A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Szurkolóik lelkes buzdítása mellett készítették el versenyfogásaikat a világ legrangosabb szakácsversenye, a Bocuse d'Or kontinensdöntőjének első, keddi napján induló csapatok Budapesten. A megmérettetés ma folytatódik: a séfek 14 óráig főzhetnek, utána színre lép a zsűri, és kezdetét veszi a kóstolás, aminek az eredményéről 18 órakor értesülhet a nagyérdemű közönség.

A hatalmas nemzetközi figyelemmel övezett szakácsverseny Európa-döntőjének a régióban először adhat otthont a magyar főváros, a Sirha Budapest élelmiszeripari kiállítás keretében a Hungexpo Vásárközpontban. A kétnapos megmérettetésen, Magyarországon kívül a kontinens még tizenkilenc országa vesz részt, népes szurkolói csapatok által kísérve, amelyek felfokozott hangulatban drukkolják végig az 5 óra 35 perces versenyt.

A magyar szurkolók nem csak a hoki vb-n tesznek ki magukért: egy komplett tűzoltó zenekar érkezett a magyar csapat buzdítására
A magyar szurkolók nem csak a hoki vb-n tesznek ki magukért: egy komplett tűzoltó zenekar érkezett a magyar csapat buzdítására

Vomberg Frigyes, a magyar csapatot a konyhán kívülről, tanácsokkal ellátó coach az első versenynapon még a konyhai zsűri tagjaként dolgozott. Mint az MTI-nek elmondta: a szerdán versenyző csapatok coach-ai közül sorsolták ki az első nap konyhazsűrijének egy részét, így az ő feladata a keddi versenynap szakszerűségének, munkájuk tisztaságának, megfelelő anyagfelhasználásának ellenőrzése volt.

A konyhai zsűri húsz pontot ítélhet a csapatoknak: tíz pont jár a higiéniáért és a konyhai eljárásokért, további tíz pont a gazdaságos alapanyag-felhasználásért.

A zsűri folyamatosan figyeli a csapatokat: nézik,hogy milyen hatékonyan dolgoznak együtt, pontozzák az íz és főzési technikákat, az anyaghasználatot, a titkos összetevőket, figyelik a konyha tisztaságát, a konyhai technikákat
A zsűri folyamatosan figyeli a csapatokat: nézik,hogy milyen hatékonyan dolgoznak együtt, pontozzák az íz és főzési technikákat, az anyaghasználatot, a titkos összetevőket, figyelik a konyha tisztaságát, a konyhai technikákat

"Sok csapat nagyon összeszedett, határozott, tudja, hogy mit akar, de akadnak gyengébbek is. Körülbelül négy csapat van, akik nagyon erősek és akiket nagyon meg szeretnénk szorongatni" - mondta még a verseny kezdetekor Vomberg Frigyes, akinek várakozásai szerint az északi országok ismét meghatározó szerepet fognak betölteni a versenyen.

A coach szerint azonban a zsűrizéssel szerzett tapasztalatai már nem fogják befolyásolni a magyar csapat, Széll Tamás séf és segítői munkáját.

Széll Tamás és csapata december óta készül erre a versenyre: hetente hat napon át gyakoroltak, finomítottak a technikájukon
Széll Tamás és csapata december óta készül erre a versenyre: hetente hat napon át gyakoroltak, finomítottak a technikájukon

"Azon vagyunk, hogy ne hibázzunk. A saját programunkat szeretnénk megcsinálni úgy, ahogy elhatároztuk. Mindent elmondok nekik, amit ma itt látok, de ez már nem zavarja meg őket, ettől csak erősebbek lesznek" - fogalmazott Vomberg Frigyes. Hozzátette: nagyon várja a holnapot, "olyan ez, mint amikor a lovak verseny előtt várják, hogy kinyíljon előttük az ajtó és elstartolhassanak".

Marco Acquaroli, az olasz csapat séfje elmondta, hogy nagy izgalommal készül a szerdai versenynapra, amikor Széll Tamás és csapata előtt versenyezhet.

"Hatalmas felelősség egy ekkora versenyen indulni, de keményen készültünk" - mondta el a Bocuse d'Oron első alkalommal résztvevő séf, hozzátéve: nehéznek találta az idei kötelező összetevőket, de sokat gyakoroltak a kecsegével és a gímszarvassal.

"A hangulat rendkívül barátságos és motiváló, így igazán nagy élmény a kontinensdöntőn részt venni" - mondta Marco Acquaroli.

A budapesti verseny idén a magyar ízek jegyében telik, hiszen a versenyfeladatok fő alapanyagai - a dunai kecsege és gímszarvasborjú - mellett két magyar borászat, a Sauska és a Grand Tokaj vörös és fehér borai szerepelnek a kínálatban.

Gímszarvas húsa, feldolgozásra készen
Gímszarvas húsa, feldolgozásra készen

A fogások elkészítése során kötelezően használandó titkos fűszerek, amelyekről a versenyzők csak az adott nap reggelén szereznek tudomást, szintén a magyar konyha jellegzetes ízeit képviselik: kedden a tárkony, szerdán a turbolya volt az, amit a hal és a vadételbe is bele kell komponálnia minden csapatnak.

MINDEN, AMIT A BOCUSE D'OR-RÓL TUDNI ÉRDEMES >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.