Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Lilahagymás-majonézes krumplisaláta recept
Lilahagymás-majonézes krumplisaláta
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Diós és mákos bejgli egyszerűen recept
Diós és mákos bejgli egyszerűen
Kókuszgolyó pofonegyszerűen recept
Kókuszgolyó pofonegyszerűen
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Franciasaláta (alaprecept) recept
Franciasaláta (alaprecept)
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Elronthatatlan sajtos pogácsa recept
Elronthatatlan sajtos pogácsa
Pihe-puha mézeskalács recept
Pihe-puha mézeskalács
Tárkonyos csirkeraguleves gazdagon recept
Tárkonyos csirkeraguleves gazdagon
Lencsefőzelék recept
Lencsefőzelék
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
A tökéletes linzer (alaprecept) recept
A tökéletes linzer (alaprecept)
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
30 perces sajtos rúd recept
30 perces sajtos rúd
Lencsegulyás recept
Lencsegulyás
Zserbó – az eredeti recept recept
Zserbó – az eredeti recept
A mit tudsz a kínai konyháról kérdésre szinte mindenki a szokásos sztereotípiákat válaszolja, mint: evőpálcika, rizs, wok, tofu. De van itt még néhány érdekesség...

Olimpikonjaink valószínűleg csak a versenyek után jutnak el egy-egy autentikus kínai étterembe. Az olimpiai faluban a 24 órás, 5000 fős étteremben a híradások szerint ugyanaz az amerikai cég állítja elő az ételeket Atlanta óta. Van külön pult a mediterrán, ázsiai és kontinentális főételeknek, de ez mégsem olyan, mint egy hagyományos pekingi vendéglőben fogyasztani, helyi nyersanyagokból készült, helyiek által készített fogásokat.

Gasztroföldrajz

Kína annyira nagy és olyan sokan lakják, hogy a "kínai konyha" megnevezés teljesen irreális. Az egyik gasztroföldrajzi felosztás négy részre tagolja az országot. Ezek:

  • Észak-kínai konyha (Peking): a mongol befolyásnak köszönhetően sok bárány és birkahúst esznek. Rizs helyett itt - az éghajlati adottságoknak megfelelően - a búza a legfőbb gabona.
  • Nyugat-kínai konyha (Szecsuán):sokcsípős paprikátészöldségethasználnak. Különlegesség aszecsuáni bors, amit esküvőkön rizs és konfetti helyett dobálnak, mivel itt ez a termékenység szimbóluma.
  • Kelet-kínai konyha (Sanghaj): A kikötők és tengerpart miatt erős a külföldi hatás. Sok tengeri gyümölcsöt fogyasztanak, de a Jangce deltája miatt az édesvízi halak és rákok is kedveltek. A cukrot és szójaszószt keverve érnek el különleges ízhatásokat. A környező területek gasztronómiájának is olvasztótégelye.
  • Dél-kínai konyha (Kanton): az igazi kantoni séfek még Kínán belül is nagyon keresettek. A korai emigránsoknak köszönhetően az általunk ismert kínai étkezés a dél-kínai hagyományokra épül. Világos szójaszószt használnak. Érdekes helyi specialitás a különböző húsok keverése, például marha hallal vagy sertés kagylóval. A húsokat gyümölcsökkel is keverik. Az adagok kisebbek, mint Kína más területein.
A főtt rizs Kínai alapvető élelmiszere (Shutterstock)
A főtt rizs Kínai alapvető élelmiszere (Shutterstock)

A fenti négyes osztáson belül 8 regionális konyhát ismerünk, ezek: Anhuj, Kanton, Fucsien, Hunan, Csiangszu, Santung, Szecsuán, Csöcsiang.

Minden városban vannak specializálódott helyek, ahol csak tengeriherkentyűt vagy csak hotpotot lehet enni. (A hotpot olyan mint a fondü, csak több a variációs lehetőség).

Kína gasztrovonalon is biztosra ment. Egy hivatalos lista jelent meg jóval az olimpia előtt, mely felkészíti az étteremtulajdonosokat a nagyszámú nyugati turista kiszolgálására. A lista célja, hogy a fantáziadús tradicionális kínai ételek neveit érthetőbbé tegye. Nézzünk néhány gyöngyszemet (elöl az eredeti név szószerinti fordítása, hátul a turistáknak javasolt elnevezés.). Párolt oroszlánfej: Barnamártásos bikahere Öt illat (gyakran használnak a számokat mindenben): Fűszeres sült marha Férj és feleség tüdő szelet: Disznótüdő chiliszószban Fára mászó hangyák: Fűszeres darálthús cérnametélttel Nyálas csirke: Párolt, chiliszószos csirke Ez kicsit talán olyan, mint a megnyitón a szép kislány, aki playbackről énekelt, mert a Sors a szép hangot a pufók arcú, összevissza fogú kislánynak adta. Azon is elgondolkodtam, hogy a Jókai bablevest és a Brassói aprópecsenyét hogyan globalizálnák egy esetleges magyar olimpia idején. Néhány dolgot, sajnos, ők is átvesznek nyugatról, például olvasni lehet ilyen ételekről Francia bab Coca-Colában vagy a Csirkeszárnyak Coca-Cola szószban.

A kínai kínai

A kínai kínai nagyon olcsó. 2000 forintból többfogásos vacsorát kaphatunk harmad-negyedmagunkkal. A kínai étterem Kínában különbözik a nyugati kínaiktól. Nincsenek lampionok, szobrok, szeparék, szőnyegek. Pörgés van, hosszú, fém asztalokon esznek többedmagukkal, szürcsölnek, csámcsognak, élvezik az étkezést. De sokszor nem ülnek be sehová, hanem az utcán esznek, ami Ázsiában mindenhol szokás. Kína sem más, óriási a választék. Késő éjszakáig zajlik az élet ezeken a kínai ételpiacokon, minden standon más-más specialitást készítenek, és fantasztikus ízélményben lehet része az ott falatozó szerencséseknek

A kínai étkezési szokások

A kínaiak nagyon sokat adnak az étkezésre. A kést és villát barbár dolognak, harci eszköznek tartják, ezért esznek pálcikával vagy kézzel. Pekingben vendégségkor minimum nyolc hideg és nyolc meleg fogást szokás felszolgálni. Az észak-kínai Heilongjiang tartományban az ételeknek mindig páros számúak. Halat enni annyit jelent: a pénz soha nem fogy el teljesen. Shanxi tartományban a lótuszvirágból készült étel jelentése tartós házasság, és az esküvőkön ilyen fogások mellett sok a hús is, mivel ez azt jelenti: sok vidámság. Városi kínaiak a szülők születésnapján tésztát készítenek, ezzel kívánva hosszú életet. Quanzhou városban édes gyümölccsel kínálják a vendégeket - kényelmes életet kívánva.

Az üzletkötés gyakran ebéd vagy vacsora közben történik. A jó étel fél üzleti siker. Az elegánsabb éttermekben kerek, középen tálcás asztalok vannak, ha nem kettesben vacsoráznak, ezt használják. A halat gyakran egészben, párolva teszik az asztalra, de alapvetően az ételeket apró darabokra vágják. Általában eggyel több fajta fogást kell rendelni, mint ahányan az asztalt körülülik. Ha minden elfogy, rendelnek még.

Különlegesen finom főtt kínai gombócok (Shutterstock)
Különlegesen finom főtt kínai gombócok (Shutterstock)

Néhány kínai étel

Sült padlizsán szecsuáni borsos öntettel

Hozzávalók
(2-3 adag)
2 közepes padlizsán
só, bors, olaj
2 evőkanál. olaj
4 szelet friss gyömbér
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál. szójaszósz
4 evőkanál. víz
1 evőkanál. szezámolaj
2 evőkanál. barnacukor
1 kávéskanál. szárított chlipaprika
1 teáskanál. szecsuáni bors
1 evőkanál. sótlan pirított mogyoró

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Alufóliát fektetünk egy sütőlapra, megkenjük olajjal. A padlizsánt egyforma, kb. 2 cm-es kockákra vágjuk. Összeforgatjuk 3-4 ek. olajjal, sózzuk, borsozzuk. Kb. 25-30 percig sütjük, hogy megpuhuljon és kívülről megpiruljon. Közben elkészítjük a fűszeres öntetet: száraz serpenyőben megpirítjuk a szecsuáni borsot. Mozsárban vagy egy nehéz lábas aljával megtörjük. 2 ek. olajat felhevítünk, és átforgatjuk benne a felaprított fokhagymát, gyömbért és a chilit. Hozzáadjuk a szójaszószt, a vizet, a szecsuáni borsot és a cukrot. Néhány percig főzzük, hogy a cukor feloldódjon. Az öntetet a padlizsánhoz adjuk, meglocsoljuk a szezámolajjal, összeforgatjuk. Sótlan pirított mogyoróval, friss korianderzölddel meghintve tálaljuk. Chiliesvanilia receptje

Tavaszi tekercs

Hozzávalók:
kör alakú rizspapír tésztalap (ázsiai boltokban kapható)
üvegtészta
előhűtött, vékonyra szeletelt répa, káposzta, vagy az alábbi zöldségek közül néhány, vagy az összes vegyesen, nagyon vékonyra szeletelve (újhagyma, répa, kínai kel, káposzta).
Tehetünk bele szójacsírát, és jó nagyon illik hozzá a friss menta és koriander.
Az öntethez: chili, lime, kis nádcukor

Ha nincs előkészített zöldség a boltban, a zöldségeket nagyon vékonyra, julien-re vágjuk. Hozzáadjuk a fűszernövényeket és a kifőzött, felvagdosott üvegtésztát. Fokhagymával, szójaszósszal, szezámolajjal és halszósszal ízesítjük. A rizstészta papírt meleg vízben megpuhítjuk, konyharuhával leitatjuk róla a felesleges vizet. A közepére halmozunk az ízesített zöldségből, két szélét behajtjuk, és feltekerjünk, mint egy palacsintát.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.