Válasszuk a feszes, fényesebb sütőtököt. Ha kockázva vesszük, nézzük meg, hogy a fólia alatt egyenletes legyen a színe, nyirkosnak látsszék, mert akkor friss. 4 személynek kb. 1 kilót számítsunk.
Ha egészben vettük, jó vásárt csináltunk, mert több hétig is friss marad hűvös, sötét helyen. Ha felkockázva, tegyük a hűtő aljában lévő dobozokba, és 3-4 napon belül használjuk fel, különben nyálkás réteg jelenik meg rajta, ami már a romlás jele.
Vágjuk nagyobb darabokra, kaparjuk ki a magházát, majd egy éles késsel vágjuk le a héját. Kockázzuk fel, és már jöhet is a főzőcske.
A sütőtök egy kicsit édeskés, de mégis semleges ízű, ezért bátran használhatunk hozzá sokféle fűszert. Kimondottan kedveli a szerecsendiót, a szegfűszeget, a sáfrányt, a kardamomot vagy a vaníliát, de tökéletesen illik hozzá a curry és a babérlevél is. Ízesíthetjük még naranccsal, kókusztejjel is!
4 személyre
elkészítési idő: 35 perc
70 dkg előkészített sütőtököt (megpucolva és felkockázva) tegyünk fel főni annyi vízben, hogy épp ellepje. Adjunk hozzá 2 tyúkhúsleveskockát, majd forrástól számítva főzzük 20 percig. A sütőtököt 2 dl főzőlével és 1 dl tejszínnel turmixoljuk össze.
4 kisebb csirkemájat vagy 4 szelet pecsenye libamájat pirítsunk meg mindkét oldalán 3 evőkanál olívaolajban, majd sózzuk, borsozzuk. Vegyük ki a serpenyőből, majd 15 dkg megtisztított és felaprított gombát (sampinyon, laska, vargánya – lehet fagyasztott is) pirítsunk meg szintén a megmaradt olajban.
A levest merjük tányérokba, és tegyük a tetejére a májat és a gombát. A siker nem marad el.
6 személyre
elkészítési idő: 1 óra
5 dkg tisztított tökmagot pirítsunk meg egy forró serpenyőben. 20 dkg tökbelet reszeljünk le, adjunk hozzá 20 dkg lisztet, 17,5 dkg lágy vajat, 3 felvert tojást, 8 dkg reszelt parmezánt, a pirított tökmagot, fél csomag sütőport, sót és borsot. Keverjük jól össze, majd öntsük kivajazott hosszúkás sütőformába. Előmelegített sütőben süssük 180 fokon 45 percig. Hagyjuk langyosra hűlni, akkor borítsuk ki a formából. Salátával tálalva kiváló vacsora.
6 személyre
elkészítési idő: 40 perc
70 dkg előkészített sütőtököt (megpucolva és felkockázva) főzzünk puhára. Szűrjük le, majd turmixoljuk össze. Adjunk hozzá 15 dkg vajat, 2 tojást, 1,5 dl főzőtejszínt vagy tejfölt, fél kávéskanál fahéjat.
15 dkg lisztet, 10 dkg vajat, 5 dkg cukrot és 1 tojást dolgozzunk össze tésztává. Ha nem elég lágy, tegyünk bele egy kanál tejfölt. A tésztával béleljünk ki egy kerek sütőformát, majd öntsük bele a sütőtökpürét.
A tetejét szórjuk meg kristálycukorral, majd előmelegített sütőben 180 fokon süssük 25 percig. Hagyjuk kihűlni. Hidegen tálaljuk.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.