A Csabai Kolbászklub október végén, a Facebook-oldalán adta hírül, hogy elhunyt Kovács István négyszeres kolbászkirály, aki az évtizedek során is díjak egész sorát söpörte be az úgynevezett kulárés vastagkolbászaival: 2002-ben, 2004-ben, 2009-ben és 2010-ben lett kolbászkirály a Csabai Kolbászfesztiválon, klub tagjaként számos látványdisznótoron szerepelt, és a határon túl is népszerűsítette a csabai kolbászt. A legendás mester a többszörös díjnyertes kulárés vastagkolbászának receptjét, egy újságíró barátján keresztül az utókorra hagyta, a száraz tényeken túl a legfontosabb üzenettel: "Laci, nem, vagy nem csak a recept a titka a jó kolbásznak, hanem az odafigyelés, az, hogy szívvel-lélekkel csináld."
A vastagkolbászt kizárólag 200 kilogramm feletti, nagysúlyú, házi sertésből készítjik, a nemes húsok, karaj, comb, tarja felhasználásával. A kihűlt húst – mert csak hidegen lehet szépen darálni – 6-os rostán darálják, a kolbászhús háromnegyed része hús, negyedrésze pedig szalonna.
A fűszerek
Az ízesítéshez csak négy alapfűszert, sót, fokhagymát, köménymagot és őrölt házi paprikát használunk. 10 kg húshoz 20 dkg sót, 4-4 dkg fokhagymát és köményt, és összesen 30 dkg paprikát tesznek. Az édes és erős paprika aránya attól függ, hogy mennyire csípős kolbászt szeretnének. A gondosan összekevert, betöltésre kész alapanyagot a vastagkolbásznál ők csak kuláréba töltik.
A füstölés
A füstölés rendkívül fontos a kolbász minősége szempontjából, így a betöltött kolbászokat saját füstölőben, hidegfüstöléses eljárással, bükkfa fűrészporral füstölik. A kész termékeket egy 160-180 éves vályogépület kamrájában tárolják, ahol nyáron 16 foknál nincs melegebb, élen pedig nem fagy.
Frisskolbász, vékonykolbász, vastagkolbász, dorka - tudod mi a küldönbség a különböző csabai kolbászfajták között? A beol.hu cikkével kiképezheted magad - mi pedig ajánlunk néhány isteni, kolbászos receptet, amelyek, természetesen házi kolbásszal sikerülnek a legjobban!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.