Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Puncstorta  recept
Puncstorta
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Mákos guba  recept
Mákos guba
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Világkonyha

Granita, cassata, sajt, hal és bor: olasz konyha a spagettin túl - 2. rész

Focaccia
Szicíliában is felvetődik a kérdés: mennyire olasz valójában az itteni konyha? A sziget partjait három tenger vize mossa, és lakosságának étkezési szokásai sokat elárulnak az idők folyamán itt megtelepedett görögökről, rómaiakról, arabokról, normannokról és aragóniaiakról.

A szicíliaiaknak mindig is sikerült a maguk ízlése és igényei szerint alkalmazkodni a kívülről érkező hatásokhoz. Mai étrendjük gabonaféléken, zöldségeken, fűszernövényeken, olajbogyón és olívaolajon, gyümölcsökön, dió- és mogyoróféléken, tengeri halakon és a tenger gyümölcsein, valamint sajton alapul. A receptek persze tükrözik a helyi sajátosságokat.

Az olasz konyháról szóló cikkünk első részét itt találod >>>

Szicíliai töltött kenyér, ami gyors és kímélő fogás a meleg időben
Szicíliai töltött kenyér, ami gyors és kímélő fogás a meleg időben
Az édességek hazája

A görögök hagyták örökül a teljes kiőrlésű és finomlisztet, amelyekből a focaccia előtt lapos kenyereket sütöttek. Ugyancsak ők ültették a Malvasia és Moscato szőlőfajtákat, illetve készítettek fagylaltot az Etna hegyén található hóból. A középkorban a szaracénok és általában az arabok behozták a keleti fűszereket, elterjesztették a szorbetet és meghonosították a süteményekhez kiváló nádcukrot. A híres cassata nagyban hozzájárult, hogy Szicíliát napjainkban is az édességek hazájaként tartják számon. Az arabok a 12. században annak köszönhetően fogtak tésztagyártásba Palermo mellett, hogy a rómaiak által művelésbe vett földeken bőven termett gabona. Ezenkívül ők ismertették meg a tonhal és a kardhal halászatának módszereit a Tirrén-tenger mély vizein. Azóta Szicíliában még a kuszkusz itteni változatába (cùscusu) is halat tesznek, az Észak-Afrikában szokásos bárányhús helyett.

Szicíliában még a kuszkusz itteni változatába (cùscusu) is halat tesznek
Szicíliában még a kuszkusz itteni változatába (cùscusu) is halat tesznek
Kuszkusz, másképp

A számos formában létező pasta alapanyaga általában durumliszt, pontosabban a semolina nevű finom búzadara. Egyaránt használják spagettihez, makarónihoz (maccaruna), cső alakú tésztákhoz és gnocchihoz (gnocculi). A legkedveltebb tésztaétel a pasta con le sarde, amelybe szardíniát és helyenként vadon termő édesköményt is tesznek.

Az egyik legkedveltebb tésztaétel a pasta con le sarde, amelybe szardíniát tesznek
Az egyik legkedveltebb tésztaétel a pasta con le sarde, amelybe szardíniát tesznek
Bio-birodalom

Szardínia után Szicília a legjelentősebb bioélelmiszer-termelő vidék Itáliában. Egész évben kaphatók a friss fűszernövények, zöldségek és saláták, amelyeket nyersen vagy elkészítve fogyasztanak. A paradicsom mellett nagy népszerűségnek örvend a padlizsán, amelyet fogyaszthatnak sütve, sajttal összesütve vagy párolva és hidegen tálalva (ez utóbbi a caponata), valamint a grillezett, töltött, sült vagy párolt paprika (pepperonata). Tipikus étel a rizspuding (timbalo di riso). Értékes a szicíliai olívaolaj és asztali olajbogyó, melyek legkiválóbbika az oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel Nocellara del Belice. A Szicíliához tartozó Lipari- vagy másképpen Eoli-szigetek a kapribogyó termelésére specializálódtak.

Szicíliai saláta naranccsal, rákkal, olívabogyóval és zöldsalátával
Szicíliai saláta naranccsal, rákkal, olívabogyóval és zöldsalátával
Húsgombócok

A sziget belsejében elsősorban bárány-, fiatal kecske-és sertés-, de borjú-, szárnyas- és nyúlhús is kerül az asztalra. A húsgombócot (polpette) főfogásként, paradicsommártással fogyasztják. A sajtok között a vezető helyen a pecorino áll: frissen pikáns ízű, éretten és keményen reszelni való. Népszerű a caciocavallo, a primo sale és a szalmán érlelt Tuma dla Paja is. A krémesen lágy ricottát édes vagy sós töltelékekhez használják.

A húsgombócot (polpette) az olaszok főfogásként, paradicsommártással fogyasztják
A húsgombócot (polpette) az olaszok főfogásként, paradicsommártással fogyasztják
Gyümölcsözön egész évben

A tartomány híres gyümölcstermeléséről és a vérnarancsról (az Arancia Rossa di Sicilia eredetvédett). Ízletes különlegesség a fico d'India néven ismert kaktuszfüge. A szárított és kandírozott gyümölcsök és diófélék elképesztően sokféle édesség alapanyagát szolgáltatják. Mandulából készül a marcipán és a pasta reale, amiből szoborszerű édességeket formáznak. A pisztácia fagylalt-alapanyagként használatos.

Olasz borkiválóságok

Szicília büszkélkedik Olaszország legnagyobb kiterjedésű szőlőskertjeivel. Leghíresebb bora, a Marsala, nagyszerű főzéshez, vergine vagy solera változatai pedig apertifként és érett sajtokhoz ajánlhatók. Kiváló édes bor a Moscato Passito di Pantelleria és a Malvasia delle Lipari. A száraz vörösek, a rozék és a friss, gyümölcsös zamatú fehérek nagyon jól illenek a tengeri halakhoz és a tenger gyümölcseihez, valamint a zöldségételekhez.

Itt olvass tovább a szicíliai konyháról >>>

Szicíliai receptekért klikk ide >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.