A petrezselyem kalóriatartalma alacsony, de a tápértéke rendkívül magas. Különösen gazdag klorofillban, A-, B-, C-, E- és K-vitaminban, illóolajokban, valamint az ásványi anyagok közül foszforban, kalciumban, kénben, rézben és vasban. Nézzük, miért is jó nekünk mindez!
Vízhajtó hatású, tehát fokozza a veseműködést, így segít abban, hogy a méreganyagok megfelelően távozzanak a szervezetünkből. Ezen kívül segíthet megelőzni a vesekő és a húgyúti fertőzések kialakulását, és hozzájárul az emésztőrendszer, valamint a máj méregtelenítéséhez is. Húgyúti panaszok esetén érdemes tea formájában is fogyasztani.
Gyorsítja a tápanyagok lebontását, tehát segíthet a túlevés okozta gyomorpanaszokon, enyhíti a hányingert, elősegíti a bélgázok távozását, ezáltal megelőzi a puffadást. A lakomák mellett pedig a fogyókúrák során is hasznát vehetjük. Ezeken kívül a bélflóra egyensúlyának fenntartásához, illetve visszaállításához is hozzájárul.
Rendszeres fogyasztása megszüntetheti a magas vérnyomást, védi az érfalakat és javítja a vérkeringést, így védelmet nyújthat az érelmeszesedéssel szemben, csökkentheti a stroke és az infarktus kockázatát is. Mindez elsősorban a magas béta-karotin-, valamint folsavtartalmának köszönhető.
Kimutatták, hogy fogyasztását követően megnő azon enzimek aktivitása, melyek a sejtek saját antioxidáns védelméért felelősek. Daganatellenes hatását a benne lévő karotinoidok, flavonoidok és fitoösztrogének révén éri el. Ez utóbbi anyagok a prosztatadaganatoknál bizonyulnak leginkább gyógyítónak.
A bőrünk sok mindenre érzékeny lehet, de a petrezselyem ezen is segít. Ha a főzetével, esetleg magával a friss növénnyel bedörzsöljük a gyulladt bőrt vagy a rovarcsípés helyét, a kellemetlen tünetek gyorsabban enyhülhetnek.
A hagyma nagyon egészséges és finom, ám a fogyasztását követi szájszag megkeserítheti a mindennapjainkat, a környezetünkét pedig meg inkább. A petrezselyem rágcsálása azonban segíthet, ugyanis megszünteti a szájszagot és megtisztítja a szájpadlást.
Magas vitamintartalmának köszönhetően az immunrendszert is erősíti, ami mostanában különösen fontos. Azt azonban fontos tudni, hogy a benne található anyagok érzékenyek a hőkezelésre, ezért ha szeretnénk élvezni a jótékony hatásait, akkor a petrezselyemlevelet nyersen érdemes fogyasztani.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.