Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Minestrone recept
Minestrone
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Karácsony

Puha és foszlós olasz karácsonyi kalács, íme a panettone receptje

Farkasinszki Ildikó videón mutatja, hogyan készül a panettone
Fotó: Móricz István / © Mindmegette
Nemcsak húsvétkor érdemes kalácsot sütni, hanem karácsonykor is. Ha viszont nem a hagyományos, fonott verziót készítenéd, és keresel valami még ünnepibb süteményt, akkor a panettone lehet a nyerő választás. Ez az olasz sütemény belül puha és foszlós, kávé mellé ideális választás, ráadásul olyan mutatós is, hogy az első szeletet is fájó szívvel vágjuk ki belőle. Utána viszont nincs megállás, mert a panettonénak ellenállni ugyan lehet, de nem érdemes!

A panettone az olaszok ünnepi süteménye, egy olyan kalács, amit karácsonykor és újév napjára sütnek, fogyasztanak vagy épp adnak ajándékba. Nemcsak finom, hanem mutatós is, így örül az is, aki elkészítette ezt a meseszép kalácsot, és persze az is, akinek szeretettel ajándékozták. A hagyományos fonott kalácsot sem gyerekjáték összeállítani, a panettone azonban igazi türelemjáték, hiszen nemcsak a dagasztás hosszú idő, hanem a kelesztés is, ugyanis 2-3 órán át kell hagyni pihenni a tésztát. Csak akkor vágj bele, ha van időd, de akkor mindenképp, mert megéri!

Panettone
Panettone
FOTÓ: MÓRICZ ISTVÁN / MINDMEGETTE

A panettone az utóbbi években rendkívül népszerű sütemény lett, szinte nincs olyan élelmiszerbolt, ahol ne lehetne megvásárolni az ünnepi formájú kalácsot. A formája mellett az íze is különleges, ugyanis aszalt gyümölcsök, citrushéjdarabok, sőt akár csokicseppek is díszíthetik, édesíthetik a légiesen könnyed kelt tésztát. A magas alakját a panettone a speciális papírformának köszönheti, ám ha nincs ilyened, akkor sem kell kétségbe esni, ugyanis Farkasinszki Ildikó mutat egy trükköt, hogyan lehet lábasban vagy éppenséggel tortakarikából és sütőpapírból készített formában megsütni a panettonét.

Így készül a panettone, az olaszok különleges karácsonyi kalácsa

Hozzávalók:

A kalácshoz:

  • 4 ek. meleg tej
  • 8 ek. cukor
  • 2,5 dkg élesztő
  • 22,5 dkg vaj
  • 2 tk. vaníliakivonat
  • 1 db citrom 
  • 1 db narancs 
  • 5 db tojás
  • 50 dkg liszt
  • 1 csipet só
  • 7 ek. mazsola
  • 3 ek. rum
  • 8 ek. kandírozott citrushéj

A mázhoz:

  • 1 ek. tojásfehérje
  • 1 ek. porcukor 

Elkészítés:

  1. Egy magas falú panettoneformát vagy lábast kikenünk vajjal. Használhatunk papír sütőformát is. 
  2. A meleg tejet egy tálba öntjük, adunk hozzá 1 teáskanál cukrot és az élesztőt. Összekeverjük, és hagyjuk állni pár percig. 
  3. A maradék cukrot egy nagy tálba tesszük, hozzáadjuk a vajat és a vaníliakivonatot, kézi robotgéppel kihabosítjuk. 
  4. A cukros vajhoz adjuk a citrom és a narancs lereszelt héjat, majd alaposan összekeverjük.
  5. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat, és azokkal is alaposan elkeverjük. Azután egy evőkanál lisztet is adunk hozzá, és folytatjuk a keverést, míg szép sima masszát kapunk.
  6. A többi lisztet robotgép táljába szórjuk, hozzáadjuk a sót, és alaposan összekeverjük, majd egy mélyedést készítünk a közepébe.
  7. Ide öntjük a felfutott élesztőt és a tojásos-vajas keveréket is, majd a robotgéppel alaposan kidagasztjuk, addig, míg a tészta összeáll, és sem a kezünkhöz, sem a tál falához nem ragad.
  8. Egy nagy tálat vékonyan kivajazunk, beletesszük a tésztát, és meleg helyen hagyjuk 2 órát kelni.
  9. A mazsolát egy lábasba tesszük, ráöntjük a rumot, és alacsony hőfokon 5 percig melegítjük, míg a rumot felszívja a mazsola. Hagyjuk teljesen kihűlni.
  10. Ha a tészta megkelt, óvatosan enyhén lisztezett munkafelületre borítjuk, és kézzel újabb 5 percig dagasztjuk. Több részletben beledolgozzuk az áztatott mazsolát, és a kandírozott citrushéjat is.
  11. A tésztából cipót formázunk, és az előkészített, sütőpapírból és tortaformából készített formába tesszük. Letakarjuk egy konyharuhával, és még egy órát hagyjuk kelni. Közben a sütőt előmelegítjük 180 fokra.
  12. A mázhoz a tojásfehérjét összekeverjük a porcukorral, és óvatosan megkenjük vele a panettone tetejét.
  13. A tésztát az előmelegített sütőbe tesszük, és 50-55 perc alatt szép aranybarnára sütjük. Egy hurkapálcával ellenőrizzük, hogy átsült-e.
  14. A sütőből kivéve 10 percig hagyjuk a formában hűlni, majd egy rácsra fordítjuk, és hagyjuk teljesen kihűlni. Porcukorral megszórva tálaljuk.

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.