A hatalmas nemzetközi figyelemmel övezett szakácsverseny Európa-döntőjének a régióban először adhat otthont a magyar főváros, a Sirha Budapest élelmiszeripari kiállítás keretében a Hungexpo Vásárközpontban. A kétnapos megmérettetésen, Magyarországon kívül a kontinens még tizenkilenc országa vesz részt, népes szurkolói csapatok által kísérve, amelyek felfokozott hangulatban drukkolják végig az 5 óra 35 perces versenyt.
Vomberg Frigyes, a magyar csapatot a konyhán kívülről, tanácsokkal ellátó coach az első versenynapon még a konyhai zsűri tagjaként dolgozott. Mint az MTI-nek elmondta: a szerdán versenyző csapatok coach-ai közül sorsolták ki az első nap konyhazsűrijének egy részét, így az ő feladata a keddi versenynap szakszerűségének, munkájuk tisztaságának, megfelelő anyagfelhasználásának ellenőrzése volt.
A konyhai zsűri húsz pontot ítélhet a csapatoknak: tíz pont jár a higiéniáért és a konyhai eljárásokért, további tíz pont a gazdaságos alapanyag-felhasználásért.
"Sok csapat nagyon összeszedett, határozott, tudja, hogy mit akar, de akadnak gyengébbek is. Körülbelül négy csapat van, akik nagyon erősek és akiket nagyon meg szeretnénk szorongatni" - mondta még a verseny kezdetekor Vomberg Frigyes, akinek várakozásai szerint az északi országok ismét meghatározó szerepet fognak betölteni a versenyen.
A coach szerint azonban a zsűrizéssel szerzett tapasztalatai már nem fogják befolyásolni a magyar csapat, Széll Tamás séf és segítői munkáját.
"Azon vagyunk, hogy ne hibázzunk. A saját programunkat szeretnénk megcsinálni úgy, ahogy elhatároztuk. Mindent elmondok nekik, amit ma itt látok, de ez már nem zavarja meg őket, ettől csak erősebbek lesznek" - fogalmazott Vomberg Frigyes. Hozzátette: nagyon várja a holnapot, "olyan ez, mint amikor a lovak verseny előtt várják, hogy kinyíljon előttük az ajtó és elstartolhassanak".
Marco Acquaroli, az olasz csapat séfje elmondta, hogy nagy izgalommal készül a szerdai versenynapra, amikor Széll Tamás és csapata előtt versenyezhet.
"Hatalmas felelősség egy ekkora versenyen indulni, de keményen készültünk" - mondta el a Bocuse d'Oron első alkalommal résztvevő séf, hozzátéve: nehéznek találta az idei kötelező összetevőket, de sokat gyakoroltak a kecsegével és a gímszarvassal.
"A hangulat rendkívül barátságos és motiváló, így igazán nagy élmény a kontinensdöntőn részt venni" - mondta Marco Acquaroli.
A budapesti verseny idén a magyar ízek jegyében telik, hiszen a versenyfeladatok fő alapanyagai - a dunai kecsege és gímszarvasborjú - mellett két magyar borászat, a Sauska és a Grand Tokaj vörös és fehér borai szerepelnek a kínálatban.
A fogások elkészítése során kötelezően használandó titkos fűszerek, amelyekről a versenyzők csak az adott nap reggelén szereznek tudomást, szintén a magyar konyha jellegzetes ízeit képviselik: kedden a tárkony, szerdán a turbolya volt az, amit a hal és a vadételbe is bele kell komponálnia minden csapatnak.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.