Nem titok, hogy az étel grillezve még finomabb lesz, vagy hogy társaságban jobban esik elfogyasztani. Ezeken kívül számos más előnye is van, ha gyakran járunk kerti partikra, vagy tartjuk mi magunk azokat. Lássuk, milyen pozitívumokra számíthatunk – 10 meggyőző érvet gyűjtöttünk össze.
A bacon süléskor sercegő hangot ad ki, ami olyannyira nyugtató hatású, hogy akár az elalvásban is segíthet. Az utóbbi években népszerűvé váltak azok a gasztrovideók, amelyekben a főzéshez kapcsolódó hangokat felerősítik, és ez a nézőben ún. önkéntelen idegi-érzéki választ vált ki (libabőr, az egész testet átjáró kellemes-bizsegő érzés). Mindezek tudatában nem meglepő, hogy a főzés képes csökkenteni a stresszt. Az étel elkészítésére fókuszálva a figyelmünk elterelődik a negatív gondolatokról, a hétköznapi problémákról, és az idegek megnyugszanak.
A sütés-főzés folyamata több készségünk kombinációja, és ezek fejlesztésére is remek tevékenység. Gondolj csak bele: a recept elolvasása, értelmezése, azután az elkészítés tervezése és szervezése agyi aktivitást eredményez, melynek során az agy (csakúgy, mint a többi izom használatkor) dolgozik, változik, erősödik. Ha fejből próbálsz meg főzni valamit, amit korábban mondjuk egy videón láttál, az a memóriát is megdolgoztatja, a végeredményről ábrándozás és a tálalás kiötlése pedig kitűnő kreativitást fejlesztő tevékenységek.
Az emberek szeretetnyelve nagyon változatos lehet, de azon módok listáján, ahogyan kifejezzük és megéljük érzelmeinket a főzés (a másik etetése = gondoskodás) biztosan előkelő helyet foglal el. Egész egyszerűen jó élmény valami olyat alkotni, ami finom, és ízlik a családnak, a barátoknak. A grillsütő vagy a bogrács mellett, a szabadban együtt eltöltött pár óra pedig minőségi idő, ami javítja az általános hangulatunkat, boldogabbá tesz. Ahhoz, hogy a rohanó munkanapokat átvészeljük, bizony elengedhetetlen a mentális jóllét.
Biztosan mindenkivel volt már úgy, hogy egy recept elolvasása után több ötlete is támadt, mivel lehetne még jobban feldobni az adott fogást. Sokan vagyunk, akik a hozzávalólistát csak kiindulási pontként használjuk, mert mindig változtatunk valamin, hogy ízletesebb, különlegesebb legyen az étel. Mondhatni, személyre szabjuk. Nincs is ezzel gond, hiszen a fantáziánk, a kreativitásunk ezáltal fejlődik. Szóval kezdők és rutinosabbak is bátran kísérletezzenek, mert a főzés szuper önkifejezési mód (is).
A grillsütőt vagy a bográcsot körülállni, belélegezni a készülő ételek mennyei illatát, hallgatni a hús sercegését – felszabadító élmény. Amikor mi a barátokkal összejövünk egy hétvégi kerti sütögetésre, garantált a jó hangulat. Ilyenkor biztosan előkerülnek a legjobb sztorik, amiket bár százszor elmeséltünk már, ugyanolyan jólesik nevetni rajtuk százegyedjére is. Régi nyaralások emlékének felidézése, jövőbeli tervek átbeszélése vagy csak nosztalgikus dalok éneklése: a közösségi főzés összehozza az embereket.
Tanulmányok is vizsgálták a főzés életminőséget javító hatását. A kutatók arra jutottak, hogy azok az emberek, akik minden nap végeznek valamilyen kreativitást igénylő, nyugtató tevékenységet, összességében kiegyensúlyozottabbak, elégedettebbek és boldogabbak is. A grillezés vagy a bográcsozás épp ilyen időtöltés, ugyanis a hatás fokozódik, ha mindez jó hangulatban, társaságban zajlik. Az elejétől a végéig teljesített folyamat befejezettsége, valamint az elégedett mosolyok láttán érzett siker is a pozitív énképünket erősíti.
Valószínűleg nem kell sokáig magyaráznunk, hogy mennyivel gazdaságosabb, ha otthon készítjük el az ételt, mint ha rendelnénk vagy étteremben ennénk. Persze vannak olyan alkalmak, amikor szeretünk kiöltözni és vendéglőben enni, meg amikor a házhoz szállítás menti meg a vacsorát. De alapesetben több szempontból is jobban járunk, ha magunk készítjük el a kedvenc fogásainkat. Egyrészt ugyanazt az ételt jóval olcsóbban készíthetjük el, másrészt nem ritkán egészségesebb és finomabb is lesz a végeredmény.
Amikor belefogunk egy projektbe, a hosszú munkafolyamat alatt nagyszerű motiváló erő lehet, ha a végén átélt felszabadító érzésre és a siker megtapasztalására gondolunk. Sokszor azonban ezek nem jönnek maguktól, vagy csak igen sokára. A kerti sütés-főzésben az a jó, hogy az elismerő pillantásokat és a jóllakott szeretteink dicséretét azonnal bezsebelhetjük. Jó érzéssel tölthet el, hogy rögtön részesülünk a jutalomban: az elégedett vendégek elismerésében.
Grillezett sajt baconbe tekerve >>>
Kutatások bizonyítják, hogy ha otthon eszünk, kevesebb kalóriát viszünk be, mint amikor étterembe megyünk, mivel nincs rajtunk „nyomás”, hogy az étlapról mindent meg kell kóstolnunk. Azonkívül, hogy a mennyiséget így kontroll alatt tartjuk, az alapanyagok kiválasztásánál is tudatosak lehetünk: a zsíros és vörös húsok helyett választhatunk például csirkét, de akár zöldségeket is. Az elkészítés módja is rajtunk áll – dönthetünk kevesebb cukor és zsír felhasználása mellett. Ezek bár apróságoknak tűnnek, kifejezetten sokat számítanak, ha szeretnénk kicsit odafigyelni a kiegyensúlyozott táplálkozásra.
Tény, hogy a konyhában a technológiai innovációknak hála már finomabbnál finomabb fogásokat készíthetünk. De semmi sem tudja azt a jellegzetes füstös ízvilágot adni, mint amit a BBQ eredményez az ételeknek. Ugyanígy, a bográcsban készült ebédnek is van egy jellegzetesen különleges zamata, ami semmihez sem hasonlítható. Ezért mi mindenkit arra biztatunk, hogy ha teheti, irány a szabadba (vagy a megfelelő biztonsági előírásokat betartva az erkélyre), és készüljön a hétvégi menü a friss levegőn, jó hangulatban, mert rengeteg előnnyel jár!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.