kerek, középen tálcás asztalok vannak, ha nem kettesben vacsoráznak, ezt használják. A halat gyakran egészben, párolva teszik az asztalra, de alapvetően az ételeket apró darabokra vágják. Általában eggyel több fajta fogást kell rendelni, mint ahányan az asztalt körülülik. Ha minden elfogy, rendelnek még.
Sült padlizsán szecsuáni borsos öntettel
Hozzávalók (2-3 adag)
2 közepes padlizsán
só, bors, olaj
2 evőkanál. olaj
4 szelet friss gyömbér
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál. szójaszósz
4 evőkanál. víz
1 evőkanál. szezámolaj
2 evőkanál. barnacukor
1 kávéskanál. szárított chlipaprika
1 teáskanál. szecsuáni bors
1 evőkanál. sótlan pirított mogyoró
A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Alufóliát fektetünk egy sütőlapra, megkenjük olajjal. A padlizsánt egyforma, kb. 2 cm-es kockákra vágjuk. Összeforgatjuk 3-4 ek. olajjal, sózzuk, borsozzuk. Kb. 25-30 percig sütjük, hogy megpuhuljon és kívülről megpiruljon. Közben elkészítjük a fűszeres öntetet: száraz serpenyőben megpirítjuk a szecsuáni borsot. Mozsárban vagy egy nehéz lábas aljával megtörjük. 2 ek. olajat felhevítünk, és átforgatjuk benne a felaprított fokhagymát, gyömbért és a chilit. Hozzáadjuk a szójaszószt, a vizet, a szecsuáni borsot és a cukrot. Néhány percig főzzük, hogy a cukor feloldódjon. Az öntetet a padlizsánhoz adjuk, meglocsoljuk a szezámolajjal, összeforgatjuk. Sótlan pirított mogyoróval, friss korianderzölddel meghintve tálaljuk. Chiliesvanilia receptje
Tavaszi tekercs
Hozzávalók:
kör alakú rizspapír tésztalap (ázsiai boltokban kapható)
üvegtészta
előhűtött, vékonyra szeletelt répa, káposzta, vagy az alábbi zöldségek közül néhány, vagy az összes vegyesen, nagyon vékonyra szeletelve (újhagyma, répa, kínai kel, káposzta).
Tehetünk bele szójacsírát, és jó nagyon illik hozzá a friss menta és koriander.
Az öntethez: chili, lime, kis nádcukor
Ha nincs előkészített zöldség a boltban, a zöldségeket nagyon vékonyra, julien-re vágjuk. Hozzáadjuk a fűszernövényeket és a kifőzött, felvagdosott üvegtésztát. Fokhagymával, szójaszósszal, szezámolajjal és halszósszal ízesítjük. A rizstészta papírt meleg vízben megpuhítjuk, konyharuhával leitatjuk róla a felesleges vizet. A közepére halmozunk az ízesített zöldségből, két szélét behajtjuk, és feltekerjünk, mint egy palacsintát.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.